Dezbatere publică la Șotânga pe tema realizării stației de tratare mecano-biologică a deșeurilor.

Astăzi s-a făcut un pas extrem de important în implementarea unuia dintre cele mai mari și importante proiecte care privește gestionarea, selectarea și valorificarea deșeurilor din județ.

La Șotânga, în sala de ședințe a Primăriei, a avut loc ultima dezbatere publică pentru obținerea Acordului de mediu și începerea realizării stației de tratare mecano-biologică, o investiție în valoare totală de aproape 100 de milioane de euro, care va rezolva toate problemele, de mediu și nu numai, cu care se confruntă județul în ceea ce privește gestiunea deșeurilor.

În prezența reprezentanților Agenției pentru Mediu, DSP, Apele Române, ADI Salubritate, a prefectului județului, a reprezentanților administrației locale, conducerea Consiliului Județean, împreună cu specialiștii care au lucrat la acest proiect extrem de important pentru județ, au oferit, într-un mod transparent, deschis, fără „perdea”, cetățenilor comunei Șotânga, care au venit în număr mare la dezbatere, toate informațiile privind realizarea acestei investiții. S-a răspuns pe larg la toate întrebările oamenilor, care au venit la întâlnire cu foarte multe temeri și semne de întrebare, dar care la final au plecat cu răspunsuri și detalii extrem de utile, dar și cu convingerea că acest proiect nu le va afecta viața într-un mod negativ, ci vine cu foarte multe beneficii care vor contribui la dezvoltarea localității.

Amplasamentul propus pentru realizarea instalației de deșeuri colectare separat și centrul de aport voluntar se află în partea de Nord-Vest a comunei, pe fostul amplasament al exploatației miniere, adică într-o zonă industrială, în imediata vecinătate a Platformei comunale de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd.

Scopul investiției este acela de a sorta și valorifica deșeurile prin utilizarea celor mai noi și moderne tehnologii existente „pe piață”, care sunt adaptate și respectă toate normele de protecție a mediului înconjurător.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, le-a prezentat tuturor celor prezenți, cu o transparență deplină, avantajele realizării acestei investiții de aproape 100 de milioane de euro, realizată cu fonduri europene, prin POIM, dar și cu o contribuție de 26 milioane euro din partea forului administrativ județean.

Așadar, o dată cu implementarea acestui proiect se urmărește: creșterea gradului de pregătire pentru neutralizarea și reciclarea a 60% din cantitatea totală de deșeuri pe care le avem în județ; depozitarea a cel mult 10% din deșeurile municipale până în anul 2035; reducerea cantității de depozitare a deșeurilor biodegradabile la maxim 35% din cantitatea totală; reducerea costurilor de depozitare a deșeurilor, lucru care duce la reducerea taxei de habitat; reducerea cantității de deșeuri prin reciclarea și valorificarea materialelor biodegradabile; un lucru foarte important, prin această instalație se va putea produce energie electrică sau termică; protecția mediului prin tratarea mecanico-biologică a deșeurilor și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Instalația de tratare a deșeurilor reprezintă o soluție ecologică și economică pentru gestionarea deșeurilor și va contribui la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

La rândul său, consultantul proiectului, Anca Tofan, le-a explicat în amănunt celor prezenți ce presupune realizarea acestei instalații de tratare mecano-biologică a deșeurilor, le-a prezentat întregul proces pe care îl parcurge deșeul, de la descărcarea din mașini, colectare, sortare, reciclare, până la stadiul de biodegradare, care este procesul pentru transformarea acestuia în energie. Și pentru că cea mai mare temere a oamenilor este aceea a mirosului pe care deșeurile le-ar putea emana, atât consultantul, cât și președintele CJD, a dat asigurări că aerul nu va fi poluat în nici un fel și asta pentru că toate operațiunile de tratare a deșeurilor vor a avea loc exclusiv în hale, adică la interior, și vor fi montate biofiltre care nu permit eliminarea mirosului. Pentru ca oamenii să înțeleagă exact cum stau lucrurile, s-au dat și câteva exemple de asemenea investiții existente în țări europene importante, unde aceste fabrici (căci despre acest lucru este vorba) sunt amplasate în mijlocul orașelor, fără ca viața locuitorilor să fie în vreun fel dată peste cap. Unul dintre cele mai importante exemple este la Viena, acolo unde stația de tratare mecano-biologică se află în centrul orașului, gard în gard cu Secția pentru copii a celebrului spital AKH. Și stația de la Deva este un exemplu că oamenii nu au de ce să se teamă, iar atât la Deva, cât și la Viena sau la Munchen, vorbim de tehnologii mai vechi, la nivelul anilor 2004-2005, în timp ce la Șotânga, în Dâmbovița, tehnologia este 2024-2025, adică mult mai avansată și mai sigură.

De asemenea, atât consultantul proiectului, cât și primarul comunei Șotânga, le-a prezentat oamenilor măsurători exacte, care arată că fabrica se află la o distanță care depășește cu mult normele legale față de locuințe și în plus s-au luat toate măsurile pentru ca utilajele tehnologice și mijloacele de transport a deșeurilor să nu polueze fonic și să nu afecteze factorul uman.

La fel de deschis, în stilul său caracteristic, primarul Constantin Stroe, le-a vorbit cetățenilor despre cât de mult înseamnă această investiție pentru comună, cât de mult va contribui la creșterea bugetului local, la dezvoltarea infrastructurii de drumuri și nu numai, dar și la realizarea proiectelor viitoare necesare pentru dezvoltarea comunei și creșterea nivelului de trai.

Concluziile dezbaterii i-au aparținut președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan: „Este singurul proiect din România care poate fi semnat la nivelul țării… Mai există un proiect asemănător la Galați, dar care este mult în urmă, dar noi avem șansa ca în luna martie să semnăm acest proiect de 100 milioane de euro. Suntem singurul județ din țară unde vom implementa un asemenea proiect cu o tehnologie de nivelul anilor 2024-2025. Am fost la Deva, am stat două zile acolo, și am văzut o tehnologie de anii 2004-2005, noi vorbim de o tehnologie de anul 2024, mult mai avansată. Am stat acolo de vorbă cu reprezentanții investiției chiar în interiorul halei și nu erau mirosuri și nici un alt tip de disconfort și repet, tehnologia de acolo nu este la fel de avansată ca ceea pe care o vom implementa la Șotânga. Noi vorbim de o fabrică, vorbim de industrie la Șotânga. Noi nu vorbim, și o spun încă o dată cu toată tăria, de o groapă de gunoi. Și dacă am vrea noi, în România, nu în Dâmbovița, să finanțăm prin bani europeni o groapă de gunoi nu mai putem. Uniunea Europeană nu mai finanțează depozite de gunoi nicăieri în UE. Ultimul an când s-a finanțat astfel de investiții a fost în 2016. Nu vor fi mirosuri, totul este capsulat”.

Iar oamenii se pare că au înțeles în cele din urmă acest lucru, dezbaterea s-a încheiat fără ca vreunul dintre locuitorii comunei Șotânga, prezenți la discuții, să aibă opinii contradictorii privind realizarea acestei investiții extrem de importante pentru localitate și județ.

 

leave a reply