Eveniment cu specificație religioasă și istorică la Târgoviște! 200 de ani de la Revoluția din 1821 și comemorarea lui Tudor Vladimirescu

Eveniment cu specificație religioasă și istorică la Târgoviște! Miercuri, 26 mai, la împlinirea a 200 de ani de la Revoluția din 1821, autoritățile județene și locale vor participa la pomenirea „Domnului Tudor”, Tudor Vladimirescu (n. 1780, Vladimir, Țara Românească – d. 28 mai 1821, Târgoviște, Țara Românească), figură emblematică pentru istoria Țării Românești de la începutul secolului al XIX-lea, fiind conducătorul Revoluției de la 1821, al pandurilor și domn al Țării Românești.

„«Om al războiului, îndrăzneț și tot foc, […] cu multă minte sănătoasă și curajos». Așa era descris Tudor Vladimirescu chiar de unul dintre cei implicați în uciderea sa. Pe 26 mai, vă invit la Biserica Sf. Nicolae Geartoglu, să îl pomenim pe cel pe care, în 1821, poporul îl numea «Domnul Tudor»”, a declarat președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

Slujba parastasului va fi precedată de un simpozion susținut de istorici, având ca temă viața și personalitatea istorică a lui Tudor Vladimirescu și va cuprinde și mesajul Arhiepiscopiei Târgoviștei, activitatea cultural-istorică fiind găzduită tot de Biserica Geartoglu.

După slujba de pomenire, începând cu ora 13:30, vor avea loc vernisajul expoziției „Tudor Vladimirescu – 200 de ani de la Revoluția din 1821” și un moment artistic susținut de reprezentanți ai Centrului Județean de Cultură – ambele la Muzeul de Istorie.

Seara, de la ora 20:00, târgoviștenii sunt invitați să aprindă 200 de candele în curtea Bisericii Geartoglu, în memoria și amintirea celor care au crezut în libertate și în puterea poporului român în urmă cu două secole.

„De veghe stă lumina candelei” este intitulat momentul de seară, în care vor avea loc și proiecții audio de muzică religioasă.

Revoluția de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaștere națională a României. Revoluția a avut cauze naționale, economice și sociale și, deși a fost în cele din urmă înfrântă, a adus în atenția cancelariilor marilor puteri europene situația din Principatele Dunărene și a determinat Imperiul Otoman să pună capăt domniilor fanariote. Conducătorii eteriștilor au pus la cale un complot pentru a-l îndepărta pe Tudor Vladimirescu. Ridicat prin trădare de la Golești la 21 mai, ”Domnul Tudor” a fost ucis de șefii eteriștilor la Târgoviște, în noaptea de 27 spre 28 mai, învinuit probabil de colaborare cu otomanii împotriva eteriștilor.

leave a reply