Oana Antonescu: Marea Britanie și celelalte state membre care doresc menținerea restricțiilor pentru România și Bulgaria nu înțeleg că regulile Uniunii Europene nu pot fi încălcate sau schimbate după bunul plac

Una dintre cele mai importante realizări ale Uniunii Europene este dreptul la libera circulație, iar punctul forte al Uniunii este reprezentat de îndeplinirea  în totalitate a angajamentelor și respectarea drepturilor fundamentale ale UE de către toate statele membre. Libera circulație a persoanelor, a forței de muncă, de capital, de bunuri şi servicii este garantată prin tratate, aceste patru drepturi fiind fundamentale pentru realizarea pieței unice, neputând fi separate sau revizuite în mod individual. Menţinerea efectivă a acestui drept este esenţială pentru cetăţenii români care lucrează sau doresc să lucreze în străinătate.

Chiar dacă de la 1 ianuarie 2014 restricțiile temporare privind libera circulație a lucrătorilor români și bulgari vor fi ridicate, există în continuare o dezbatere în unele state membre cu privire la posibilitatea de a extinde aceste restricții. Cu toate acestea, statele membre care au manifestat îngrijorări profunde și care au ridicat public problema menținerii restricțiilor pentru România și Bulgaria nu au reușit să furnizeze date care să le susțină argumentul. Una dintre cele mai puternice voci în acest sens este Marea Britanie.

Pe fondul acestor dezbateri, europarlamentarii din Grupul Partidului Popular European din Parlamentul European au solicitat lămuriri din partea Comisiei Europene cu privire la măsurile care vor fi luat pentru a împiedica statele membre de la încălcarea drepturilor fundamentale ale UE și de la discriminarea României și Bulgariei, ca urmare a articolului Premierului David Cameron, publicat în ziarul Financial Times. În plus, eurodeputații au întrebat Comisia dacă integrarea în UE este posibilă într-un moment în care respectul reciproc și recunoașterea drepturilor de membru sunt pe cale de dispariție, ca urmare a recentei decizii luate de Guvernului britanic cu privire la sistarea împrumuturilor pentru studenți români și bulgari.

În ceea ce privește libera mișcare a cetățenilor români și bulgari, Oana Antonescu consideră că „de foarte multe ori, aceste restricţii par şi sunt realmente arbitrare, iar temerea de o imigraţie majoră post-aderare a condus la intrarea în vigoare a acestora odată cu intrarea României și Bulgariei în Uniunea Europeană”. Cu toate acestea, „Marea Britanie și celelalte state membre care doresc menținerea restricțiilor pentru România și Bulgaria nu înțeleg că regulile Uniunii Europene nu sunt făcute pentru a fi încălcate sau pentru a fi schimbate după bunul plac, nici nu pot fi interpretate şi folosite într-un mod părtinitor, riscul fiind de a aduce prejudicii grave pieței unice”, a subliniat Oana Antonescu.

Europarlamentarul PDL a condamnat, de asemenea, măsurile luate de Guvernul britanic în privința împrumuturilor pentru studenții români și bulgari, subliniind totodată atitudinea eronată a premierului David Cameron. „Abordările populiste nu cred că fac bine Europei, iar astfel de episoade pot funcţiona şi ca un precedent periculos”, a adăugat europarlamentarul PDL, Oana Elena Antonescu.

leave a reply