Ziua VIII a Festivalului Artelor Spectacolelor- BABEL oferă șansa actorilor de la teatrul din Mariupol- Ucraina să-și spună povestea, să-și strige durerea- „Strigătul Națiunii”. Din programul zilei nu lipsesc nici lansările de carte și nici recitalurile și concertele în aer liber.

Festivalul Artelor Spectacolului- BABEL își continuă reprezentațiile la Târgoviște! Ziua VIII a festivalului oferă șansa actorilor de la teatrul din Mariupol- Ucraina să-și spună povestea, să-și strige durerea, printr-o piesă emoționantă, concepută în „exil”, care nu trebuie ratată- „Strigătul Națiunii”.

Din programul zilei nu vor lipsi nici lansările de carte și nici recitalurile și concertele în aer liber.

ZIUA VIII are următorul program:

SÂMBĂTĂ, 10 iunie

ora 11:00 Întâlnirile Babel, Q&A (actori, presă, invitați; deschise publicului) Moderator Sanda Vișan – Foaier TTB, 1h 30min

Artiștii care au jucat în ziua precedentă răspund la întrebările moderatoarei și ale publicului despre spectacole .

ora 16:30 MEDEEA – DEŞERTUL ROŞU – Compania de Teatru 1+1=1, Grecia – Sala Studio, 45min

Două Medeea, o singură actriță. Medeea vrăjitoarea şi Medeea femeia suferindă. Una înfrânge moartea şi cunoaşte viitorul, cealaltă trăieşte decepția prezentului. Măreție şi pasiune, într-o singură persoană. O piesă în care crima este abolită.

ora 17:30 Lansare de carte „Andrei Tarkovski – o teodicee cinematografică”, Moderator Valentin Ajder, invitați Irina Margareta Nistor și Christian Crăciun, Foaier TTB, 30min  

ora 18:00 Recital Muzical XIAO MA – contratenor, Dongfang Zhang – pian – China, Sala Mare a TTB, 1h

Versurile din recitalul lui Xiao Ma sunt selectate din vechi poeme chineze.

Xiao Ma este primul contratenor profesionist din China. A fost descoperit în 2006, de renumitul bas Gong Dong-Jian. Şi-a făcut debutul în anul următor, la Opera din Shanghai, în Cherubino, din Nunta lui Figaro de Mozart, ce a devenit rolul său de rezistență. Repertoriul bel canto al lui Xiao Ma include rolul Rosina din Bărbierul din Sevilla, ca şi arii din Vivaldi şi Haendel.

Contratenorul a primit recunoaştere internațională pentru coloratura sa strălucitoare, solidă şi totuşi flexibilă, întrepătrunderea fără cusur a vocii de piept cu cea de cap şi bogata expresivitate muzicală.

ora 20:00 STRIGĂTUL NAȚIUNII – Teatrul Regional Academic Mariupol, Ucraina, Sala Mare a TTB, 1h 30

Pe 16 martie 2022, forțele armate invadatoare ruse au bombardat Teatrul din Donețk, în care se adăpostiseră mai ales femei şi copii. Această crimă de război a pus capăt vieții a sute de civili şi a pus la pământ o clădire-simbol a teatrului ucrainean.

Dar nu i-a înfrânt pe artişti. La patru luni de la dezastruosul eveniment, un grup din actorii Teatrului din Mariupol, sub bagheta directoarei lor, au scos premiera cu acest spectacol, în oraşul Ujgorod, din vestul Ucrainei, unde s-au refugiat.  

Pentru Strigătul Națiunii, artiştii au ales o figură emblematică a culturii ucrainene, poetul Vasil Stus. Considerat a fi al doilea poet, ca importanță, al țării, el a fost şi o victimă a Uniunii Sovietice. Moscova nu l-a iertat pe disidentul ucrainean, interzicându-i cărțile şi aruncându-l în închisoare. Treisprezece ani a fost întemnițat, până la moartea sa, în 1985, la doar 47 de ani.

ora 21:30 Concert TARAFUL FLORILI-N CRÂNG, România  – Piața Mihai Viteazul, 1h

TARAFUL FLORILI-N CRÂNG ne va oferi un spectacol inedit, scăldându-ne privirea în frumos și sufletul în mare bucurie.

ora 23:00 Clubul Festivalului – Berăria Vlad Țepeș

leave a reply