Apel de urgență pentru Guvern. Din Dâmbovița, mesaj copleșitor despre dezastrul din turism

Ana Maria Popescu 25/05/2020 0
Apel de urgență pentru Guvern. Din Dâmbovița, mesaj copleșitor despre dezastrul din turism

Semnal de alarmă tras de președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița. Dezastruos pare un cuvânt prea mic pentru a cuprinde situația deosebit de gravă din turismul românesc și mondial, dar și din domeniile conexe acestuia, situație generată de pandemia de COVID-19.

„Nici turismul nu poate exista cu ZERO venituri!

O știre din USA TODAY m-a întristat: compania Hertz a intrat în faliment la 102 ani de la înființare. Am închiriat de multe ori mașini de la ei. Am considerat-o de fiecare dată o companie premium cu servicii premium care iată, moare din cauza unui virus. Nu a murit din cauza celui de-al Doilea Război Mondial, din cauza crizei petrolului sau a lui 9/11. A murit acum pentru că, așa cum declara Kathryn Marinello, fost CEO : „no business is buid for zero revenue”. Compania nu a mai avut niciun venit de la începutul lui martie 2020 și, în ciuda eforturilor disperate de a reduce rapid cheltuielile, inevitabilul s-a produs.

De peste ocean de la Hertz, am revenit cu gândul aici, la noi acasă, pentru că tot zero venituri înregistrează și industria turismului din România. Fix tot de la mijlocul lui martie 2020. Întristarea mi s-a transformat în spaimă. Cum ar fi ca de mâine, mii de afaceri cu sute de mii de angajați care aduceau cca 5% din PIB să dispară? Îi pasă cuiva din Guvern? Oare crede cineva din birourile de la București că dacă „au dat” un șomaj tehnic și acela limitat la cca 20% din indemnizațiile directorilor de prin ministere, se pot considera salvatorii industriei turismului?

Dincolo de șomajul tehnic rămân restul cheltuielilor: amortizarea, energia, chiria, costul conservării activelor, licențele, taxele, impozitul specific, etc etc. Toate aceste cheltuieli se achită din ZERO venituri. Adică fie din capitalul antreprenorilor, dacă-l mai au în condițiile în care industria era oricum subcapitalizată, fie… faliment!”- este semnalul tras din Dâmbovița de Valentin Calcan.

Pe de altă parte, președintele Camerei de Comerț din Dâmbovița atrage atenția că situația ar trebui analizată de toți factorii implicați, pentru că turismul nu înseamnă terase de fițe și pantofi cu toc, ci, dincolo de o afacere, el este un stil de viață și de a rămâne sănătos: „Lipsa unui viitor, al unui plan cert privind ridicarea interdicțiilor impuse prin fel de fel de ordonanțe militare, de urgență, ordine de ministru, de secretari de stat, de fel de fel de oameni cu funcții „la televizor”, omoară turismul. Încet și sigur! Mai rău este că ne omoară pe noi toți pentru că turismul, dincolo de terase de fițe, de pantofi cu toc spre Babele și Sfinx, înseamnă sănătate! Bucura Dumbravă scria în 1924 în Cartea Munților : „cereți pentru toți dreptul la odihnă în mijlocul naturii, dreptul la lumina soarelui, la aerul curat”. Dar, cine să o mai citească astăzi prin guvern pe cea care a deschis turismul în România alături de Mihai Haret, Valeriu Pușcariu sau Nestor Urechia?” – a semnalat Valentin Calcan.

Leave A Response »