PSD va forța Guvernul Orban să ia măsuri economice serioase, nu „jumătăți de măsură”. Senatorul Titus Corlățean prezintă pașii următori ai PSD

Măsurile cuprinse în Ordonanțele Militare și Ordonanțele de Urgență ale Guvernului nu sunt suficiente pentru a contracara epidemia de Coronavirus și pentru a sprijini „actorii” economici afectați de în această perioadă, susține președintele executiv al PSD Dâmbovița, senator Titus Corlățean, vicepreședinte al Senatului României. Acesta susține că se acționează cu jumătăți de măsură, iar Guvernul se pare că nu are curajul necesar să adopte măsuri concrete pentru susținerea economiei, a mediului de afaceri și, mai ales, pentru sprijinirea oamenilor care în această perioadă au rămas fără locuri de muncă din cauza faptului că societățile unde lucrau și-au suspendat activitatea în această perioadă de stare de urgență.

Președintele executiv al PSD Dâmbovița, senator Titus Corlățean, a făcut astăzi, în cadrul unei conferințe de presă online, o analiză pertinentă vizavi de situația cu care se confruntă agenții economici, de lipsa măsurilor curajoase pentru susținerea economiei. De asemenea, a prezentat și pașii pe care îi va face PSD în continuare pentru a „forța” guvernul să pună în practică o serie de măsuri propuse de Partidul Social Democrat, după o consultare largă cu alți factori politici și nu numai.

„Este nevoie de un efort de solidaritate națională și acesta este motivul pentru care PSD a ales să promoveze o poziție constructivă și responsabilă în această perioadă. Nu a fost deloc simplu, din punct de vedere politic, să dăm girul unui Guvern PNL condus de Ludovic Orban, dar am preferat însă, din rațiuni ce țin de considerente naționale, să participăm la învestirea acestui guvern, fără să dăm însă un cec în alb acestui guvern.

Vreau să subliniez un lucru, există câteva măsuri corecte care sunt propuse în aceste Ordonanțe Militare, dar și în componența cealaltă, în Ordonanțele de Urgență, există însă jumătăți de măsură și incoerență. Pare că asistăm la o lipsă de curaj de adoptare a unor măsuri concrete, mai curajoase, care să meargă în profunzime, pentru a contracara epidemia și pentru a acorda un sprijin absolut necesar actorilor economici, pentru că fără ca economia să mai funcționeze lucrurile nu au cum să meargă bine în România. Deși la nivelul Uniunii Europene este suspendat Pactul de stabilitate care stabilea niște indice și niște măsuri extrem de constrângătoare pentru funcționarea normală a statelor membre, mă refer la deficit, Guvernul României nu reușește să reacționeze rapid la această gură de oxigen uriașă, pentru că sunt state europene care au anunțat alocarea, din resurse proprii, undeva între 10 și 15% din PIB pentru a contracara epidemia și pentru a menține economia la un nivel rezonabil. Or Guvernul României a anunțat până acum resurse, pe care intenționează să le aloce și nu le-a alocat încă, de doar 2% din PIB. Este clar că este un guvern care nu are expertiza și nici curajul necesar în acest moment și asta ne obligă pe noi, din opoziție, să venim cu soluții pe care să le propunem și să cerem Guvernului să le preia sau dacă nu le vom pune noi în practică și vă explic și prin ce măsuri…

PSD a propus un proiect de lege foarte important privind suspendarea plăților ratelor la bancă până la sfârșitul anului. Este o necesitate, pentru că în perioadă de criză, când veniturile sunt mult mai mici, oamenii au dificultăți serioase în a efectua plata ratelor la termen. Probabil că va trebui să constituim un regim derogatoriu, și am primit deja semnale din partea Casei de Ajutor Reciproc la nivel național, vorbim de banii oamenilor și probabil va trebui să facem asta, dar acest proiect de lege este absolut necesar…

În al doilea rând, PSD a anunțat că va depune un set de amendamente care să se adauge al Ordonanța de Urgență 30/2020, cea privind plata a 75% din salariul brut pentru angajații care și-au pierdut locul de muncă, activitatea de muncă a fost suspendată în această perioadă, pentru că această OUG face o jumătate de pas înainte, guvernanții nu au fost capabili să realizeze un act normativ complet astfel încât miile de oameni care și-au pierdut locul de muncă, în sensul în care activitatea a fost suspendată, fie firme cu mai puțin de 3 angajați, fie PFA-uri, fie la ceilalți contributori, cei căror le-a fost suspendată relațiile contractuale înainte de intrarea în vigoare a OUG 30 nu beneficiază de prevederile acestui act normativ. Așadar noi venim cu amendamente care să asigure decontarea de către stat a 75% din salariul mediu brut a tuturor angajaților societăților comerciale, PFA-urilor, care și-au încetat sau le-a fost suspendată activitatea din cauza pandemiei de Coronavirus.

Un al treilea mecanism pe care intenționăm să îl folosim, avem discuții, examinăm posibilitatea depunerii unei moțiuni simple de către PSD într-una dintre Camerele Parlamentului. Moțiunea simplă nu este o moțiune de cenzură, subliniez, va fi o moțiune constructivă care să conțină un set de măsuri concrete, în primul rând în plan economic, pentru că actorii economici au nevoie de un ajutor rapid, foarte concret în această perioadă. O dată votată o moțiune simplă, potrivit unei decizii anterioare a CCR, toate măsurile cuprinse în moțiune devin obligatorii și trebuie puse în practică de către Guvern. Deci nu este o măsură sancționatorie, ci o moțiune constructivă. Guvernul este destul incoerent și nu are capacitatea de a se mișca foarte rapid în promovarea unui pachet de măsuri economice absolut necesare”, a declarat președintele executiv PSD Dâmbovița, senator Titus Corlățean.

leave a reply