PSD nu-l suspendă (încă) pe președintele Klaus Iohannis. Următorul pas este o nouă sesizare la CCR pentru stabilirea unui termen rezonabil pentru emiterea Decretului de revocare a șefei DNA

Deși a trecut ceva vreme de la verdictul judecătorilor Curții Constituționale, până acum președintele Klaus Iohannis nu a emis Decretul de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, se pare că trage fără explicații de timp. Cu toate acestea Partidul Social Democrat se pare că nu are în plan să-l suspende din funcție pe președintele Iohannis, cel puțin nu înainte de a uza de toate mijloacele legale care îl obligă pe acesta să pună în aplicare decizia Curții Constituționale. Liderii PSD nu și-au pierdut încă răbdarea, însă se pregătesc să facă o nouă sesizare la CCR prin care judecătorii să stabilească un termen rezonabil până la care președintele să emită Decretul de revocare. Despre planurile PSD a vorbit pe larg în cadrul unei conferințe de presă, deputatul de Dâmbovița, Oana Vlăducă…

„Klaus Iohannis nu are cum să refuze o revocare doar pentru că așa își dorește el. Președintele trebuie să respecte legea nefiind nici el mai presus de lege. (…) Vreau să răspund întrebării legate de suspendarea președintelui dacă nu respectă decizia Curții Constituționale… În momentul de față nu există o discuție în Partidul Social Democrat despre suspendarea președintelui Iohannis. PSD, noi, vom încerca prin toate mijloacele legale să evităm un astfel de demers. Prioritatea noastră este să guvernăm bine, nu să alimentăm un conflict politic din care nu are nimeni de câștigat. Există și alte căi care pot fi urmate pentru a-l determina pe președintele Iohannis să-și exercite atribuțiile… Există în Constituție mai multe termene pentru exercitarea atribuțiilor de către președinte, termene care prin analogie pot fi asimilate obligației constituționale a lui Iohannis de a emite Decretul de revocare. Curtea Constituțională a mai transpus prin analogie principiile privind respectarea obligațiilor constituționale ale președintelui. De exemplu decizia CCR, că președintele poate respinge o singură dată o propunere de ministru a fost fundamentată prin analogie cu posibilitatea președintelui de a refuza o sigură dată promulgarea unei legi. În mod similar, Curtea Constituțională ar putea stabili că termenul rezonabil pentru emiterea decretului de revocare ar putea fi același cu termenul de promulgare al unei legi, 20 de zile. Prin urmare, dacă domnul Iohannis va amâna foarte mult semnarea decretului există varianța unei noi sesizări la CCR privind termenul rezonabil în care președintele poate să-și exercite această obligație, precum și calea de urmat în cazul în care președintele depășește acest termen. O să dau un exemplu, publicarea decizie de revocare în Monitorul Oficial sub semnătura ministrului Justiției. În orice caz, noi, Partidul Social Democrat vom folosi toate mijloacele legale și constituționale pentru a evita suspendarea președintelui Iohannis. Guvernul a intrat în funcțiune cu toate motoarele, avem obiective noi, au început investițiile, s-a accelerat absorbția fondurilor europene”, a declarat deputatul PSD de Dâmbovița, Oana Vlăducă.

leave a reply