Vicepreședintele CJD, Corneliu Ștefan, despre legea achizițiilor publice: “Această lege a blocat autoritățile locale, primăriile și consiliile județene din țară”

Prezent luni, intr-o conferință de presă, vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a criticat dur Legea 98/2016 privind achizițiile publice. Acesta susține ca legea prezintă mai multe anomalii care îngreunează procedura de achiziție publică. Acesta a declarat că a lucrat deja la o serie de amendamente pe care le va aduce în atenția Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) , dar și a parlamentarilor dâmbovițeni.

“Sunt foarte multe anomalii în această lege și, din punctul meu de vedere, dar și al CJD, această lege a blocat autoritățile locale, primăriile și consiliile județene din țară și demersurile privind achizițiile publice sunt foarte greoaie. Vreau să vă expun câteva probleme de interes care, după părerea mea, nu au fost luate în calcul în această lege și Guvernul României nu s-a aplecat cu atenție asupra acestei legi de importanță națională.În primul rând, toate IMM-urile și toate firmele mici care, în opinia mea, reprezintă motorul economiei nu pot să mai participe la nicio licitație dacă n-au experiență similară. Este un semnal de alarmă pe care îl trag: în România, în județul Dâmbovița, nicio firmă mică ce nu are o experiență similară în orice fel de domeniu nu poate să mai participe la nicio achiziție publică a unei autorități publice locale. Articolul 113 din legea 98/2016 face referire clară a acest aspect. A doua problemă este aceea de a obliga autoritatea contractantă de a comunica rezultatul evaluării la fiecare etapă de evaluare cu posibilitatea contestării acesteia i perioada foarte mare de soluționare a contestației. Am făcut un calcul și o simulare: o achiziție publică, indiferent de valoarea ei, poate să dureze între 285 și 305 zile. Din punctul nostru de vedere al autorităților locale, acest lucru reprezintă clar blocajul achizițiilor publice. A treia problemă este aceea prin care obligăm autorități contractante, în speță consiliile județene, pentru a folosi ca și criteriu de atribuire la lucrările de drumuri cel mai bun raport calitate-preț. Deci, nu mai putem folosi ca și criteriu prețul cel mai scăzut (…) Încă o anomalie pentru toate instituțiile publice este aceea că o comisie de evaluare trebuie să verifice planul de organizare a ofertantului aflat în insolvență. Comisiile de evaluare din fiecare autoritate contractantă nu au treabă cu planul de organizare a unei societăți comerciale aflate în insolvență. Este o anomalie peste care nu putem trece cu vederea (…) Am mai multe puncte de vedere, împreună cu domnul președinte Țuțuianu am făcut aceste amendamente și prima metodă de a ajunge la Parlament și la Guvern este prin UNCJR”, a declarat Corneliu Ștefan.

sursa: db24news.ro

 

 

 

leave a reply