Automecanica Moreni și Rheinmetall Automecanica Mediaș și-au unit forțele pentru dezvoltarea în comun a unor capabilități de înaltă tehnologie, adaptate cerințelor actuale din industria de apărare. Documentul colaborării dintre cele două societăți a fost semnat astăzi la Moreni.

Eveniment important pentru industria de apărare dâmbovițeană și nu numai, la Automecanica Moreni!

După o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere al activității de producție, a venit vremea unui nou început pentru Automecanica Moreni, care va trece printr-o perioadă de revitalizare.

Astăzi, în prezența autorităților locale, județene, guvernamentale, a reprezentanților din industria de apărare, la Moreni s-a semnat Scrisoarea de Intenție (LoI) între Compania Naţională ROMARM, prin filiala Uzina Automecanica Moreni şi Rheinmetall Automecanica SRL privind identificarea căilor şi modalităților de cooperare industrială, în domeniile specifice industriei de apărare, respectiv pentru dezvoltarea în comun a unor capabilități de înaltă tehnologie, adaptate cerințelor actuale. Semnarea acestui document reprezintă pentru Automecanica Moreni o „posibilitate de ascensiune în ceea ce înseamnă capacitatea de producție și de revitalizare”, dar și posibilitatea transformării, pe viitor, într-un centru național de mentenanță.

Cooperare Rheinmetall – Automecanica Moreni SA, proiecte comune: 

•  cooperare  industrială pentru vehiculul blindat de luptă pentru infanterie Lynx KF 41;

•  modernizarea sistemul de artilerie antiaerian blindat Gepard;

•  centru de mentenanță pentru ATBTU;

•   prezentare proiectului de realizare a unui transportor amfibiu blindat de nouă generație, cercetare și dezvoltare în România.

Constantin Tocan, director general Automecanica Moreni: „Evenimentul de astăzi este unul plin de importanță, pentru specificul activității unității noastre, pentru faptul că suntem la un nou început.

Foarte mult timp societatea noastră a traversat o perioada foarte complicată din punct de vedere al activității, în ultimii 20 de ani uzina noastră a asigurat, în mare parte, doar parte de reparații, mentenanță pentru specificul pe care l-a produs zeci de ani de zile.

Ne-am propus, împreună cu Rheinmetall Mediaș și partea germană să semnăm un document care să fie un prim pas către o colaborare pe care ne-o dorim și prin care Automecanica Moreni va găsi o posibilitate de ascensiune în ceea ce înseamnă capacitatea de producție și de revitalizare.

Discuțiile sunt începute cu mult timp în urmă, acesta fiind un prim pas către ceea ce va urma, pentru cooperarea dintre noi și partenerii noștri, cei germani și Rheinmetall Mediaș”

Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița: „Astăzi este un moment deosebit de important pentru județul Dâmbovița, dar și pentru România. De astăzi simțim cu adevărat că beneficiem de sprijinul complet din partea Guvernului României, prin Compania Națională ROMARM. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au venit astăzi la Moreni, mulțumesc președintelui ROMARM pentru prezență și pentru deschiderea pe care o are față de Automecanica Moreni.

Când vorbim de Automecanica Moreni nu vorbim doar de municipiul Moreni sau de județul Dâmbovița, vorbim de România și cred că împreună cu autoritatea locală, Primăria Municipiului Moreni, cu primarul nou ales, Gabriel Purcaru, cu Consiliul Județean Dâmbovița, cu reprezentantul Guvernului în teritoriu, doamna prefect Claudia Gilia, împreună cu toți reprezentanții locali, putem să punem bazele unui parteneriat strategic pentru România.

După cum bine știți, municipiul Moreni se află în plină dezvoltare, avem proiecte foarte mari în această zonă, proiecte în infrastructura locală, în învățământ, proiecte pentru întreaga comunitate locală, dar cred că o asemenea investiție precum cea de la Automecanica este de bun augur pentru forța de muncă specializată pe care o avem în municipiul și în zona Moreni, pentru mediul economic din această zonă.

Acest Memorandum semnat astăzi este unul prin care se pun bazele unui proiect de viitor nu doar pentru Moreni, ci pentru România.

Mulțumesc Guvernului României, premierului României și ministrului Economiei pentru deschiderea pe care au avut-o, mulțumesc conducerii ROMARM, partenerilor de la Rheinmetall. Vreau să vă asigur de tot sprijinul autorităților locale dâmbovițene pentru astfel de investiții deosebit de importante pentru Moreni, Dâmbovița și pentru România.

Vă lansez și o provocare… Cred că următorul pas, când se va începe activitatea în urma acestui Memorandum, este ca Automecanica Moreni să devină un centru național de mentenanță pentru că are tot ceea ce-i trebuie, de la resursa umană, capacitate de producție și sprijin necondiționat de la autoritatea publică dâmbovițeană. Cred că municipiul Moreni și Automecanica Moreni poate să fie pe harta națională cu un centru de mentenanță.”

Emanuel Ioana, director general ROMARM: „Mă bucur că pot să fiu prezent la debutul acestui parteneriat internațional, mă bucur că avem parteneri importanți din Uniunea Europeană care au experiența și expertiza necesară cu echipamente NATO. Mă bucur că aceasta este o recunoaștere a valorii Automecanica Moreni în relațiile cu partenerii noștri.

M-aș bucura ca acest parteneriat, în anii care urmează, în acest context geopolitic tumultuos, să crească și ajungă acest centru de mentenanță națională pe care cu toții ni-l dorim.”

Nick Știrban, CEO Rheinmetall Mediaș: „După numeroase discuții avute la București cu guvernanții, discuții cu oameni din Armata Română, mi-am dat seama că dacă dăm mâna și suntem frați peste Carpați o să reușim să facem numai lucruri bune. Tehnologia pe care firma germană ne-o transferă nouă la Mediaș poate fi transferată și aici, la Moreni, pentru că unitatea de aici este un partener care merită să fie luat în consorțiul nostru.”

Constantin Bucuroiu, președinte F.A.S: „M-am bucurat extraordinar de mult când am auzit ca Automecanica Mediaș intră într-un parteneriat, într-o colaborare, și Rheinmetall-ul vine pe teritoriul Mediașului și creează acolo o bază puternică pentru industria de apărare.

Pentru Automecanica Moreni prezența reprezentanților de la Mediaș reiterează o dată faptul că au Automecanica va fi prim colaborator, faptul că ROMARM împreună cu noi putem dezvolta o gamă mult mai largă a colaborării și parteneriatului și toate lucrurile acestea nu pot decât să ne bucure pentru municipiul Moreni, pentru județul Dâmbovița, pentru România”

leave a reply