Consilierii județeni au aprobat acordarea de către forul județean a sumei de 9.000.000 de lei Primăriei Târgoviște pentru finalizarea Lotului I din centura municipiului

Ana Maria Popescu 16/04/2021 0
Consilierii județeni au aprobat acordarea de către forul județean a sumei de 9.000.000 de lei Primăriei Târgoviște pentru finalizarea Lotului I din centura municipiului

După ce în ultimele săptămâni au purtat un „război al replicilor” pe tema finanțării de către Consiliul Județean a proiectului de reabilitare și modernizare a centurii municipiului, astăzi opoziția din CJD a revenit la sentimente mai bune și nu s-au mai opus ajutorului financiar solicitat de Primăria Târgoviște pentru încheierea și a primului lot al drumului de centură.

Prezent la ședința Consiliului Județean Dâmbovița, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, a oferit explicații suplimentare legate de acest proiect care de-a lungul timpului s-a lovit de foarte multe probleme și a dat mari bătăi de cap administrației târgoviștene. Edilul a răspuns la toate întrebările consilierilor județeni, pe unii i-a mulțumit cu răspunsurile sale, pe alții nu, însă la final aleșii au fost de acord, în majoritate, să aloce din bugetul județului 9 milioane lei, banii necesari pentru închiderea primului lot al „celebrului” proiect. Singurii aleși județeni care s-au opus acordării sprijinului financiar Primăriei Târgoviște au fost cei de la Pro România.

,,Este o șosea de centură care face obiectul unei investiții care, de-a lungul timpului, a avut foarte multe probleme. În momentul de față Centura este foarte aproape de finalizare, nu trebuie să spun eu lucrul  acesta, se poate constata atunci când circulăm pe șoseaua de centură a municipiului Târgoviște.

Este un proiect care vizează reabilitarea a 15 km de drum, 15 km de rețea de canalizare, 4 stații de pompare, construirea a două poduri și reabilitarea pasajului de la Aninoasa, reabilitarea pasajului Petru Cercel, reabilitarea unui sens de la Podul Teiș, construirea unui alt pod în zona Teiș, construirea unei străzi care face legătura între strada Gimnaziului și Mihai Bravu, o pasarelă de acces de pe strada Cornel Popa pe artera Mihai Bravu, deci un proiect deosebit de complex și de important.

Ce s-a întâmplat de-a lungul timpului  cu acest proiect  se cunoaște, nu voi mai insista. Cert este că în 2019 am schimbat puțin concepția, am împărțit proiectul în cinci loturi. În momentul de față dumneavoastră aveți un proiect de hotărâre care vizează mărirea cotei de participare, în asocierea pe care o avem cu CJD, până la un 38% dintr-unul dintre cele cinci loturi ale centurii, deci nu total centură. Este vorba de partea care vizează strada Petru Cercel , Laminorului, pasajul rutier de pe Petru Cercel… Deci este vorba de unul din cele cinci loturi. Diferența de sumă va fi participarea municipiului Târgoviște.

Legat de necesitatea creșterii acestei cote de participare… municipiul Târgoviște  a semnat contractele în 2019, la acel moment exista finanțarea necesară, dar  în 2020 am avut un minus de peste 40 de milioane pe ceea ce înseamnă cotele alocate din TVA la nivel național și un minus la încasări. Bineînțeles că am încercat să găsim soluții. Nu aș fi vrut să fiu aici să solicit sprijinirea unui proiect atât de important pentru târgovișteni și dâmbovițeni, dar aceasta este situația… Știu că s-a mai discutat în comisie de ce nu s-a făcut pe bani europeni? Știți că Programul Operațional Regional  anterior s-a încheiat la sfârșitul anului 2015, adică atunci s-a încheiat perioada până la care se puteau depune cereri de plată.

Eu am preluat atribuțiile de primar prin februarie 2015 și nu aveam nici măcar contract de execuție semnat, a trebuit să fac licitația de execuție, am ajuns undeva în luna iunie- iulie și evident că până în decembrie un proiect de o asemenea amploare nu putea să fie realizat… Repet, ce s-a întâmplat înainte este o altă discuție. Primăria Târgoviște a formulat două plângeri penale împotriva constructorilor anteriori de la Centura Municipiului Târgoviște, avem și câteva cereri de chemare în judecată formulate împotiva noastră, cred că sunt 13 la număr, 11 sunt respinse prin hotărâre rămasă definitivă. Acestea sunt datele pe ceea ce înseamnă litigiile legate de proiectul privind centura municipiului Târgoviște, un proiect cu multiple probleme, dar care în acest moment este foarte aproape de finalizare… ’, le-a explicat consilierilor județeni primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan.

 

Pentru a elimina orice fel de discuții suplimentare, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a fost cel care a avut ultimul cuvânt legat de acordarea acestui sprijin financiar Primăriei Târgoviște.

,,Acest proiect de hotărâre este inițiat de mine. Așa cum am spus și data trecută îmi doresc să sprijinim această investiție, care nu este a lui X sau Y, este a noastră a județului Dâmbovița. Așa cum sprijinim toate localitățile din județ trebuie să sprijinim și această centură ocolitoare din municipiul Târgoviște, ca să închidem acest subiect. Legat de partea de cofinanțare, de ce 38%, și nu mai mult sau mai puțin, aceasta este suma cu care închidem acest lot, lotul 1. În al treilea rând, nu a venit domnul primar să ceară bani, repet este proiectul inițiat de mine și cred că trebuie să ne aplecăm asupra acestei investiții, așa cum ne aplecăm și în alte localități din județul Dâmbovița’’, a transmis președintele CJD, Corneliu Ștefan.

 

Leave A Response »