Suntem alături de dascăli și de personalul nedidactic din unitățile de învățământ, în acest an deosebit de dificil, marcat de inconsecvența deciziilor guvernamentale pe subiectul școlii în pandemie.
Este greu pentru toată lumea, iar profesorii poartă o responsabilitate uriașă, în condițiile în care nici școala, nici familia, nici societatea nu este pregătită pentru educația online. În același timp, nu trebuie să ignorăm riscurile la care se supun profesorii și personalul nedidactic.
Totuși, guvernanții „României educate” continuă să se bâlbâie, să ia decizii controversate pe care să le anuleze peste o zi sau să spună că nu vor face un anumit lucru, dar să îl decidă peste câteva ore. Haos e un cuvânt prea puțin cuprinzător pentru ceea ce se întâmplă astăzi în sistemul de învățământ.
În aceasta mare de incertitudini, PSD a propus un stimulent financiar pentru profesori și personalul nedidactic.
Tot PSD este cel care a majorat salariile dascălilor la un nivel decent pentru o țară europeană. Sunt semne de respect și apreciere, pentru că educația este baza viitorului oricărui popor.
Astfel, începând cu anul școlar/universitar 2020–2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgență instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din învățământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unitățile de învățământ preuniversitar înființate în structura instituțiilor de învățământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează:
-în cuantum de 2000 de lei lunar, pentru personalul didactic;
– în cuantum de 1500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic.
Stimulentul de risc se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar/universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgență, proporţional cu timpul în care persoanele din categoriile mrnționate mai sus îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezența antepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor/ studenţilor.
Lista persoanelor din categoriile evidențiate, care beneficiază de stimulentul de risc acordat potrivit legii, se stabileşte, lunar, prin decizie a conducătorului unităţii de învăţământ. Conducătorul unităţii de învăţământ este responsabil pentru întocmirea listei beneficiarilor stimulentului de risc şi are obligaţia comunicării acesteia către inspectoratul şcolar. Stimulentul de risc nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale, contribuției de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuției asiguratorii pentru muncă.
De asemenea, personalul din învăţământul preuniversitar şi universitar particular acreditat/autorizat poate beneficia de stimulentul de risc în condiţiile stabilite de lege Stimulentul de risc se poate suporta şi din finanţarea asigurată de stat, potrivit legii, în baza costului standard per elev/preşcolar/antepreşcolar.
Îmi doresc ca guvernanții să pună în aplicare aceste măsuri care vin în sprijinul dascalilor noștri în aceste vremuri grele pentru sistemul educațional.
Am spus-o întotdeauna, sănătatea și educația trebuie să fie priorități pentru guvernanți, indiferent de condițiile din societate.
Claudia Gilia
Deputat PSD de Dâmbovița