Arta și tradițiile meșteșugurilor românești puse în valoare la cea de-a XX-a ediție a „Târgului meșterilor populari”, eveniment devenit emblematic în cadrul Zilelor Cetății Târgoviște

Continuă tradiția la Târgoviște! De 20 ani, cu ocazia Zilelor Cetății, Consiliul Județean Dâmbovița, prin Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, organizează un eveniment devenit emblematic pentru municipiu și județ- „Târgul meșterilor populari”. Din 2002 încoace, în fiecare toamnă, la Târgoviște se adună zeci de meșteri care, deși vremurile-s tot mai dificile, se „încăpățănează” să ducă mai departe arta și tradițiile meșteșugurilor românești.

Și la ediția din acest au fost invitați la Târgoviște, în Parcul Chindia, o serie de meșteri populari care ilustrează meșteșuguri tradiționale cât mai variate: ceramică, pielărie, țesături, bijuterii, icoane pe sticlă, lemn și obiecte de cult etc. din zone etnofolclorice variate: Bucovina, Ardeal, Oltenia, Muntenia.

Turta dulce, bucuria copiilor de altădată, nu lipsește nici anul acesta, iar spectaculoasa ceramică de Korund se regăsește și ea în standurile Târgului.

„Suntem la a XX-a ediție a Târgului Meșterilor Populari, eveniment organizat de Consiliul Județean Dâmbovița, prin Centrul Județean de Cultură. Deși instituția organizatoare s-a tot schimbat de-a lungul timpului, este unul din evenimentele de marcă în ceea ce privește protejarea patrimoniului imaterial. Anul acesta avem bucuria să participe mai mulți meșteri față de anul trecut, pentru că și condițiile sunt ceva mai permisive, și să ne reîntoarcem la ceea ce era înainte. Avem aproximativ 30 de meșteri, care provin din diverse zone etnografice ale României, vin din Ardeal, vin din Moldova, avem, evident, și dâmbovițeni. Avem și oameni care sunt încă de la prima ediție, și aici este vorba de Ovidiu Dumitrescu, de la Valea Voievozilor, cu fier forjat, este vorba de Veronica Onu, cu turtă dulce, care vine de la Bascov- Argeș. Avem și oameni noi, care, pentru prima data, experimentează prezența într-un târg al meșterilor… Pentru 4 zile le propunem nu doar târgoviștenilor, ci și dâmbovițenilor, sa vină aici, în Parcul Chindia, pentru că de la o lingură de lemn făcută chiar aici, pe loc, până la ii tradiționale autentice, la bijuterii sau la alte obiecte, pot să-și achiziționeze lucruri de calitate, pentru că organizatorii au grijă întotdeauna să facă o selecție riguroasă a celor care sunt prezenți aici”, ne-a declarat Adriana Ion, șef serviciu Departamentul de Cultură Tradițională la Centrul Județean de Cultură Dâmbovița.

leave a reply