„Scrieri despre antreprenoriat”, eveniment de succes organizat de Camera de Comerț Dâmbovița, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița. Eveniment inedit ce a marcat Ziua Limbii Române.

Camera de Comerț Dâmbovița continua campania conștientizare a importanței antreprenoriatului prin organizarea unor evenimente inedite prin care este pus în valoare conceptul de antreprenor.

De câțiva ani, Camera de Comerț Dâmbovița demonstrează că antreprenoriatul nu înseamnă numai bilanțuri, cifre, calcule, afaceri, ci mult mai mult de atât…

Pentru al doilea an consecutiv, reprezentanții CCIA Dâmbovița marchează Ziua Limbii Române într-un mod special, ieșit, ai putea spune, din tiparele unei Camere de Comerț.

Astăzi, 29 august 2024, în parteneriat cu Biblioteca Județeană “Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița, Camera de Comerț a organizat  „Scrieri despre antreprenoriat”, eveniment dedicat celor pasionați de domeniul antreprenorial, care a atras membri ai comunității locale, antreprenori, profesori și studenți interesați de dezvoltarea conceptului despre antreprenoriat.

Evenimentul a inclus o serie de prezentări și discuții interactive, axate pe importanța scrierilor și literaturii de specialitate în formarea și dezvoltarea antreprenorilor. 

Au fost prezenți la eveniment: Pc. Preot Dr. Marian Robert Puiescu – Consilier eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei, Prof. univ. dr. Radu Florin – Prorector al Universității Valahia, Conf. univ. dr. Constanța Mătușescu- Decan al Facultății de Drept și Științe Administrative, Nicoleta Dobre – Tristar Steel SRL, Membră a Colegiului de Conducere al Camerei de Comerț Dâmbovița, antreprenori, profesori universitari, profesori, teoreticieni ai conceptului de antreprenoriat,  reprezentanți ai Societății Antreprenoriale Studențești, studenți.

Ștefania Stroică – Director General al Camerei de Comerț Dâmbovița: „Ne bucurăm că am reușit să aducem împreună oameni pasionați de antreprenoriat și inovație. Într-un fel, fiecare antreprenor este un povestitor. Pentru a reuși, trebuie să spună o poveste convingătoare: o poveste despre o nevoie neîmplinită, despre o soluție ingenioasă, despre viitorul pe care îl construim împreună. În lumea afacerilor, cuvintele contează. Ele au puterea de a mobiliza resurse, de a atrage clienți, de a motiva echipe și de a schimba piețe. Un antreprenor care știe să își spună povestea bine este deja cu un pas înainte. Astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie de cuvântul scris pentru a ne ghida. Într-o lume aflată în continuă schimbare, unde incertitudinea pare să fie singura constantă, literatura și antreprenoriatul pot lucra împreună pentru a ne oferi busola morală și intelectuală de care avem nevoie. Scrierile despre antreprenoriat nu sunt doar despre cum să construim afaceri, ci și despre cum să construim caractere puternice, să promovăm etica în afaceri și să îmbrățișăm diversitatea ideilor. Vă mulțumim și vă urăm o Zi a Limbii Române inspirată!”

Pr. Marian Puiescu, Consilier eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei: „Transmit cuvântul de apreciere și de binecuvântare al ÎPS Nifon. Astăzi, nu doar că este o sărbătoare religioasă importantă, ultima din acest an bisericesc, dar este și ziua Limbii Române, ziua, din perspectivă spirituală, a patriei românești, pentru că limba este cea care ne leagă și în același timp este cea care dă expresie nu doar identității și în același timp și a umanității noastre profunde. Avem, față de toate celelalte ființe din acest univers, cuvântul ca mijloc de exprimare, de comuniune și relaționare. În același timp, tema întâlnirii de astăzi are la bază două lucruri, care sunt baza civilizației noastre capitaliste de astăzi, încrederea și povestea. Fiecare din noi suntem o poveste și în măsura în care mizăm pe încrederea celorlalți și oferim încredere celorlalți, atunci suntem cu adevărat oameni și în manifestare și în cuvânt și civilizația noastră merge mai departe, pentru că civilizațiile s-au prăbușit în istorie tocmai din cauza lipsei de încredere și a falsificării poveștilor de viață. Între antreprenoriat și scriere există, sigur, o legătură destul de puternică. Totul este despre cuvânt în lumea noastră, totul este despre a scrie, iar povestea este cea care face să meargă un om, o comunitate, civilizația însăși.”

