Eveniment academic și științific la Universitatea „Valahia” din Târgoviște! Facultatea de Drept și Științe Administrative a organizat cea de-a 19-a ediție a Conferinței Internaționale „Societatea întemeiată pe cunoaștere. Norme, valori și repere contemporane”. Facultatea l-a onorat pe prof. univ. dr. Dan Țop, membru marcant al corpului profesoral, un specialist remarcabil al dreptului muncii.

Eveniment academic și științific la Universitatea „Valahia” din Târgoviște! Pentru al 19-lea an, Facultatea de Drept și Științe Administrative a organizat, în Amfiteatrul Institutului de Cercetare Științifică Multidisciplinară (ICSTM), Conferința Internațională „Societatea întemeiată pe cunoaștere. Norme, valori și repere contemporane”.

Această ediție a manifestării științifice se înscrie în seria de evenimente care marchează împlinirea a 31 de ani de la înființarea Universității ”Valahia” din Târgoviște.

Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universității Valahia din Târgoviște găzduiește pe parcursul a două zile cea de-a 19- ediție a Sesiunii internaționale, iar în această primă zi a sesiunii, Facultatea l-a onorat pe profesorul universitar doctor Dan Țop, un membru marcant al corpului profesoral, un specialist remarcabil al dreptului muncii. Acesta a primit din partea corpului profesoral al Facultății o „Diplomă de Onoare”, în semn de prețuire și apreciere pentru lucrurile extraordinare pe care le-a făcut pentru Facultatea de Drept și Universitatea „Valahia”.

Temele abordate în cadrul Conferinței Internaționale sunt extrem de diverse, acoperă aproape toate domeniile dreptului, începând de la drept penal și fiscal și până la dreptul muncii și probleme de drept comunitar.

În programul conferinței este prevăzut, ca eveniment asociat, un workshop dedicat dezbaterii unor aspecte de actualitate pentru profesioniștii în domeniul juridic –  „Prevenirea și combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului. Impactul noilor reglementări asupra profesiilor juridice”

Constanța Mătușescu, decan al Facultatii de Drept și Științe Administrative: Evenimentul nostru care a trecut deja de vârsta majoratului, aceasta fiind a 19 conferință internațională, este rezultatul unui parteneriat între facultatea noastră și Facultatea de Drept și Științe Economice a Universității din Pitești, a Facultății de Drept și Științe Sociale din Spania, Universitatea Națională de Educație la Distanță din Madrid, Societatea Română de Drept European, Tribunalul Dâmbovița, Camera Notarilor Ploiești, cărora li s-au adăugat în ultimii ani Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, Academia de Științe Juridice din România, Asociația pentru Națiunile Unite din România, Școala Națională de Științe Politice și Administrative, și în special Centrul Transdisciplinar pentru Drepturile Omului și Asociația Criminaliștilor din România. Spectrul larg al partenerilor implicați în cadrul acestei conferințe, din mediul academic, profesional, dar și susținerea constantă de care ne-am bucurat din partea autorităților publice locale, reprezintă pentru noi argumentul esențial al longevității acestei manifestări științifice, al acestui proiect al nostru de suflet.

Laura Gorghiu, rectorul Universității „Valahia” Târgoviște: Ne vedem din ce în ce mai des la evenimente organizate între mediul academic și mediul economic, juridic, autorități locale, eveniment care poate să conducă la un schimb de experiență foarte important, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru studenți. Mă bucur că ați ajuns la o vârstă venerabilă a acestei conferințe și vă felicit pentru acest lucru. De asemenea, faptul că acum 19 ani, la acel moment, ați gândit o temă de așa manieră încât ea este acoperitoare și astăzi, și vă oferă posibilitatea să organizați an de an dezbateri interesante, este un exemplu de gândire de perspectivă, un exemplu de experiență a celor care au început această conferință acum 19 ani și iată că și astăzi mergem mai departe cu ideile lor, adaptându-le la provocările la schimbările la care trebuie să facem astăzi față.

Constantin Pehoiu, președintele Senatului Universitar: Mai devreme, doamna rector a vorbit despre valori și norme într-o societate care este într-o continuă dinamică, nu numai că este de actualitate, dar în același timp consider că este și un act de curaj, evident, curaj între ghilimele. Normativitatea socială a fost în atenția societății de-a lungul timpului. Noi suntem după un eveniment din 1989, deci de-a lungul a aproape 30 și ceva de ani, normativitatea în România a avut de suferit, fapt pentru care, nici la momentul de față, parcă nu ne-am găsit calea normală într-o societate, care ar trebui să fie deschisă și democratică. Din nefericire, am mai spus-o, este o constatare și cred că sunteți de acord că în cei 33 de ani, de la evenimentul din 1989, am constatat că suntem sub vremuri și nu deasupra vremurilor. De fiecare dată, în toată această perioadă, am avut momente mai puțin facile legate de ceea ce spuneam mai devreme…normativitatea.

