Republica Moldova – un pas înainte spre integrarea în Uniunea Europeană

Declarație politică.

Data de 29 noiembrie 2013 va reprezenta, de acum înainte, un moment istoric atât pentru fraţii noştri de peste Prut, cât şi pentru noi, românii.

La această dată, negociatorii-şefi din partea Uniunii Europene şi din partea Republicii Moldova au parafat „Acordul de Asociere” în cadrul Summitului Parteneriatului Estic desfăşurat la Vilnius.

 „Acordul de Asociere” reprezintă o dovadă în plus a poziţiei pro-europene pe care Republica Moldova o adoptă, Guvernul Republicii Moldova considerând că este în interesul ţării sale de a consolida relaţiile cu Uniunea Europeană.

Important de menţionat este faptul că „Acordul de Asociere” nu este primul document de acest tip, el venind să substituie Acordul de Parteneriat şi Cooperare, document intrat în vigoare în anul 1998 şi care a reglementat, până la acest moment, relaţiile dintre Republica Moldova şi comunitatea europeană.

Astfel, relaţiile de colaborare moldo-comunitare sunt într-o continuă dezvoltare, urmând ca punctul final să îl reprezinte integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Avantajele pe care un astfel de Acord le aduce Republicii Moldova sunt multe şi de bun augur pentru dezvoltarea ţării. Unul dintre cele mai importante avantaje este reprezentat de „Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător”, ceea ce va reduce barierele în calea comerţului între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, contribuind astfel la creşterea economică a ţării.

Acordul de Asociere reprezintă un vot de încredere acordat Republicii Moldova de către comunitatea europeană, o recunoaştere a progreselor făcute şi o încurajare a continuării reformelor cheie.

Rolul domnului Preşedinte, Traian Băsescu, a fost unul determinant în afirmarea voinţei fraţilor noştri de peste Prut de a se alătura marii familii europene. Eforturile domniei sale au marcat succesul Republicii Moldova la Summitul de la Vilnius, România, ca un bun părinte, îşi aşteapta fiica oropsită de istorie să se întoarcă acasă.

Consider că România trebuie să continue politica de sprijinire şi să fie principalul aliat al Republicii Moldova în drumul acesteia spre integrarea în Uniunea Europeană.

Personal, mă bucură foarte mult politica pro-europenă adoptată de fraţii noştri de peste Prut şi îmi dă speranţe ca, pe viitor, proiectul de reunificare paşnică şi democratică dintre România şi Republica Moldova să se concretizeze. Îmi doresc aceasta şi prin prisma faptului că bunicul meu a fost unul dintre ostaşii căzuţi la datorie pe frontul luptei pentru eliberarea Basarabiei.

În amintirea tuturor celor ce au luptat ca această zi istorică să devină realitate mă plec cu respect şi cu speranţe de mai bine.

Vă mulţumesc,

Deputat PDL: Florin Aurelian Popescu

leave a reply