Vizită cu lacrimi de emoție în Republica Moldova. Dâmbovițenii, uniți în cuget, în simțiri și în fapte cu frații de peste Prut care cer să nu-i uităm

A trecut vremea podurilor de flori de peste Prut, a venit cea a faptelor concrete, care să contribuie la dezvoltare, la unirea sufletelor, a destinelor, a „familiei” dezbinate pe nedrept. Din 2017 încoace, Consiliul Județean Dâmbovița, indiferent de cum s-a numit președintele sau care a fost numele și culoarea politică a consilierilor județeni, a ales să spargă clișeele și „declarațiile de dragoste” fără fond și să treacă la lucruri concrete în ceea ce-i privește pe frații români de pe celălalt mal al Prutului. Așa a început povestea frumoasă dintre județul Dâmbovița și Raioanele Ialoveni, Ștefan Vodă și Căușeni… Cu bani din bugetul propriu al județului, cu acordul aleșilor județeni, care de fiecare dată când s-a luat în discuție consolidarea relațiilor dintre Dâmbovița și Republica Moldova, prin construirea unor edificii educaționale în diverse Raioane și sate moldovenești, nu au stat pe gânduri și au votat cu sufletul, Consiliul Județean Dâmbovița a contribuit la construirea, reabilitarea și consolidarea unui liceu, a unei grădinițe, iar acum în Raionul Căușeni, la „readucerea la viață” a unei școli gimnaziale din satul Săiți și la oferirea unor condiții decente de studiu unui număr de 230 de elevi români de peste Prut.

O delegație a Consiliului Județean Dâmbovița, condusă de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, din care au făcut parte consilierii județeni Ruxanda Dragomir, Cornelia Stan, Ileana-Cătălina Nicolaescu, Sache Neculaescu, Mihai Istrate, Gabriel Grozavu și Jean Popescu, inspectorul școlar general adjunct – Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, Cristina Stroe, și reprezentanți ai aparatului propriu al instituției, s-a deplasat în Republica Moldova pentru a vedea stadiul lucrărilor la Școala Gimnazială din Săiți, Raionul Căușeni, unitate de învățământ care fără ajutorul autorităților dâmbovițene și-ar fi închis porțile din cauza gradului avansat de degradare. Atunci când și-au început călătoria spre Republica Moldova, membrii delegației nu s-au gândit nicio secundă că o dată ajunși la destinație vor fi încercați de atâta emoție, căldură și gratitudine și că-și vor încărca sufletele de frumos și de atâtea amintiri care și-au lăsat profund amprenta în inimi și care cu siguranță nu vor fi uitate niciodată. Este imposibil să uiți imaginea unui copil care îngenunchează în fața ta în semn de recunoștință că nu ai permis să-i fie întrerupt drumul către educație, că nu ai permis să i se răpească bucuria de a învăța într-o școală modernă, așa cum satul lui nu a avut nicicând. Este greu să uiți lacrimile de emoție care ți-au curs pe obraji atunci când sute de copii te-au întâmpinat în straie de sărbătoare, cu pâine și sare și au strigat în gura mare, fără frică și cu hotărâre, că vor UNIREA cu frații de peste Prut. Nu poți să uiți furnicăturile care ți-au acaparat trupul la auzul cântecelor patriotice interpretate de sute de copii frumoși, care fluturând steagul românesc ți-au transmis prin versuri să nu-ți uiți frații și „familia” de peste Prut și să nu renunți nicio clipă  la lupta pentru unire.

Delegația dâmbovițeană a fost primită cu multă ospitalitate, căldură, gratitudine nu numai de copiii din Săiți, ci și de autoritățile raionale, care s-au străduit, și au reușit pe deplin, să ofere președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, consilierilor județeni și specialiștilor din cadrul forului administrativ județean momente de neuitat, chiar dacă vremea nu a fost tot timpul „prietenoasă”.

 

În cadrul festivităților organizate la Săiți, președintele Raionului Căușeni, Nicolae Gorban, le-a urat bun venit reprezentanților județului Dâmbovița și le-a mulțumit pentru sprijinul financiar acordat de Consiliul Județean Dâmbovița în realizarea acestei investiții din localitatea Săiți: „Sunt bucuros și onorat să fiu astăzi aici, alături de dumneavoastră, de Sfânta Sărbătoare a Înălțării Domnului și de Hramul bisericii și localității.

Este o zi deosebită mai ales pentru ceea ce noi am reușit să facem pentru Săiți. Iată că în anul 2017, la 1 decembrie, împreună cu județul Dâmbovița am semnat un acord de cooperare, de înfrățire și iată că suntem astăzi, aici, pentru a culege roade. Îi mulțumesc bunului Dumnezeu că mi-a făcut cunoștință cu acest om minunat, care este Alexandru Oprea, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, dar și cu acești oameni buni la suflet, care sunt consilierii județeni dâmbovițeni, care au susținut această colaborare, această susținere între ambele unități administrativ-teritoriale de pe malul stâng și drept al Prutului.

Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături și au pus umărul la începerea acestui proiect de renovare a edificiului școlar gimnazial din satul Săiți. Sunt sigur că, până la data de 1 septembrie, lucrările vor fi terminate, clădirea putând fi data în folosință pentru anul școlar viitor. Este o zi importantă de întâlnire, o zi în care vom discuta poate și despre alte proiecte, colaborări, așa cum a fost și aceasta. Le mulțumesc încă o dată și mă înclin în fața tuturor celor care au făcut posibil acest lucru, prietenilor, fraților noștri din Consiliul Județean Dâmbovița – pentru banii pe care i-a acordat pentru acest proiect, celor care au contribuit la consolidarea relațiilor noastre”.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a înmânat gazdelor o plachetă și o gravură care să simbolizeze de acum înainte relația de prietenie dintre Raionul Căușeni și Județul Dâmbovița, relație ce a făcut posibilă realizarea acestei investiții. Totodată, Alexandru Oprea a adresat felicitări conducerii Raionului Căușeni pentru finalizarea la termen a investiției, reafirmându-și susținerea pentru continuarea de proiecte comune. Emoționat peste măsură de momentele special oferite de copiii din Săiți, președintele CJD, Alexandru Oprea, le-a transmis acestora, dar și autorităților un mesaj plin de încărcătură emoțională, prin care le cerea fraților de peste Prut să fie demni și să nu îngenuncheze în fața nimănui, indiferent de circumstanțe.

„O zi importantă și pentru noi, cei din județul Dâmbovița, cât și pentru locuitorii acestui loc minunat, Săiți. Așa cum am spus și în 2017, când am semnat acordul de înfrățire, o spun și a cum, eu cred că vremea podurilor de flori peste Prut a trecut, e vremea faptelor. Și ceea ce am făcut la Săiți, să știți că nu este un exemplu singular pentru ceea ce a făcut județul Dâmbovița în Republica Moldova. Am făcut o grădiniță în Raionul Ialoveni, în Ruseștii Noi am reabilitat liceul de la Ștefan Vodă, unitate cu predare în limba română și, iată, că acum ne bucurăm de un obiectiv extrem de important pentru comunitatea de la Săiți. Nu trebuie să stați în genunchi în fața noastră și nu trebuie să stăm în genunchi în fața nimănui, pentru că eu fac parte dintre aceia, și alături de mine mulți dintre colegii mei, care credem că românii, indiferent că trăiesc pe o parte sau pe cealaltă a Prutului, trebuie să stea demni și cu fruntea sus în fața oricui. Nu trebuie să ne fie rușine de faptul că suntem români, nu trebuie să ne fie rușine să ne afirmăm identitatea națională și nu trebuie să ne fie rușine să facem acest obiectiv de țară care să se numească Unire. Pentru că la fel ne bucurăm, la fel ne întristăm, avem aceleași obiceiuri, și la nunți și la momente mai puțin fericite, avem aceleași sărbători. Astăzi este o zi mare pentru noi toți. Le mulțumesc tuturor colegilor mei, consilieri prezenți pentru că au fost de acord în oferirea acestui ajutor, că nu au spus nu acestei finanțări din localitatea Săiți”, le-a transmis săițenilor președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea.

De asemenea, președintele Consiliului Județean Dâmbovița a oferit pachete cu rechizite celor 230 de elevi care învață în cadrul școlii Săiți. În cadrul acestei ceremonii primarul localității, Valeriu Musteață, a oferit celor doi președinți, Alexandru Oprea și Nicolae Gorban, Scrisori de gratitudine, iar președintele Raionului Căușeni i-a oferit președintelui Consiliului Județean Dâmbovița o Diplomă de noblețe. Toți copiii din Săiți au primit în dar din partea Consiliului Județean Dâmbovița rechizite și dulciuri.

În continuarea evenimentului, reprezentanții Consiliului Județean Dâmbovița au fost invitați să ia parte la o serie de momente festive, organizate cu prilejul Sărbătorii Hramului localității Săiți.

Programul vizitei delegației Consiliului Județean Dâmbovița a cuprins și participarea la slujba de Înălțarea Domnului, la Mănăstirea Sfintelor Femei Mironosițe Marta și Maria, precum și un scurt pelerinaj la Biserica Ștefan cel Mare și Sfânt, ridicată în imediata apropiere a mănăstirii.

Președintele Consiliului Județean și consilierii județeni au oferit săițenilor un „cadou” în valoare de 387.766,93 lei, bani care au fost folosiți pentru reabilitarea și consolidarea Școlii Gimnaziale din localitate, însă au primit în schimb momente inedite, care le-au încărcat sufletele de frumos și de emoție pentru multă vreme de aici înainte și care i-a să promită că se vor întoarce în Republica Moldova cu alte vești bune, că nu se vor abate din drumul pe care au pornit și vor aduce din nou bucuria pe chipul multor copii de peste Prut.

leave a reply