Deputat Carmen Holban: Reducerea taxei clawback pentru medicamentele generice, soluţia optimă de rezolvare a crizei

Românii vor beneficia, în cel mai scurt timp, de un număr suficient de medicamente, în urma proiectului de lege iniţiat de Ministerul Sănătăţii privind reducerea taxei clawback la medicamentele generice, de la 20% la 15%.

Transpunerea în practică a acestei propuneri legislative, aflată în prezent în procedură de transparenţă decizională, va însemna automat diminuarea taxelor plătite de către producătorii de medicamente la stat şi, implicit, multiplicarea posibilităţilor de a-şi acoperi creşterea costurilor impuse de rata inflaţiei.

Măsura Ministerului Sănătăţii de a reduce taxa aplicată producătorilor de medicamente generice este benefică, în condiţiile în care cheltuielile de producţie au crescut foarte mult în ultima perioadă, din cauza efectelor pandemiei şi a războiului de la graniţele noastre. Acestora li se adaugă politicile de preţ şi taxare stabilite de instituţiile responsabile, fapt ce a determinat dispariţia unui număr extrem de mare de medicamente generice de pe piaţă, peste 3.000, conform estimărilor Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

În aceste condiţii, pacienţii români au ajuns să plătească preţuri foarte mari pentru medicamentele inovative, în timp ce accesul la medicamentele generice, care sunt cu 80% mai ieftine, este extrem de dificil, dacă nu aproape imposibil, tocmai din cauza faptului că ele nu mai există.

Alături de ajustarea preţurilor la rata inflaţiei, cel puţin pentru medicamentele de până în 50 lei, consider că stabilirea taxei clawback la 15% pentru medicamentele generice reprezintă o soluţie viabilă şi absolut necesară, pentru a rezolva atât problemele cu care se confruntă producătorii, aflaţi în situaţii delicate, cât şi penuria acestor medicamente indispensabile unei însemnate părţi a populaţiei.

Ministerul Sănătăţii vine astfel în întâmpinarea problemelor reale ale producătorilor de medicamente generice, determinate de creşterea preţurilor la nivel global ale tuturor elementelor indispensabile capacităţilor de producţie, respectiv energie, transport, materii prime şi ambalaje, care au ajuns, în unele situaţii, mai mari cu 300%.

Nu în ultimul rând, cheltuielile CNAS din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate au crescut foarte mult în ultima perioadă, din cauza faptului că instituţia a fost nevoită să compenseze medicamente mai scumpe, după ieşirea de pe piaţa autohtonă a celor generice.

Una dintre soluţiile luate în calcul de decidenţi este reglementarea taxei clawback, mai ales că anumite medicamentele generice de import, compensate 100% şi cu preţuri până la 50 de lei, au ajuns să fie taxate cu 28%, mult peste cuantumul de 20% stipulat de Legea 53/2020 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 85/2019 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii. Această diferenţă rezultă în urma calculării taxei clawback la preţul de comercializare, care include adaosurile comerciale şi costurile presupuse de distribuţie.

Problemele survenite în urma acestor realităţi afectează, în primul rând, românii care suferă de diferite afecţiuni, care, în lipsa acestor medicamente indispensabile, sunt nevoiţi, de cele mai multe ori, să renunţe la tratamentele vitale. În cazul bolilor cronice, este cât se poate de evident că neluarea medicamentelor necesare conduce la periclitarea vieţii pacienţilor. Situaţia crează, de asemenea, efecte nefaste în lanţ, deoarece netratarea la timp şi cu medicamentele necesare bolnavilor cronici are drept consecinţă, în timp, creşterea exponenţială a cheltuielilor sistemului naţional de sănătate.

În opinia mea, situaţia dificilă legată de dispariţia acestor medicamente generice de pe piaţă, precum şi a preţurilor actuale ale medicamentelor, va fi rezolvată în mare măsură după intrarea în vigoare a propunerii conducerii PSD a Ministerului Sănătăţii.

Salut şi susţin acest demers concret, deoarece reapariţia medicamentelor generice, prin intermediul cărora se tratează foarte mulţi români, va însemna atât rezolvarea problemelor unui număr sporit de pacienţi, cât şi economii suplimentare obţinute de stat.

Carmen Holban

Deputat PSD de Dâmbovița

leave a reply