Deputatul PSD Claudia Gilia acuză Guvernul PNL de haosul din educație. Pandemia durează de luni întregi, Executivul ia decizii de pe o zi pe alta

Educația românească în „scenariul haosului” încă de la începutul pandemiei de coronavirus, din cauza bâlbelor și a deciziilor eronate luate de actuala guvernare și de un ministru al Educației care nu numai că este total depășit de situație, nu are soluții viabile, dar care face gafă după gafă și nu pare să arate nici un fel de empatie față de elevi, profesori sau părinți.

De luni de zile elevii trăiesc un adevărat coșmar, astăzi merg la școală, cu masca pe figură și dezinfectatul în buzunar, mâine stau acasă și se chinuie să învețe online, și asta dacă sunt norocoși să beneficieze de tehnologia necesară pentru acest lucru, pentru că guvernanții, care iau decizii de pe o zi pe alta, nu au reușit nici până acum să distribuie tabletele promise.

Despre haosul din sistemul de educație, despre chinul prin care trec profesorii și elevii, despre lipsa măsurilor coerente ale actualului guvern, a vorbit pe larg în cadrul unei conferințe de presă online deputatul PSD Claudia Gilia, candidat al partidului pentru un post de senator la alegerile din 6 decembrie.

Deputatul Claudia Gilia a declarat astăzi că PSD are soluții pentru stoparea haosului liberal din Educație și a prezentat cele 5 direcții strategice de acțiune în domeniul educației cuprinse în programul de guvernare al Partidului Social Democrat.

„Continuă singurul program dedicat educației românești: HAOSUL!

Este singura constanță a Guvernului PNL aplicată în acest domeniu, care a generat un șir de bâlbe și decizii proaste și foarte proaste, în goana obsedantă după putere.

România resimte astăzi lipsa unui plan coerent care să asigure pregătirea corespunzătoare a elevilor în condițiile impuse de pandemie. Deși pandemia se manifestă de luni de zile, Guvernul PNL încă ia decizii de pe o zi pe alta, fără predictibilitate și fără eficiență.

O simt și profesorii, elevii și părinții din județul nostru, obligați să față unor situații și decizii care se schimbă de la oră la oră.

Un studiu realizat de Asociația „Salvați Copiii”, în colaborare cu Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, în 915 unități școlare din învățământul preuniversitar, din 40 de județe, arată că după o lună de la debutul anului școlar, peste 20% din unitățile școlare incluse în eșantionul studiului, și-au schimbat scenariul stabilit anterior. Ponderea schimbării scenariului a fost mai ridicată în mediul rural (24%) decât în mediul urban (17%).

Vineri, în România, erau 2500 de școli în scenariul roșu, generat de rata de incidență Covid-19 sau din cauza cazurilor de Covid-19, depistate în școli, iar 4902 unități erau în scenariul galben.

Astăzi, numărul lor este mai mare.

Iar ministrul Educației declară nonșalant că din cele 250 000 de tablete, au ajuns la elevi doar 26.000 (din cele 82.000 achiziționate).

În 9 luni de zile, Guvernul  nu a fost capabil să achiziționeze minimul de tablete care să asigure funcționarea sistemului online, pe care tot Guvernul îl impune, transferând, astfel, tot greul părinților.

Guvernul Orban închide școlile, dar lasă deschise afterschool-urile! Virusul nu alege, domnilor guvernanți! Nu știe care este școală sau afterschool. E ilogic, stupid, să consideri că școlile din zonele roșii sunt mai riscante decât afterschool-urile din aceleași zone roșii, pentru care permiți funcționarea.

Astfel de aberații au distrus încrederea și au făcut ca oamenii să ia în derizoriu deciziile autorităților.

Soluția corectă, pe care PSD a propus-o guvernanților, este testarea epidemiologică rapidă, izolarea doar a celor pozitivi – copii sau profesori – și continuarea normală a cursurilor pentru cei sănătoși.

O altă țintă ratată de Guvernul PNL și ministrul Anisie este adaptarea curriculei școlare la sistemul online. Cu cât se întârzie adaptarea curriculei, cu atât elevii pierd mai mult din acest an școlar. Am înțeles că după nouă luni de pandemie, când realitatea ne arată că impactul virusului în societate va fi unul de durată, Ministerul Educației analizează… O analiză care poate duce la pierderea anului pentru elevi. Nu știu cum sau dacă se va putea recupera această pierdere.

Pentru Partidul Social Democrat, educația a reprezentat întotdeauna o prioritate. Venim în fața cetățenilor cu un program de guvernare care are ca fundament asigurarea unui trai mai bun pentru fiecare român.

Pentru noi este important să asigurăm o educație modernă, de calitate, accesibilă tuturor și adaptată la cerințele actuale de pe piața muncii.

Programul de guvernare al PSD se va axa pe 5 direcții strategice de acțiune în domeniul educației:

  1. Acces egal la educație;
  2. Accentul pe elev/student;
  3. Modernizarea arhitecturii curriculare/programelor școlare;
  4. Creșterea beneficiilor profesionale și salariale pentru profesori și consolidarea statutului profesional al acestora;
  5. Dialog și participare a cadrelor didactice, elevilor, studenților și părinților la guvernanța instituțiilor de învățământ”, a subliniat deputatul Claudia Gilia, candidat pe lista pentru Senat a PSD Dâmbovița.

 

 

leave a reply