Ziua Sfinxului din Bucegi cu vești bune din procesul pentru „custodie” dintre CJ Dâmbovița și CJ Prahova

28 noiembrie este Ziua Sfinxului din Bucegi!

Poate niciodată în ultimii ani această sărbătoare nu a fost mai importantă pentru Dâmbovița ca astăzi, dat fiind că, în urmă cu 3 zile, Consiliul Județean a reușit să mai câștige un pas în procesul cu Consiliul Județean Prahova, administrație care susține că Sfinxul și Babele, cele două monumente ale naturii, ar aparține de județul vecin și nu de Dâmbovița.

Vestea a fost dată de președintele CJD, Corneliu Ștefan, care a transmis și un mesaj emoționant de Ziua Sfinxului: „Înconjurat de mistere și legende, Sfinxul din Bucegi este unul dintre cele mai frumoase monumente naturale din țara noastră. Sunt povești care ne spun că este Axa Lumii sau că dacii, simțind chemarea acestuia, deveneau nemuritori. În fiecare an, pe 28 noiembrie, sute de oameni urcă muntele și se strâng în jurul Sfinxului pentru că, astăzi, razele Soarelui care îl îmbrățișează formează o piramidă magică, unii spunând vindecătoare.

Mit, legendă sau povești din Antichitate, Sfinxul a fost martorul tăcut al istoriei acestui petic de țară, a județului Dâmbovița. Și este datoria noastră să-l protejăm, așa cum și el a făcut-o de-a lungul mileniilor.

Nu în ultimul rând, mă bucur să le transmit dâmbovițenilor că joi, 25 noiembrie, Consiliul Județean Dâmbovița a avut câștig de cauză în procesul cu județul Prahova, vecinii noștri susținând că atât Sfinxul, cât și Babele se află pe teritoriul lor.

Deși sentința de joi nu este definitivă, toate instanțele, altele decât cele din Prahova, au spus că cele două monumente sunt ale județului nostru, iar eu mă voi asigura că Sfinxul și Babele vor rămâne pe teritoriului județului nostru”, a precizat Corneliu Ștefan, președintele CJD.

Sfinxul din Munții Bucegi este un megalit antropomorf situat la 2216 m altitudine, pe teritoriul administrativ al comunei Moroeni. Originea numelui Sfinxului este datorată asemănării sale cu un cap uman, mai exact cu Sfinxul Egiptean, formarea lui fiind datorată eroziunii eoliene (vântului). Format dintr-un bloc mare de piatră ce a căpătat forma de astăzi într-un timp foarte îndelungat, Sfinxul din Bucegi, aflat pe platoul Bucegi, măsoară 8 metri în înălțime și 12 metri în lățime.

leave a reply