Resemnare sau BLAT? PDL renunță la un post de consilier municipal?

Ședința de ieri a Consiliului local municipal a avut pe ordinea de zi, printre altele, și un punct care presupunea constatarea încetării de drept a mandatului de consilier, în cazul lui Tudorică Răducanu. De mai bine de un an, democrat-liberalii dâmbovițeni ”împing vântul la deal”, vorba unui hâtru, în cazul lui Tudorică Răducanu. Ales pe lista PDL, lider important în Partida Romilor, Răducanu și-a descoperit puternice afinități cu social-democrația promovată de grupul majoritar USL în Consiliul local Municipal. Și pentru ca tabloul să fie complet, imediat după alegerile locale de anul trecut, reprezentanții de ”frunte” ai țiganilor din Dâmbovița, grupați în Partida Romilor, au schimbat macazul, au rupt ”lanțul de iubire” cu PDL și s-au aruncat în brațele USL, semnând un protocol de colaborare. Printre semnatari, Vasile ”Deju” Moise și Tudorică Răducanu. De atunci, PDL se chinuie să-i schimbe pe cei doi – Deju din CJD și Răducanu din CLM, mai ales că, aleși pe listele PDL, votează permanent alături de noii prieteni din USL. Deși Legea este de partea lor, democrat-liberalii nu reușesc să-și recapete pozițiile de consilieri câștigate la alegeri, din pricina majorității USL care blochează prin vot procedura, altminteri ușor de înțeles și de către cei cu creierul cât o nucă.

După ce mai bine de un an s-au jucat de-a șoarecele cu pisica pe subiectul Tudorică Răducanu, se pare că eventuala înlocuire a acestuia a încetat să mai fie o prioritate pentru PDL. Mai nou, nici măcar nu se mai străduiesc să mimeze că ar fi interesați de înlocuirea ”trădătorului”.

Această pasivitate inexplicabilă alimentează bursa zvonurilor, care vehiculează o informație greu de crezut, totuși: după schimbarea echipei de conducere a PDL Târgoviște, respectiv după ”mazilirea”lui Gabriel Boriga, în Consiliul Local Municipal, s-a ajuns la o înțelegere (a se citi BLAT) între PDL și PSD, iar parte a înțelegerii ar fi păstrarea lui Răducanu în Consiliu, ca măsură de siguranță pentru PSD care, alături de PC și având votul fostului PDL-ist, poate împiedica o eventuală coaliție PDL-PPDD-PNL să constituie o majoritate absolută de 14 consilieri. Astfel, configurația CLM ar fi PDL-7 (fără Răducanu) + PPDD-3 + PNL- 3=13, în timp ce PSD + Răducanu + PC=8.

Zvonul pare desprins dintr-un film SF, și încă dintr-un film prost, dar capătă substanță tocmai datorită non-combatului manifest al PDL. Și cum în politică nimic nu poate fi cu adevărat imposibil…

O altă explicație, mai credibilă, a situației de la CLM, ar fi că lehamitea și resemnarea i-ar fi apăsat pe PDL-iștii care, de mai bine de un an, luptă cu morile de vânt – deși Legea este de partea lor, în acest caz. Surse apropiate primarului Boriga oferă și o altă posibilă explicație: executivul primăriei are nevoie de liniște și de o atitudine constructivă în CLM, din partea USL. Ori, de ceva vreme, se poate remarca un dezgheț în relația PDL  – USL, ceea ce-i permite primarului să-și ducă la bun sfârșit măcar o parte dintre proiecte. În această situație, PDL și Gabriel Boriga ar fi dispuși să accepte status-quo-ul, din dorința de a nu dinamita firava înţelegere din CLM.

Până una-alta, PDL este în continuare văduvit de un post de consilier municipal, iar liderii partidului par a se fi resemnat cu situația…

leave a reply