Salonul Editorial „Ion Heliade Rădulescu”, eveniment de tradiție la „Zilele Cetății Târgoviște”. Dedicat iubitorilor de carte și de cultură, Salonul Editorial a ajuns la a XXIII-a ediție și se bucură în fiecare an de mare succes. Mesajele autorităților.

Salonul Editorial „Ion Heliade Rădulescu”, eveniment de debut al Zilelor Cetății Târgoviște 2024.

Devenit deja tradiție în „capitala tiparului românesc”, Salonul Editorial este dedicat iubitorilor de cultură și de carte din municipiul Târgoviște, județul Dâmbovița și nu numai.

Un eveniment reper, Salonului Editorial, organizat de Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu”, Primăria Târgoviște și Consiliul Județean Dâmbovița în cadrul „Zilelor Cetății”, dorește să faciliteze contactul publicului dâmbovițean și nu numai cu oferta de carte a celor mai importante edituri din țară.

La evenimentul de deschidere a celei de-a XXIII-a ediții a Salonului Editorial, alături de directorul Bibliotecii Județene, au participat autorități locale, consilieri locali și județeni, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviștei, oameni de cultură, reprezentanți ai editurilor din județ, iubitori de cultură și de carte din municipiu și nu numai.

Erich Agnes, director Biblioteca Județeană „I.H. Rădulescu”: „Deschidem cea de a XXIII-a ediția a Salonului Editorial „I.H. Rădulescu” de la Târgoviște și cea de a XII-a ediție pe care o organizăm în aer liber. Această manifestare este una care  a devenit tradiție în cadrul Zilelor Municipiului Târgoviște, este un pilon pe care se bazează aceste manifestări. Nu este deloc întâmplător, pentru că Târgoviștea este o cetate a cărții și cartea trebuie pusă în valoare. La ediția de anul acesta avem 13 edituri participante, este o bucurie pentru noi pentru că aceste edituri au ales Târgoviștea și au devenit fidele în a participa la aceste manifestări. Le mulțumesc pentru acest lucru, pentru că în aceeași perioadă, în alte locuri din țară, sunt organizate alte târguri de carte și ne bucură faptul că noi am fost cei care am fost preferați.”

Daniel Crristian Stan, primarul municipiului Târgoviște: „Primul eveniment, și cred că este normal să fie așa, din cadrul Zilelor Cetății Târgoviște este constituit de acest Salon Editorial. Târgoviștea este prima cetate a tiparului românesc și cred că din acest punct de vedere ceea ce se întâmplă aici are și o simbolistică aparte. În același timp vreau să le mulțumesc tuturor celor care fac posibil acest eveniment, autorilor, editurilor, Consiliului Județean, bibliotecii județene, pentru că, și sper să nu spun cuvinte mari, acest Salon Editorial constituie, în această lume dominată de digitalizare, click-uri, și așa mai departe, o adevărată mișcare de rezistență culturală pentru cartea scrisă și tipărită. De ce spun acest lucru? Pentru că în ziua de azi pentru a scrie o carte ai nevoie de curaj, iar cei care contribuie la realizarea acestui eveniment sunt oameni curajoși și pentru asta vreau să le mulțumesc. Ne bucurăm că și municipiul Târgoviște, prin administrația publică locală, iată este, sperăm noi, parte a acestei mișcări de rezistență de care am vorbit. Felicitări, mă bucur să văd aici prieteni dragi, mă bucur să vad oameni care de decenii sunt alături de cartea târgovișteană și sprijină activ această activitate culturală din municipiul Târgoviște.”

Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița: „Nu cred că puteau începe Zilele Cetății decât cu acest Salon Editorial deosebit de important atât pentru municipiul Târgoviște cât și pentru județul Dâmbovița. Vreau să vă felicit pentru organizarea ediției cu numărul XXIII fără întrerupere. Mulțumesc participanților pentru tot ceea ce fac, pentru că sunt prezenți an de an, vă felicit pentru organizare, îl felicit pe domnul primar pentru tot ceea ce face pentru comunitatea târgovișteană și pentru toate proiectele pe care le desfășoară aici.”

Pr. Marian Puiescu a transmis mesajul IPS Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei: „Organizarea Salonului editorial în cadrul Zilelor Cetății, reprezintă la Târgoviște, an de an, o modalitate de a celebra cultura, în general, și cartea, în special. În același timp, acest eveniment se constituie într-un omagiu adus celui dintâi centru tipografic muntean, care a funcționat în vechea Cetate de Scaun a Țării Românești și care, de-a lungul secolelor, a avut un deosebit rol în aprofundarea spirituală a neamului nostru, precum și în construirea unității noastre naționale.

La Târgoviște s-a scris istorie frumoasă și sfântă prin intermediul actului cultural, inițiat și promovat de Biserica noastră strămoșească, prin slujirea jertfelnică a unor înțelepți ierarhi sau clerici, astfel că nume precum Ieromonahul Macarie, Diaconul Coresi și Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul reprezintă repere de cultură și de credință până astăzi.

Cartea reprezintă comoara de viață, de credință și de spiritualitate ce stă la baza civilizației noastre, prin intermediul căreia creștem necontenit spre desăvârșire și suntem în comuniune cu generațiile de dinaintea noastră, dar vom fi și cu cele de după noi.

Să nu uităm niciodată că Biserica s-a manifestat în istorie ca generatoare de cultură și civilizație, inițiind, sprijinind și promovând mereu tot ceea ce umanitatea are mai frumos, mai bun, adevărat și drept, născut sub inspirația creatoare a lui Dumnezeu!

Dezvoltarea fără precedent a tehnicii și creșterea rolului realității virtuale în viețile noastre, precum și uluitoarea utilizare a rețelelor de socializare arată că ne aflăm la începutul unei transformări majore a paradigmei noastre de civilizație, la fel de importantă cum a fost cea produsă de apariția tiparului acum jumătate de mileniu. Cu toate acestea, cartea rămâne în continuare principalul vehicul cultural al lumii noastre, complementar epocii tehnologiei informației.

Pentru că rolul cărții este uriaș pentru lumea noastră, avem datoria de a încuraja cititul, de a oferi cărți și a încuraja cultura cărții. De aceea, la Târgoviște, Editura Eparhiei noastre, tipărește an de an volume care să readucă înaintea contemporanilor importanța pe care personalități, evenimente sau instituții au avut-o în trecutul nostru glorios, ca inspirație pentru noile generații, dar și volume care să susțină educația moral-religioasă autentică, atât de necesară astăzi.

Apreciez frumoasa, fructuoasa și necesara colaborare cu Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” din Târgoviște și, mai ales, cu doamna Prof. univ. dr. Erich Agnes, managerul acestei prestigioase instituții.

Adresez felicitări organizatorilor și participanților la ediția XXIII-a a Salonului editorial de la Târgoviște și vă invit să deveniți ambasadori ai cărții și ai spiritualității peste tot pe unde veți merge!

Rog pe Bunul Dumnezeu să vă dăruiască tuturor pace, bucurie, sănătate și râvna de a citi mereu cât mai mult!”

leave a reply