Identitatea românească din vecinătatea României și  problemele etnicilor români din țările vecine, temele abordate de senatorul Titus Corlățean la „Forumul românilor de pretutindeni” organizat în județul Harghita.

Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, la ,,Forumul românilor de pretutindeni’’, eveniment care a avut loc în cadrul Universității de vară de la Izvoru Mureșului din județul Harghita.

Pe lângă ocazia revederii cu prieteni din țară, dar și de peste hotare, senatorul Titus Corlățean a profitat de ocazie pentru a e vorbi celor prezenți la eveniment despre identitatea românească din vecinătatea României și  problemele etnicilor români din țările vecine. De asemenea, în numele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, Titus Corlățean i-a oferit profesorului dr. Ioan Lăcătușu placheta de onoare a Senatului României în semn de prețuire pentru păstrarea și apărarea identității românești în județele Harghita și Covasna

,,La Universitatea de vară de la Izvoru Mureșului/ Harghita- Forumul românilor de pretutindeni. M-am întors la Izvoru Mureșului după mulți ani, cu emoție și am redescoperit vechi prieteni nu doar din Harghita și Covasna sau din ansamblul României, ci și din Serbia, Republica Moldova, Bulgaria etc. Am vorbit despre identitatea românească din vecinătatea României și despre problemele etnicilor români din Serbia, Ungaria, Albania, Macedonia de Nord, Ucraina, Bulgaria, dar și despre Republica Moldova.  Le-am menționat participanților câteva modalități de acțiune și soluții și le-am precizat că susțin modificarea legii cetățeniei, care să permită românilor din Balcani să obțină mai ușor cetățenia română. Așa cum au procedat și alte state, de altfel…

Am fost onorat să îi ofer placheta de onoare a Senatului României, în numele Comisiei pentru politică externă, domnului profesor dr. Ioan Lăcătușu, împreună cu întreaga gratitudine pentru o viață dăruită păstrării și apărării identității românești în Harghita și Covasna și pentru lupta curajoasă pe care a dus-o. Mulțumesc, dle Profesor!”, a transmis senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României.

leave a reply