Claudia Gilia, deputat PSD de Dâmbovița: „Guvernul Orban face o „crimă financiară”. Vom îndrepta umilința la care sunt supuși românii de guvernarea liberală. PSD se va ține de cuvânt! Voi vota rectificarea bugetară”

Comunicat de presă

Mai sunt câteva zile până la alegerile locale, moment de referință pentru următorii patru ani în administrația județeană și locală. Profitând, poate, și de faptul că atenția tuturor este îndreptată spre alegeri, Guvernul Orban face ceea ce mi-aș permite să numesc o „crimă financiară”.

Este fără precedent ca un guvern să aloce bani din fondul de rezervă bugetară ținând cont doar de culoarea politică a primarilor, fără a lua în seamă nevoile comunității sau numărul locuitorilor dintr-o unitate administrativă.

Exemplul cel mai elocvent este cel al județului nostru, dar același lucru s-a întâmplat în toată România. În primul rând, Târgoviște – municipiul reședință de județ, pentru că este condus de un edil PSD, nu a primit nici măcar un leu. La polul opus, comune cu puțin peste 4000 de locuitori, dar cu primari PNL, au primit peste 1 milion de lei. Comunele conduse de primari PSD au primit, cu mici excepții, câte 250.000 lei, mult sub alocările pentru cele conduse de edili PNL.

Ce înțeleg eu din această alocare?

Că liberalii din Guvern aleg să îi pedepsească pe oamenii care au alte opțiuni politice.

Că nu contează decât membrii de partid și nu comunitatea, nu oamenii.

Că sunt cetățeni buni și cetățeni răi, că sunt cetățenii de mâna întâi și de mâna a doua, iar încadrarea în aceste categorii este strict după opțiunea politică a fiecăruia?

Și atunci unde mai este libertatea de conștiință, libertatea de a alege și de a fi ales? Unde este democrația?

Am mers în mai multe comune, în activități specifice de campanie. Am întâlnit multe persoane, inclusiv însoțitori ai persoanelor cu handicap, care nu și-au mai primit banii în ultimele luni. Primăriile nu au bani, iar Guvernul a refuzat să le aloce sumele necesare.

Ce vină au acești oameni care deja suferă din cauza bolii? Cum să facă ei față problemelor personale, dacă nu li se pot asigura drepturile, doar pentru că PNL se răzbună pe alegătorii PSD?

Știți deja că primăriile au obligația de a asigura dezinfectanți, termoscanere și personal pentru secțiile de vot. Din ce bani? Din cei care nu s-au acordat? Îmi aduc aminte că în luna august, premierul Orban declara că vor fi cumpărate măști pentru cetățenii care vin la vot și nu au, vor fi cumpărați dezinfectanți. Suntem în luna septembrie și din promisiunile că totul va fi bine, iar oamenii vor fi în siguranță prin grija guvernanților, aflăm că alegătorii trebuie să-și asigure singuri măști, iar primăriile trebuie să asigure dezinfectanți, măști și tot ce este necesar pentru ca procesul electoral să se desfășoară în condiții de siguranță sanitară. Iar în acest timp, Guvernul Orban îi împarte pe oameni în pesediști, peneliști, useriști, pemepiști și alții, românii pierzându-și, în fapt, calitatea de cetățeni cu drepturi egale.

Ce va face PSD?

PSD se va ține de cuvânt!

Vom vota astăzi o serie de amendamente la proiectul de lege de aprobare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 prin care vom îndrepta umilința și suferința la care sunt supuși românii de această guvernare liberală cinică:

  1. Vom suplimenta bugetele locale cu peste 1 miliard de lei.
  2. Vom majora salariile profesorilor, cum prevedea legea salarizării.
  3. Vom majora cu 40% punctul de pensie, cum prevede legea pensiilor.
  4. Vom suplimenta bugetul Start Up-Nation pentru a se plăti facturile antreprenorilor ce și-au riscat economiile și joburile.

Prin suplimentarea bugetelor autorităților locale și introducerea condiției ca suma alocată să țină cont de numărul locuitorilor, PSD va combate ticăloșia guvernului Orban care a favorizat, de-o manieră revoltătoare, proprii primari. Oamenii nu au nicio vină, nu trebuie să sufere pentru că au votat altfel decât au dorit Orban sau Iohannis. Guvernul PNL nu a majorat, ci a tăiat din drepturile copiilor și pensionarilor.

*1660 de lei! Acesta este suma pe care a pierdut-o, în acest an, fiecare copil cu vârsta între 2 și 18 ani, din cauza refuzului Guvernului Orban de a aplica legea care prevedea dublarea alocațiilor de la 1 ianuarie.

*3324 de lei este suma luată de guvernul PNL de la fiecare dintre copiii mai mici de 2 ani, din banii care li s-ar fi cuvenit pentru anul 2020.

*1440 de lei! Atât au pierdut/pierd pensionarii în medie, în acest an, prin refuzul guvernului PNL de a respecta Legea pensiilor care prevedea creșterea punctului de pensie cu 40%.

Ne întrebăm cu toții: Unde s-au dus banii pentru alocații și pensii? Unde sunt banii din împrumuturile fără număr făcute de domnul Câțu?

Răspunsul îl știm cu toții. Risipiți în furăciunile de zeci sau sute de milioane de euro din banii de pandemie, prin achiziții pe șpagă, de măști de protecție de slabă calitate de 100 de ori mai scumpe, combinezoane pentru medici de 10 ori mai scumpe, izolete la preț de automobil modern nou, aparate de ventilat de 3-4 ori mai scumpe etc. La toate aceste cheltuieli se adaugă plăți de milioane pentru marfă sau servicii nelivrate.

Pe salariile date degeaba pilelor și politrucilor puși în funcții publice, deși nu au nicio pregătire adecvată acelor funcții. Deși guvernul PNL are aproape jumătate din numărul de ministere al Guvernelor PSD, cheltuielile făcute de Guvernul Orban sunt cu 11 miliarde lei mai mari!

Voi vota astăzi pentru această rectificare bugetară. Este singura șansă să corijăm nedreptățile făcute de Guvernul Orban oamenilor și comunităților locale.

Claudia Gilia

Deputat PSD de Dâmbovița

leave a reply