Sărbătoarea Sf. Ierarh Nifon, la 10 ani de la proclamarea locală. Mii de pelerini, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe și înalți oaspeți de stat, la Târgoviște

De 10 ani, pe 11 august, în vechea Cetate de Scaun a Tării Românești, leagăn de istorie și credință, înalți ierarhi, preoți, autorități locale, județene, naționale, parlamentari, politicieni, credincioși din toate colțurile județului și nu numai sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Tării Românești, ale cărui moaște stau de un deceniu pentru închinăciune în catedrala Mitropolitană.

Peste 20.000 de pelerini din întreaga Eparhie şi din ţară, precum și autorităţi publice, naţionale şi locale au luat parte, în zilele de 10 și 11 august 2019, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, ce au avut loc sub coordonarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon.

Primul ministru al României, Viorica Dăncilă și ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, au venit special de la București pentru a participa la marea sărbătoare de la Târgoviște și pentru a se ruga și închina alături de credincioșii dâmbovițeni la moaștele Sfântului Ierarh Nifon.

Duminică, 11 august 2019, racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nifon a fost scoasă, dis de dimineață, în fața Catedralei, înainte de săvârșirea slujbei Utreniei.
Momentul central al evenimentului a fost Sfânta Liturghie, oficiată de către Înaltpreasfinţia Sa, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Bartolomeu de Smirna, din cadrul Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Gabriel de Nea Ionia și Filadelfia din cadrul Arhiepiscopiei Atenei, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei și Locțiitor al Episcopiei Daciei Felix, Preacuviosul Părinte Petru, Starețul Mănăstirii Dionisiu din Sfântul Munte Athos, Pr. prof. univ. dr. Ioan Sauca, Directorul Institutului |Ecumenic de la Bossey-Elveția, și numeroși preoţi şi diaconi.

Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre importanța spirituală și misionară a Sfântului Ierarh Nifon, protectorul Eparhiei noastre, și a lansat volumele tipărite cu acest prilej de către Editura Arhiepiscopiei Târgoviştei, intitulate: Sfântul Neagoe Basarab – voievod al culturii ortodoxe românești – 10 ani de la proclamarea locală a canonizării sale, Tiparul de la Târgoviște în cultura și misiunea ortodoxiei românești, Udriște Năsturel – credincios promotor al ortodoxiei și culturii românești – 360 ani de la trecerea la cele veșnice și Viața și Acatistul Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Tării Românești și broșurile misionare, intitulate: Valori tradițional-creștine ale satului românesc și Noile mijloace de comunicare socială – un Areopag al timpului nostru, fiecare fiind tipărită în 10.000 de exemplare, urmând a fi oferite tinerilor din Eparhia noastră.
Înaltul Ierarh a oferit, apoi, „Diploma de Excelență Sfântul Ierarh Nifon” și daruri, pentru 11 elevi din Eparhie care au obținut premii la Olimpiadele și Concursurile Naționale la diferite discipline, din anul școlar recent încheiat, precum și profesorilor care i-au îndrumat.

În cuvântul său de învățătură, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre sfinți ca modele existențiale și mijlocitori ai noștri către Dumnezeu, care au ajuns la nobila demnitate a sfințeniei prin smerenie, curăție, blândețe și devotament față de valorile Evangheliei lui Hristos. Evocând personalitatea Sfântului Ierarh Nifon, cel dintâi sfânt canonizat la noi, Chiriarhul a apreciat faptul că este personalitatea marcantă a spiritualității și culturii noastre.

De asemenea în cuvântul său de învățătură, ÎPS Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, a insistat pe rolul unificator al Bisericii Ortodoxe Române și a vorbit din nou tuturor celor prezenți despre iubirea față de semeni, solidaritate,  înțelegere, armonie, și despre renunțarea la ura care distruge valorile fundamentale ale vieții și societății.

La final, după momentul închinării și sărutării sfintelor moaște a avut loc resfințirea catapetesmei Catedralei, aceasta fiind restaurată de curând.

 

leave a reply