Există căldură și după Termica…

După aproape doi ani de dezbateri, uneori ”contondente” din perspectivă politică, problema încălzirii școlilor, instituțiilor și locuințelor sociale care, an de an, (nu prea) primeau agent termic de la TERMICA, este pe punctul de a fi rezolvată. O Hotărâre adoptată ieri de Consiliul Local Municipal Târgoviște prevede achiziționarea unui număr de 49 de centrale termice care vor fi instalate în tot atâtea școli, grădinițe, blocuri ANL sau blocuri sociale, ca și în instituții din subordinea primăriei.

Cum Termica SA este, practic, în moarte clinică, mai bine de jumătate dintre angajaţi fiind deja trimişi acasă, consilierii au adoptat măsura care privește instalarea de centrale termice în condensație, centrale care, spune municipalitatea, ar trebui să fie operaționale la 01 noiembrie 2013!

Una dintre justificările adversarilor proiectului, care au votat împotrivă, este aceea legată de prețul centralelor, considerat prea mare, deși afirmația a fost respinsă de primarul Boriga. “Preţul nu este doar al centralei în sine, care reprezintă doar 15-25%. Este vorba şi despre costurile instalaţiilor aferente, ale racordurilor de la magistrala de gaze până la limita proprietăţii şi cele ale branşamentelor de la limita de proprietate până la locul centralei, plus taxele pentru obţinerea avizelor şi acordurilor necesare”, a declarat Gabriel Boriga.

Chiar dacă pentru câteva mii de elevi, profesori, funcționari sau beneficiari de locuințe sociale soluția se va dovedi salvatoare, pentru alte câteva mii vestea pică asemenea unui trăsnet – în prag de iarnă vor rămâne fără nicio sursă de încălzire! Este vorba de locatarii din aproximativ 700 de apartamente care, prin închiderea TERMICA; nu vor mai avea nici căldură, nici apă caldă. Ori, au explicat reprezentanții primăriei, aceste apartamente sunt răspândite prin tot orașul, nefiind posibil instalarea de centrale de bloc, așa cum se întâmplă în cazul blocurilor ANL, spre exemplu. Situația este cu atât mai dificilă cu cât în cele 700 de apartamente locuiesc oameni cu venituri mici, care numai datorită subvenției primite de la primărie o scoteau la capăt. O posibilă soluție ar fi sistemele electrice de încălzire: „Cei care nu vor putea să îşi monteze centrale termice vor putea să se încălzească electric, urmând să beneficieze de subvenţii pentru încălzirea din această iarnă”, spune viceprimarul Ioan Ţuţuianu. Cu condiția ca oamenii să aibă banii necesari pentru a cumpăra aparatele electrice… Cum iarna bate la ușă, iar meteorologii anunță că va fi cea mai rece iarnă din ultimele decenii, constatarea primarului Boriga nu poate fi ignorată: ”În acest moment, timpul este cel mai mare duşman al nostru şi este nevoie să ne mişcăm foarte repede”. Pentru că este vorba de copii (în primul rând),

  • unu noiembrie, zici?
    na, mă, să vă mai aud io pe întîi iunie – care mai apucaţi – că mai vreţi “o şcoală ca afară”! 🙁

leave a reply