Tudor Doru Lucian, președintele Camerei Notarilor Publici: Camera Notarilor Publici din Ploiești și Facultatea de Drept a Universității „Valahia” din Târgoviște au o îndelungată colaborare, concretizată printre altele prin acordarea de burse studenților din fiecare an, prin sponsorizarea bibliotecii facultății, prin organizarea unor manifestări științifice comune. Aici trebuie să amintesc despre participarea din 2018, ca partener al Universității „Valahia” la organizarea celei de-a 14-a ediții a acestei conferințe internaționale, când un grup de cinci tineri notari au prezentat lucrările lor, la sărbătorirea Centenarului de la Marea Unirea, precum și în acest an în organizarea celei de-a 19 ediții.

Grety Cristea, vicepreședinte Tribunalul Dâmbovița: „Ne bucurăm de participarea noastră ca organizatori alături de partenerul nostru Universitatea Valahia la această Conferință, conferință ce de adaugă pe lunga listă a evenimentelor de acest tip organizate împreună de cele două instituții. Ne exprimăm în continuare disponibilitatea de a participa la asemenea evenimente care de-a lungul timpului și-au demonstrat utilitatea în creșterea nivelului de formare profesională a profesioniștilor din domeniul dreptului, de la nivelul județului Dâmbovița și, de ce nu, chiar de la nivel național. Prețuim parteneriatul nostru cu Facultatea de Drept a Universității Valahia, universitate de înalt prestigiu în sistemul de învățământ universitar, în a cărui corp didactic regăsim foști și actuali judecători și procurori. Răsfoind programul Conferinței nu am putut să nu remarc diversitatea subiectelor abordate, care practic acoperă cam toate domeniile dreptului, plecând de la drept penal și fiscal și până la dreptul muncii, probleme de drept comunitar… Fără îndoială, temele abordate sunt de mare utilitate, din perspectiva practicianului, și chiar a viitorilor practicieni în domeniul dreptului. Abordarea unor subiecte precum conduita discriminatorie în dreptul muncii, previzibilitatea unor reguli procedurale în materia achizițiilor publice sau răspunderea juridică în cazul încălcării drepturilor omului ca urmare a folosirii inteligenței artificiale, nu fac altceva decât să aduc un plus de cunoștințe din cele mai variate domenii și să pună în lumină cele mai interesante probleme de drept apărute în practica judiciară recentă. Toate acestea nu demonstrează altceva decât faptul că Universitatea Valahia este preocupată de crearea unui mediu academic care să răspundă nevoilor de cunoaștere ale tuturor participanților la această Conferință”

Prof. univ. dr. Dan Țop: „Este o bucurie pentru mine să mă aflu aici, la cea de-a 19 manifestare ca aceasta. Cu acest gen de conferințe a mai apărut ceva, important pentru Facultatea de Drept, și anume revista facultății. În 2004, acum 19 ani, am demarat pașii pentru a avea o asemenea revistă, care încet, încet, a parcurs toate categoriile până atunci. La anul serbăm 20 de ani de la această conferință, dar și 20 de ani de când avem revista facultății. (…) Este un moment de bucurie pentru mine să reînnod firul amintirilor, cu toate că nu mai sunt activ, spiritul meu a rămas activ la facultate, iar începuturile nu au fost deloc simple. În 1993 desfășuram activitatea pe unde puteam, primele cursuri le-am făcut la Sala Corint, astăzi nu mai există, era undeva lângă Oțelărie, lângă fosta Facultate de Drept, am migrat pe la toate liceele din oraș, pe la instituții din Micro VI, după care a fost centrul școlar de la Piața 1 mai și am ajuns în locația în care suntem astăzi, Campusul Universitar. Totuși, nu pot să spun că am făcut un lucru deosebit, doar mi-am făcut datoria. Regretele care m-au însoțit după ce mi-am încheiat activitatea sunt că nu am reușit să fac mai mult pentru revistă și mai ales că nu am reușit să pun bazele aici unei școli doctorale. A fost o misiune aproape imposibilă, pentru că mai trebuia cineva cu norma de bază aici abilitat în domeniul dreptului și nu am putut găsi. Iată că Dunărea de Jos de la Galați a reușit să-și facă școală doctorală pe drept, noi nu am reușit. Totuși, sper ca într-o zi să se realizeze acest lucru.”

leave a reply