Inițiativă a Camerei de Comerț Dâmbovița în beneficiul antreprenorilor. Toate aspectele legate de plata concediilor medicale, explicate în cadrul unui seminar de specialiștii Casei Județene de Sănătate.

Pentru că în ultima perioadă angajatorii din județ au avut tot mai multe întrebări și situații speciale legate de procedura de restituire a indemnizațiilor pentru concediile medicale, conducerea Camerei de Comerț Dâmbovița s-a gândit să simplifice un pic probleme întâmpinate de antreprenori și să intermedieze o întâlnire între aceștia și specialiștii din cadrul CJAS pentru a se lămurii toate aspectele legate de acest subiect extrem de important.

Așadar, astăzi, 15 septembrie, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmbovița au organizat, la sediul CCIA, un seminar de informare la care au fost invitați să participe toți aceia care aveau nelămuriri sau se confruntau cu situații speciale legate de restituirea banilor pentru concediile medicale ale angajaților.

Seminarul a fost alcătuit pe trei secțiuni:

-Prezentări  referitoare la noutățile legislative în materie de concedii medicale dar și aspecte privind procedura de restituire a indemnizațiilor pentru concedii medicale;

-Sesiuni de întrebări și răspunsuri pe temele aflate în discuție;

-Sesiuni de networking.

Toți cei prezenți la seminar au primit pe larg informații prețioase despre aceste indemnizații, cum se calculează ele, ce trebuie să facă angajatul și angajatorul pentru a primii banii pe concediile medicale, care sunt cele mai întâlnite erori și cele mai mari probleme la solicitarea acestora și care sunt pașii de urmat, care sunt documentele obligatorii ce trebuie depuse la CJAS, dar s-a vorbit fără rețineri și despre cauzele generatoare de întârzieri în procesul de verificare și plată a cererilor.

Este unul dintre puținele seminarii în cadrul căruia nu au existat întrebări fără răspunsuri, iar la final participanții s-au declarat foarte mulțumiți de modul în care au decurs discuțiile, de deschiderea de care au dat dovadă organizatorii care au vorbit „pe șleau” despre toate problemele…

Evenimentul face parte dintr-un amplu proiect de informare pe diverse teme de interes, pentru mediul de afaceri din județul Dâmbovița,

Dezbaterea poate fi urmărită pe pagina de facebook https://www.facebook.com/cciadb.ro/ sau pe site www.cciadb.ro

„Mulțumim tuturor participanților, invitaților, partenerilor și tuturor celor care au fost alături de noi!

De asemenea mulțumim doamnei Cristina Sima – Director General, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, doamnei Niculina Sandu – Director Executiv Economic, doamnei Dora Tudorache – Consilier Superior, doamnei Gabriela Anghel – Președinte CECCAR filiala Dâmbovița și domnului  Pușcaru Cristian – Vicepreședintele Camerei de Comerț Dâmbovița.

Numai împreună putem reuși, pentru că împreună construim afaceri puternice!”, a transmis conducerea Camerei de Comerț Dâmbovița.

Pe scurt, datele prezentate de conducerea CJAS, pe marginea cărora s-a discutat și s-au adresat întrebări, sunt următoarele:

„În vederea simplificării procedurii de înregistrare, procesare, validare şi decontare a sumelor privind concediile şi indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, începând cu data de 15.08.2021, angajatorii depun la C.A.S. DÂMBOVIțA DOAR următoarele documente:

  1. Cerere pentru recuperarea sumelor reprezentând indemnizații de concedii medicale;
  2. Centralizator concedii medicale;
  3. Exemplarele roz ale certificatelor de concedii medicale.

Indemnizațiile de asigurări de sănătate pot fi solicitate pe baza actelor justificative, în termen de 90 de zile de la data la care beneficiarul era în drept să le solicite, conform prevederilor art.69 din Ordinul nr.15/1.311/2018 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgență a Guvernului nr.158/2005 privind concediile şi indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Termenul de 90 de zile se calculează începând cu data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează indemnizaţiile (asiguratilor) de asigurări de sănătate. Nedepunerea în termenul legal de 90 de zile a cererii de recuperare a sumelor pentru concedii medicale, însoţită de toate documentele justificative menţionate mai sus atrage după sine respingerea cererii ca tardiv formulată.

  • Cererea de restituire conține în mod obligatoriu numărul de telefon şi adresa de e-mail a persoanei cu atribuţii în întocmirea şi transmiterea cererii și a Declarației 112.
  • Solicitarea angajatorilor de a deconta sumele aferente concediilor medicale din FNUASS se înregistrează, se procesează şi se verifică In Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurărilor de Sănătate din România (SIUI).

Solicitarea angajatorilor de a deconta sumele aferente concediilor medicale din FNUASS se înregistrează, se procesează și se verifică în Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurărilor de Sănătate din România (SIUI).

