Deputatul Ionuț Vulpescu, pledoarie pentru artistul român de la tribuna Parlamentului. Probleme nerezolvate nici acum în sectorul cultural artistic. „Totul se află într-o stare permanentă de nesiguranță și indiferență”.VIDEO

Într-o vreme în care guvernul de dreapta se luptă doar pentru ciolan și a uitat complet de artiști, cultură și, mai ales de problemele reale ale domeniului cultural, dar și ale românilor, PSD este singurul partid care mai vorbește despre sectorul cultural și care și vine cu soluții reale la necazurile cu care se confruntă acest sector.

Astăzi, așa cum o face ori de câte ori are ocazia, deputatul PSD de Dâmbovița, Ionuț Vulpescu, a vorbit în Parlament despre pictorul național Nicolae Grigorescu, originar din satul Pitaru, comuna Potlogi, județul Dâmbovița, precum și despre problemele artiștilor plastici.

Potrivit deputatului social democrat, statutul artistului e încă neclar, aceștia nu au un loc în nomenclatorul de profesii și nu se pot bucura de pensie la încheierea activității profesionale. De asemenea, lipsește un Fond național de artă contemporană, prin care artiștii vizuali să poată promova și vinde producția artistică și nici nu există un sistem de achiziții din partea statului român, așa cum putem vedea în alte state europene.

Nu există nici suficiente spații de creație, în raport cu numărul de creatori. Iar suta de milioane de euro, promisă în urmă cu un an sectorului cultural, s-a dovedit a fi o pictură suprarealistă.

„Proiectul de lege declară 15 mai, data la care s-a născut marele pictor Nicolae Grigorescu, ca zi națională. Un omagiu adus poate celui mai cunoscut și reprezentativ pictor român, originar din satul Pitaru, comuna Potlogi, județul Dâmbovița, circumscripție pe care sunt onorat să o reprezint în Parlamentul României.

Aducem astăzi un omagiu unui mare pictor român și în același timp tuturor artiștilor din România care se confruntă în această perioadă cu mari probleme. Pornind de la statutul artistului și mergând până la problemele finanțării sectorului cultural, totul se află într-o stare permanentă de nesiguranță și indiferență.

Trebuie spus că acest proiect nu aduce niciun fel de povară pe bugetul de stat… În același timp nu pot să nu mă gândesc că celebra sută de milioane de euro promisă sectorului cultural artiștilor noștri s-a dovedit a fi de fapt un tablou suprarealist.

Profilul artistului este încă neclar, nu avem legi care să-l protejeze, care să-i asigure un loc în nomenclatorul de profesii și, implicit, o pensie la încheierea activității profesionale, nu un jignitor ajutor social așa cum se întâmplă în acest moment.

La capitolul Publici, în sectorul cultural, în sectorul cultural-artistic, deplângem de multă vreme absența unui Fond național de artă contemporană, prin care artiștii vizuali să poată promova și vinde producția artistică. Nu există un sistem de achiziții din partea statului român, așa cum putem vedea în țări precum Franța, Italia sau Olanda, unde 1% sau 2% din investițiile în construcții sunt redirecționate pentru comenzi de artă care să asigure calitatea estetică a noilor construcții.

De asemenea, insuficiența spațiilor de creație în raport cu numărul de creatori, face desfășurarea producției artistice imposibilă sau extrem de costisitoare pentru artiștii ce nu și-au găsit un loc printre cele numai 250 de ateliere rămase în posesia UAP, din cele aproape 4000 de ateliere existente la începutul anilor ´90.

Și pentru că suntem la capitolul politicilor publice în acest domeniu, noi avem în vedere și un alt proiect pe care dorim să-l implementăm, și anume o bursă de creație, Bursa Nicolae Grigorescu, pentru absolvenții Universităților de Artă din România, care poate reprezenta un sprijin real pentru continuitatea și consolidarea producției artistice a absolvenților de Artă.

Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat va vota în favoarea acestui proiect de lege”, a transmis de la tribuna Parlamentului deputatul PSD Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii.

leave a reply