DISPERAREA i-a scos în stradă pe disponibilizații de la Mechel

Aproximativ 100 de foști muncitori de la Mechel (COS) Târgoviște au protestat astăzi în fața combinatului după ce, mai înainte, au blocat circulația pe Șoseaua Găești timp de aproximativ 20 de minute. Pentru că mitingul nu era autorizat iar protestatarii riscau să fie amendați, au găsit o metodă perfect legală de a bloca traficul: traversau în grupuri compacte, de pe un trotuar pe altul, pe trecerea de pietoni nesemaforizată, de la intersecția Laminorului cu Șoseaua Găești. În final, oamenii au fost convinși să apeleze la o formă de protest care să nu provoace neplăceri unor șoferi nevinovați.

Protestatarii fac parte din ”lotul” de 560 de oameni care, în luna martie, și-au pirdut slujbele, fiind concediați. Conducerea combinatului a anunțat atunci că problemele finananciare ale combinatului impun restructurări de personal. De atunci, adică de aproape cinci luni de zile, cei 560 de oameni trăiesc o adevărată dramă, nemai având nicio sursă de trai. Nu doar că nu au primit salarii compensatorii la concediere, dar nici măcar salariul pentru perioada de preaviz nu l-au primit!

După o serie de proteste și după nenumărate petiții, se pare că în curând vor primi salariul restant, însă oamenii nu vor să renunțe la un alt drept al lor, respectiv trei salarii compensatorii, pe care ar trebui să le primească fiecare dintre ei – aceasta fiind și principala nemulțumire a protestatarilor. Patronii ruși ai combinatului au refuzat să plătească și au cerut ca salariile compensatorii să fie plătit din fondul de garantare. Din nefericire pentru sutele de muncitori disperați, faptul că sindicatele din COS au fost incapabile să reprezinte serios muncitorii la negocierile cu patronatul a condus la o situație absurdă: statul, prin AJOFM, are banii pregătiți pentru plata salariilor compensatorii (vreo 18 miliarde de lei vechi) însă banii nu pot fi plătiți deoarece sindicatele nu au încheiat un contract colectiv de muncă, așa cum prevede legea, ci un soi de acord, de înțelegere care, chiar dacă reprezintă, în esență, cam același lucru, nu se încadrează în limita legii iar banii nu ajung la oameni.

Pentru a încerca să detensioneze situația, prefectul județului s-a deplasat la COS și a stat de vorbă cu oamenii, explicându-le că de vină ar fi ”o nenorocită de formularistică” ce excede cadrul legal, fapt pentru cre ”nimeni nu riscă să semneze pentru18 miliarde”. Prefectul le-a promis oamenilor că va încerca deblocarea situației prin intervenții la guve

  • păi dacă e vorba de ceva “ce excede cadrul legal” faci promisiuni oamenilor în dispreţul legii?
    precum la suspendarea basescului ăi mai apoi la parlamentare?
    sau asta’i “religia” uslamistă? 🙁

leave a reply