În cazul în care nu există erori din punct de vedere medical în procesarea Declarației 112 transmisă de către angajator la ANAF şi nici erori/discrepante din punct de vedere economic între datele înscrise pe documentele încărcate în platformă şi cele declarate de către angajator în Declarația 112, angajatorul primeşte ACCEPTUL cererii de recuperare.

În cazul în care există erori din punct de vedere medical în procesarea Declarației 112 transmisă de către angajator la ANAF şi în cazul în care există erori/discrepante din punct de vedere economic între datele înscrise pe documentele depuse şi cele declarate de către angajator în Declaraţia 112, angajatorul este notificat de RESPINGEREA TOTALĂ SAU PARȚIALĂ a cererii de recuperare.

Erorile constatate se comunică angajatorului, acesta având la dispoziție un termen de 90 de zile de la data primirii comunicării să depună o nouă cerere de recuperare (în conformitate cu art. 64 alin (10) din OUG 158/2005, cu modificările şi completările ulterioare). Obligatoriu la redepunerea dosarului să fie anexată si dovada RESPINGERII totale/parțiale a cererii inițiale, împreună cu erorile constatate.

Constituie refuz justificat la plata indemnizaţiilor următoarele situaţii:

  1. a) necompletarea cererii şi a centralizatorului cu informațiile corespunzătoare şi/sau neconcordanţe între datele înscrise şi cele existente pe Declarația 112;
  2. b) eroarea procesării Declarației 112 transmisă la ANAF de către angajator, din punct de vedere medical în SIUI (ex. lipsă aviz medic expert, lipsă aviz medicina muncii, raportare multiplă CM, depăşirea nr. de zile pentru: sarcină şi lăuzie 126 zile, îngrijire copil bolnav, etc);
  3. c) neîndeplinirea stagiului complet de asigurare, cu excepțiile prevăzute de Ordinul 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, actualizată;

d). depunerea eronată a modelului de cerere de recuperare sume din FNUASS şi a modelului de centralizator privind înscrisurile existente la nivelul exemplarelor de concediu medical emise de către medicii prescriptori;

  1. e) orice altă situație survenită în cadrul procesării, verificării şi validării Declarației 112 în SIUI.

Erori întâlnite frecvent:

– baza de calcul a certificatului medical de continuare diferita de cea a certificatului medical inițial eroare provenita des datorita înscrierii în rubrica cm inițial a seriei si numărului cm anterior

– concedii medicale pe cod 15 – risc maternal fără semnătură și parafă medic medicina muncii, cod diagnostic eronat (corect RM), data acordării asimilată excepției concediilor de maternitate

– nerespectarea prevederilor privind decontarea concediilor medicale la mai multe locuri de muncă, respectiv două copii pe care medicul prescriptor scrie “conform cu originalul” semnătura și parafa; stagiul de cotizare trebuie îndeplinit pe fiecare loc de muncă și fiecare angajator îi constituie baza de calcul.

Alte probleme întâlnite în activitatea de verificare a cererilor de recuperare, din punct de vedere medical și economic:

  1. Calculul și plata indemnizațiilor pentru certificatele de concedii medicale cu depășirea numărului de zile de incapacitate temporară de muncă fără aviz medic expert (peste 90 zile). Conform prevederilor art. 36^1 din O.U.G. nr. 158/2005 angajatorii au obligația să gestioneze numărul de zile de concediu medical de care au beneficiat salariații, să verifice elementele care se înscriu obligatoriu pe certificatele de concediu medical (conform Ordinului nr. 233/125/2006 si Ordinului 1092/745/2020) și să respingă la plată certificatele de concediu medical completate eronat de către medicii prescriptori.

CAUZE POSIBILE:

-eliberarea eronată de către angajator a adeverințelor fără o evidență strictă a numărului de zile de concediu medical în ultimele 12/24 luni;

-obținerea de către salariat a certificatelor de concediu medical pentru urgențe medico chirurgicale (fără obligația prezentării adeverinței) sau pentru incapacitate temporară de munca în zile de sărbători legale, fără a le prezenta angajatorului;

-angajatorul nu a solicitat la angajare adeverințe privind stagiul de cotizare și numărul de zile de concediu medical de care a beneficiat în ultimele 12/24 luni.

  1. Prezentarea de către angajatori a cererilor de recuperare indemnizații pentru concedii medicale cu următoarele deficiențe:

* certificate medicale necompletate în secțiunea PLĂTITOR;

* certificate fără viza plătitorului;

* atașarea exemplarului alb în locul celui roz;

* atașarea unei copii xerox a certificatului, neautentificată sau care nu prezintă viza medicului prescriptor (“conform cu originalul”, semnătura și parafa medic prescriptor) în cazul persoanelor care își desfășoară activitatea la mai mulți angajatori simultan;

* Certificate emise începând cu data de 01.01.2022 – pe formulare cuprinzând 15 coduri de indemnizație, ieșite din uz la data de 01.01.2022.

