Situația din Ucraina și războiul de agresiune dus de Rusia, pe agenda tuturor întâlnirilor diplomatice. În ultimele două zile, senatorul Titus Corlățean a avut reuniuni la Haga și Stockholm pe teme de mare actualitate și a avut discuții importante cu parlamentari și demnitari austrieci și suedezi despre aderarea României la Spațiul Schengen.

Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a luat parte, joi, 2 martie 2023, la Haga, la lucrările Biroului și Comisiei permanente ale Adunării, în calitatea sa de președinte al Comisiei APCE pentru alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Programul acestor reuniuni a inclus un eveniment de celebrare a 75 de ani de la desfășurarea Congresului European de la Haga, moment istoric deosebit de important pentru unitatea Europei postbelice, în cadrul căruia s-au pus bazele viitoarei arhitecturi europene multilaterale. În deschiderea evenimentului, au luat cuvântul Marija Pejčinović Burić, secretarul general al Consiliului Europei, Franc Weerwind, ministrul olandez pentru protecție juridică, precum și reprezentanți ai mediului academic cu recunoaștere internațională.
Evenimentul a prilejuit un panel de discuții privind măsurile de reconsolidare a multilateralismului european și a cooperării internaționale pentru promovarea și apărarea  valorilor democratice și a principiilor și normelor de drept internațional, în  contextul războiului de agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei. În cadrul dezbaterii, senatorul Titus Corlățean s-a referit la perspectiva constituirii unei curți penale internaționale ad-hoc/jurisdicții europene pentru judecarea crimei de agresiune comise de Federația Rusă împotriva Ucrainei și a aspectelor juridice care pot fi avute în  vedere, în acest sens.
În cadrul lucrărilor Biroului și Comisiei Permanente,  au fost trecute în revistă  obiectivele Summit-ului șefilor de stat și de guvern din statele membre ale Consiliului Europei, care va avea loc la Reykjavik, în perioada 16-17 mai 2023. A avut de asemenea loc o dezbatere de actualitate, la solicitarea celor cinci grupuri politice din cadrul Adunării, în contextul încheierii unui an de la declanșarea pe scară largă de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, privind rolul Consiliului Europei în susținerea Ucrainei, precum și dezbateri ale proiectelor de rapoarte înscrise pe ordinea de zi, respectiv asupra viitoarelor activități ale APCE.

După reuniunile de la Haga, astăzi, senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a participat la Conferința Uniunii Europene pe teme de politică externă și de securitate comună/ Politică de securitate și apărare comună (Stockholm), sub Președinția semestrială suedeză a UE. Parlamentarul social democrat nu a ratat ocazia de a se întâlni la Stockholm cu o serie de parlamentari și demnitari austrieci, suedezi pentru a discuta pe tema aderării României la Spațiul Schengen.

Senatorul Titus Corlățean a fost susținut de această dată în acest demers și de colegii social-democrați români Carmen Mihălcescu, deputat și vicepreședinte al Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților și respectiv senatorul Ion Mocioalcă, membru al Comisiei de apărare, ordine publică, siguranță națională și secretar al Biroului Permanent al Senatului.

„La Stockholm m-am întâlnit cu omologul meu turc, Akif Çağatay Kiliç, Președintele Comisiei pentru politică externă din Parlamentul Turciei. Vechi coleg de la APCE de la Strasbourg.

Mi-a mulțumit în mod special pentru ce a făcut România și echipele sale de salvatori trimise după devastatorul cutremur din țara sa.

Am discutat constructiv despre diverse teme, unele delicate, precum provocările de securitate din zona Mării Negre, dar și despre importanța aderării la NATO a Finlandei și Suediei…

De asemenea am discutat cu Ann Linde, până anul trecut ministrul de externe al Suediei și cea care a pregătit actuala Președinție suedeză a Uniunii Europene. Ann este vorbitor principal în cadrul conferinței UE de la Stockholm și este o mai veche cunoștință și colegă…În vremea tinereții noastre, amândoi am fost secretarii internaționali ai Partidelor Social-democrate suedez și român..

I-am mulțumit pentru susținerea sa, atunci când a trebuit (acum câteva luni), pentru a confirma sprijinul Suediei pentru aderarea României la Spațiul Schengen. Iar ea mi-a mulțumit pentru ratificarea în sesiune extraordinară a Parlamentului României, vara trecută, a Protocolului de aderare a Suediei la NATO. Când partenerii europeni se respectă reciproc și lucrează împreună, lucrurile avansează.

Discuții am avut și cu Pavel Fischer, Președintele Comisiei de politică externă și apărare din Senatul Republicii Cehe și Arnaud Danjean (Franța), membru al Parlamentului European (PE), vicepreședinte al Grupului politic PPE, fost președinte al subcomisiei securitate și apărare din PE. Pavel și cu mine suntem francofoni, așa că eurodeputatul francez s-a simțit confortabil la discuția purtată în trei…

Pavel Fischer, omologul meu ceh, este o mai veche cunoștință, am cooperat foarte bine de-a lungul anilor. Este fostul șef al Departamentului politic al Președintelui Vaclav Havel și fost ambasador al Republicii Cehe la Paris. Mi-a confirmat că dorește să vină în perioada următoare în România în vizită oficială, pentru consultări politice, cu Comisia sa, așa că i-am lansat invitația…”, a transmis senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, membru al Delegației Parlamentului României la APCE.

leave a reply