Cel mai important proiect de dezvoltare regională din județul Dâmbovița avansează în ritm susținut. Astăzi a fost semnat contractul de furnizare utilaje și echipamente din cadrul proiectului european care privește sistemele de apă și canalizare

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița (CJD), Corneliu Ștefan, a participat astăzi, 8 noiembrie 2021, alături de primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, la conferința de presă găzduită de managerul Companiei de Apă Târgoviște Dâmbovița, Adrian Dumitru, cu prilejul semnării contractului de furnizare „DB-CF-02-Furnizare utilaje si echipamente operationale” – Lot 2: 42900000-5 – Diverse utilaje de uz general şi special, din cadrul „Proiectului Regional de dezvoltare a Infrastructurii de apă și apă uzată din judeţul Dâmbovița, în perioada 2014-2020”, în valoare de 124.000.000 lei.

„Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dâmbovița” beneficiază de o finanțare în valoare de 449.874.319 Euro, echivalentul a 2.225.573.245,96 lei, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) și prevede reabilitarea, extinderea și înființarea de rețele noi de alimentare cu apă și canalizare în 52 de unități administrativ-teritoriale (UAT-uri) – comune, orașe, municipii – și realizarea de investiții complementare în alte 9 UAT-uri.

Cu acest prilej, președintele CJD, Corneliu Ștefan, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan și directorul Companiei de Apă Târgoviște Dâmbovița, Adrian Dumitru au vorbit despre impactul uriaș pe care proiectul îl va avea  pentru județul nostru, atât  prin amploarea lucrărilor, cât și prin numărul localităților beneficiare. La conferința de presă precedată de semnarea contractului a participat și administratorul ADI Apă, Claudiu Popescu.

Corneliu Ștefan: „Cel mai mare proiect cu fonduri europene din județul nostru avansează. Astăzi, se semnează contractul de furnizare echipamente cu o valoare de aproximativ 30.000.000 de lei și, în momentul de față, sunt în desfășurare alte 5 licitații pentru surse de apă, rezervoare, stații de clorinare și aducțiuni de peste 124.000.000 de lei. Vorbim aici despre investiții care vor duce la îmbunătățirea condițiilor de operare și întreținere ale sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în 31 de localități dâmbovițene din cele 52 care sunt incluse în proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul nostru. Beneficiarii acestui proiect sunt peste 250.000 de dâmbovițeni. Se vor realiza peste 300 de km de rețele noi de apă, dar și sute de km de rețele de canalizare. La acestea se adaugă alte 9 localități cu investiții complementare. În mai puțin de un an, am reușit deblocarea acestui proiect foarte important pentru Dâmbovița”.

Cristian Stan: „Într-adevăr este un moment important, practic debutează, prin ceea ce înseamnă semnarea contractelor subsecvente contractului de finanțare la acest proiect deosebit de important pentru județul Dâmbovița. Este cel mai mare proiect din istoria județului. Sigur că actualul contract prezintă importanță deosebită pe ceea ce înseamnă operarea infrastructurii de apă și canalizare, iar utilajele care sunt achiziționate cu siguranță sunt foarte utile într-o gamă foarte largă de intervenții pentru că primim și noi la Primărie foarte multe solicitări legate de intervenții pe rețea și ne-am lovit de multe ori de insuficiența mijloacelor de intervenție. Totodată, legat în general de acest proiect, menționez faptul că este foarte foarte important ca, în afara acestei finanțări deosebite care s-a obținut, proiectul trebuie să fie derulat foarte bine, iar în momentul în care se încheie contractele de execuție acestea trebuie să fie urmărite cu foarte mare atenție pentru ca obiectivele stabilite prin acest proiect să fie atinse, iar județul Dâmbovița să beneficieze într-adevăr de o investiție foarte utilă”

Adrian Dumitru: „Astăzi am semnat primul contract de furnizare echipamente pe Proiectul Regional de Dezvoltare a Sistemului de Apă și Apă Uzată, care a fost semnat pe data de 30 septembrie 2021, în valoare de 2.220.240.000 lei. Iată că la o lună și o săptămână am semnat primul contract de furnizare echipamente de apă, iar la acest contract avem câteva utilaje și echipamente care ne sunt necesare, totalul contractului pentru echipamente fiind 29.898.296,34 lei, cu TVA. Eu sper că prin achiziționarea acestor echipamente activitatea Companiei de Apă se va desfășura mult mai eficient și mult mai rapid”

În cadrul proiectului de furnizare utilaje semnat astăzi se vor achiziționa:

-Autospeciale vidanjoare- 2 bucăti

-Autocurățitoare mici- 2 bucăți

-Hidrocurățitor combinat- 4 bucăți

-Motopompe remorcabile- 2 bucăți

-Pompe automorsante- 3 bucăți

-Aspirator excavator – 1 bucată

-Miniexcavator cu picon

-Buldoexcavator pe roți- 3 bucăți

-Miniîncărcător pe roți- 2 bucăți

-Instalație foraj orizontal- 1 bucată

-Picamer demolator – 1 bucată

-Tractor cu remorcă basculantă 5t – 2 bucăți

-Autoutilitare 5 locuri-

-Autoutilitară cu platformă- 3 bucăți

-Autobasculantă 7,5 t- 2 bucăți

-Platformă pentru transport utilaje 10 t – 1 bucată

-Cilindru compactor 1,5 t

-Excavator multifuncțional pe roți 

Dintre obiectivele principale ale  proiectului, amintim: 300,5 km de rețea nouă de distribuție a apei potabile și 59,9 km de rețea de apă – reabilitată; 198 km de conducte de aducțiune extinse și reabilitate; 8 stații de tratare nou-construite; 11 rezervoare de înmagazinare reabilitate; 17 rezervoare de înmagazinare a apei potabile, nou-construite.

În ceea ce privește apa uzată, proiectul se va concretiza în înființarea, dar și extinderea rețelelor de canalizare cu 448 km; realizarea unei conducte colectoare de transfer – refulare sub presiune, în lungime de 133 km; construirea a 2 stații de epurare; extinderea a 7 stații de epurare existente. Totodată, vor fi înființate un dispecerat regional SCADA și 18 dispecerate locale.

leave a reply