Prof. univ. dr. Radu Florin – Prorector al Universității Valahia: „Ziua Limbii Române 2024… Vă felicit pentru această a doua ediție și am calculat că o să fiu prezent și la ediția 19, că mai am 17 ani până la pensie. Mă bucur că la eveniment participă și studenți de la universitatea noastră. Sunt șabloane precum „scrisul ca scrisul, cititul ne omoară”, un șablon frumos, iar studenților mei, la seminar sau la curs, le mai aduc aminte de „Scrisoare către liceeni”, de Tudor Chirilă, cred că a fost scrisă cu câțiva ani în urmă și în acel manifest către elevi spunea „citiți, citiți mult, citiți fără discernământ, orice carte citită, orice lecție învățată se va așeza sub voi și vă va ridica deasupra celorlalți și nimic nu e mai frumos decât să domini cu mintea”. (…)

Forma de antreprenoriat există de când există și omul, primele schimburi dintre oameni, care nu s-au făcut pe bani, s-au făcut prin troc, deci oamenii de afaceri, antreprenorii au fost de la facerea lumii. În momentul în care vorbim despre scrieri despre antreprenoriat, există sute de cărți despre antreprenori. Ce facem cu aceste cărți și cât de bune sunt? Este un semn de întrebare pe care este bine să-l avem în vedere. (…)

Prima formă de antreprenoriat pe care am văzut-o în țara noastră au fost acei bișnițari, apoi au fost valutiștii, am ajuns apoi în regimul consignație, apoi au fost celebrele casete audio și am ajuns astăzi să vorbim de digitalizare, de oameni de afaceri de succes.”

Agnes Erich –  Directorul Bibliotecii Județene “Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița a făcut o prezentare extrem de interesantă a unor periodice vechi, precum și modalitatea de a face reclamă în trecut.

„Suntem întrebați dacă se mai citește?! Se citește foarte mult, doar că înainte erau niște lecturi obligatorii, lucru care nu ne-a făcut rău, doar că acum tinerii nu mai pot fi obligați, ei au niște preferințe în ceea ce privește lectura și știu clar ceea ce vor… Din punctul acesta de vedere consider că sunt mult deasupra noastră în ceea ce privește preferințele.

Ne-am gândit cu ce am putea să contribuim la acest eveniment „Scrieri despre antreprenoriat” și am zis să organizăm o expoziției cu periodicele vechi pe care le avem în cadrul colecțiilor Bibliotecii Județene, este vorba despre primele periodice apărute în țările române. De ce periodice? Pentru că primele reclame au apărut în periodice, poveștile de succes ale primilor oameni de afaceri au fost popularizate în cadrul periodicelor… Credem că expoziția și expunerea noastră au fost interesante.”

Conf. univ. dr. Constanța Mătușescu- Decan al Facultății de Drept și Științe Administrative: „Scrierile despre antreprenoriat sunt din ce în ce mai numeroase… Nu știu dacă este un cuvânt la modă, dar pe vremea mea, în afară de consignație, de alte forme de activitate comercială, știam de patroni, de afaceriști, astăzi, din păcate, se pare că este o formă de antreprenoriat cu care nu prea ne mândrim, sunt și acelea gen combinație, toată lumea face o combinație… Nu știu dacă astea pot fi încadrate la categoria antreprenoriat, cu siguranță nu… În același timp, cu cât se scrie mai mult despre antreprenoriat cu atât conceptul este nu este atât de uniform descris din diversele puncte de vedere pe care el le înglobează. Nu știm dacă în conceptul de antreprenoriat intră doar cei care desfășoară afaceri la scară largă, care întreprind o acțiune lucrativă pentru că dacă ne referim la text el ne trimite la francezul „antrepreneur” care înseamnă a întreprinde, cel care desfășoară o antrepriză, așa îl definește și în Codul Civil. Ce observ, din perspectiva aceasta a antreprenoriatului, și domeniul juridic a devenit în ultimii ani foarte apropiat de ideea de antreprenoriat din mai multe considerente, în primul rând prin prisma faptului că trebuie să asigurăm o specializare a studenților noștri, în special prin programe de master, în această zonă extrem de complexă, de tehnică, nu atât de spectaculoasă pentru studenții la licență, precum Penalul sau chiar Civilul, și atunci foarte avem foarte multe programe de dreptul afacerilor în care se predau cursuri despre antreprenoriat și inovare. În același timp, antreprenoriatul a pătruns în domeniul profesiilor liberale, precum avocatura, notar, consilier juridic, practician în insolvență, de lichidator… Cea mai cunoscută este cea de avocat și ea este și mai aproape de tema întâlnirii noastre pentru că cred că ideea de cuvânt, de limbă, se regăsește sau este văzută de cei care sunt în afara fenomenului juridic ca fiind apanajul avocatului. Avocatura a început să se îngemăneze cu antreprenoriatul pentru că din ce în ce mai mult ea nu se mai practică la scară mică, individual, ci astăzi avem tot mai mult practicată prin intermediul marilor case de avocatură în care avocații, asociați adesea, sunt adevărați antreprenori.”

leave a reply