Se schimbă ora

România va trece în noaptea de sâmbătă, 26 martie 2016, spre duminică, 27 martie 2016, la ora oficială de vară, ceasurile urmând să fie date înainte cu o oră, astfel că ora 03.00 va deveni ora 04.00. Trecerea la ora de vara inseamna ca vom dormi cu o ora mai putin, avand in vedere ca ceasurile vor fi date inainte
Ora oficială de vară este aplicată mereu între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. Pentru trecerea la ora oficială de vară, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că duminică, 27 martie, care va avea 23 de ore, va fi cea mai scurtă zi din an. Trecerea la ora oficială de vară nu va afecta mersul trenurilor de călători, dar vor fi întârzieri pentru mai multe trenuri aflate în circulaţie între orele 03.00 şi 04.00 (ora de iarnă). Astfel, trenurile vor ajunge la destinaţii la alte ore decât cele din programul obişnuit.

Conceptul orei de vara a fost adus in discutie pentru prima data de entomologul neo-zeelandez George Vernon Hudson in anul 1895. Scopul este folosirea luminii solare pe o perioada cat mai lunga din zi, astfel incat activitatile sa se desfasoarea cat mai mult pe lumina naturala. Acest lucru este bun pentru ca, spre deosebire de lumina artificiala, cea a Soarelui stimuleaza tonusul fizic si psihic. Totodata, schimbarea orei ajuta la economisirea energiei electrice consumata pe iluminatul artificial.

 Peste 100 de tari din toata lumea folosesc mecanismul de trecere la ora de vara. Romania a aderat la acest sistem pentru prima data in 1932. In perioada 1943-1979 acest sistem a fost suspendat. Din anul 1997, Romania a intrat in randul celorlalte tari europene care aderau la ora de vara in ultima duminica din martie, lucru valabil si in zilele noastre.

leave a reply