  • Conform Normelor de aplicare (Ordin 15/1311/2018) prezentarea de certificate de concediu medical după termenul legal, acordarea pentru perioade greșite și necompletarea integrală a certificatelor, constituie motiv întemeiat de refuz la plată.
  1. În cazul certificatelor de concediu medical inițiale sunt stabilite greșit baza de calcul și zilele bază (pentru cele 6 luni anterioare lunii producerii riscului) fără a se ține cont și de perioadele lucrate anterior de către salariat la alți angajatori sau instituții asimilate angajatorilor

OBSERVAȚIE: La angajare, persoana juridică are obligația solicitării adeverințelor de stagiu de cotizare și de evidență a zilelor de concediu medical de care a beneficiat salariatul sau a solicitării declarației pe propria răspundere că nu a înregistrat stagii de cotizare anterior. Verificarea se realizează prin solicitarea stagiului de cotizare Casei Județene de Pensii.

În cazul persoanelor care își desfășoară activitatea la mai mulți angajatori problemele întâmpinate sunt:

-persoane care se angajează la un nou angajator la care nu au stagiu de cotizare, dar își desfășoară activitatea în continuare și la vechiul angajator – principala problemă este asimilarea stagiului la noul angajator

-începând cu veniturile salariale ale lunii ianuarie 2018 bazele de calcul se constituie în funcție de veniturile realizate la fiecare loc de realizare.

În baza cererii de recuperare se face analiza certificatelor de concedii medicale anexate în vederea validării din punct de vedere medical și economic.

Pentru calculul și plata indemnizațiilor, plătitorii de indemnizații au următoarele obligații:

  1. a) să verifice elementele care se înscriu obligatoriu pe certificatul de concediu medical, prevăzute în Instrucţiunile privind utilizarea şi modul de completare a certificatelor de concediu medical, aprobate prin ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui CNAS;
  2. b) să gestioneze numărul de zile de concediu medical pe fiecare asigurat şi pe fiecare afecţiune;
  3. c) să respingă la plată certificatele de concediu medical completate eronat de către medicii prescriptori. (art. 36^1 din OUG 158/2005)

Prin Ordinele comune MS/CNAS 1165/218 si 1166/217 din aprilie 2022 s-au introdus două coduri de indemnizație noi:

-cod “17” îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, procent 85%, condiție de stagiu, suportate zilele din FNUASS, zilele de concediu medical se contabilizează pe CNP pacient oncologic – 45 zile /an

-cod “92” supravegherea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 18 ani, pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării, procent 100%, condiție de stagiu, suportate zilele din FNUASS

Indemnizațiile de concediu medical pentru carantina sau izolare sunt plătite fără îndeplinirea condiției de stagiu de cotizare.

Cuantumul brut lunar al indemnizațiilor de concediu medical pentru carantină sau izolare reprezintă 100% din baza de calcul, începând cu data de 21.07.2020.

Indemnizațiile de concediu medical pentru izolare se suportă din bugetul FNUASS din prima zi de acordare, începând cu data de 03.08.2020.

Pentru salariații care își desfășoară activitatea la mai mulți angajatori, indemnizațiile se calculează și se plătesc de fiecare angajator, daca la fiecare dintre angajatori îndeplinesc condiția privind stagiul de asigurare. Aceasta prevedere produce efecte începând cu data de 27.03.2020.

Principalele cauze identificate, generatoare de întârzieri în procesul de verificare și plată al cererilor de recuperare depuse, DAR care pot fi rezolvate în parteneriat angajator – CAS sunt:

-număr mare de erori înregistrate;

-termenele mari de răspuns din partea angajatorilor la solicitările C.A.S. Dâmbovița privind completarea și modificarea certificatelor de concediu medical, reconstituirea bazelor de calcul și rectificarea declarațiilor (în cazul angajatorilor cu puncte de lucru deschise la nivelul mai multor sau tuturor județelor, completarea și modificarea certificatelor emise teritorial și ulterior rectificarea declarațiilor generează perioade mari de timp).

„O bună colaborare între angajatori și CAS Dâmbovița în vederea eficientizării activității de verificare și plata a cererilor de recuperare indemnizații, generate de reducerea numărului de erori înregistrate, dar și de reducerea termenelor de răspuns din partea angajatorilor la solicitările C.A.S. Dâmbovița, ar conduce automat la reducerea timpilor de așteptare (timpi morți) până la decontarea acestor sume.

DOAR ÎMPREUNĂ PUTEM REUȘI!”, au transmis reprezentanții CJAS Dâmbovița.

 

leave a reply