Ziua Poliției Române, marcată în Dâmbovița cu avansări în grad și diplome de merit acordate polițiștilor

25 martie este o zi cu dublă semnificaţie în țara noastră: sărbătoarea Bunei Vestiri şi Ziua Poliţiei Române.

Ziua Poliției Române se sărbătorește o dată cu marea sărbătoare creștină din anul 2002, atunci când acest lucru a fost stipulat în mod clar în Legea 218.

În cinstea marcării a 197 de ani de tradiție și continuitate în slujba cetățenilor, la Centrul Internațional de Conferințe al Universității „Valahia” din Târgoviște (Corpul K), a avut loc un eveniment special, organizat de Inspectoratul Județean de Poliție Dâmbovița, un eveniment dedicat Zilei Poliției Române și polițiștilor dâmbovițeni.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviștei, prefectul județului Dâmbovița – Antonel Jîjîie, viceprimarul municipiului Târgoviște – Cătălin Rădulescu, oficialități locale și, nu în ultimul rând, membri ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne în teritoriu.

Amfitrionul evenimentului aniversar a fost cms.șef  Sorin Păun, șeful IPJ Dâmbovița, care după ce a dat citire mesajului chestorului general de poliție Ioan Buda, Inspector general al Poliției Române, a premiat poliţiştii care s-au remarcat în activitatea profesională, precum şi câştigătorii competiţiilor sportive.

Așadar, în cadrul festivității a avut loc ceremonie de avansare în grad a polițiștilor, 129 de cadre trecând, astfel, într-o treaptă superioară. De asemenea, pentru rezultate bune în activitate, au fost acordate și 317 diplome de merit.

Au transmis mesaje cu prilejul Zilei Poliției Române arhiepiscopul și mitropolitul Târgoviștei, ÎPS Nifon, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Daniel Comănescu și prefectul județului, Antonel Jîjîie.

„De fiecare dată, ziua de​ 25 martie​ când ne bucurăm de marea sărbătoare creștină a Bunei Vestiri, reprezintă și un prilej de a cinsti​ Ziua Poliției Române, adică a uneia din instituțiile importante pentru bunul mers al vieții noastre sociale, care conferă încredere, stabilitate și ordine vieții noastre comunitare cotidiene. ​ Această sărbătoare amintește de faptul că icoana Bunei Vestiri a fost inserată pe primul steag al Marii Agii, instituție precursoare a Poliției moderne, drapel înmânat, în anul 1822, de către domnitorul Grigore Dimitrie Ghica, Marelui Agă Mihăiţă Filipescu, şeful poliţiei din acele timpuri.
​De mai bine de o jumătate de secol,​ sărbătoarea Poliției Române este legată și de aniversarea înființării Inspectoratului Județean de Poliție Dâmbovița, moment important pentru toți ostenitorii instituției dumneavoastră din Arhiepiscopia Târgoviștei. ​ Poliția reprezintă una din​ instituțiile fundamentale ale statului nostr, necesară și folositoare, pentru că​ conferă stabilitte, pace, liniște, demnitate și siguranță concetățenilor noștri, dăruindu-ne, tuturor, cadrul adecvat unei bunei desfășurări a activităților noastre de zi cu zi.
​Istoria acestor locuri consemnează o frumoasă colaborare între​ Arhiepiscopia Târgoviștei și Inspectoratul Județean de Poliție Dâmbovița, pentru că, de-a lungul timpului, s-a edificat o strânsă și necesară​ colaborare între cele două instituții, în beneficiul comunității noastre locale. Amintesc numai de​ numeroasele proiecte comune care au în vedere protejarea vieții și demnității umane, eradicarea traficului de persoane umane și a consumului de stupefiante, ori combaterea violenței​ de orice fel. De asemenea, foarte buna organizare a sărbătorii Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești.
Atât Biserica strămoșească, cât şi Poliția Română, sunt intituții fundamentale​ ale țării noastre, deoarece protejează și sprijină buna dezvoltare si stabilitate a societatii. Împărtăşindu-vă aprecierea şi binecuvântarea mea, vă doresc multă sănătate, pace, şi bucurie. La mulţi ani! (ÎPS Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei)

„Ziua de 25 martie reamintește, cu respect, de perseverența și meritele instituției al cărei rol fundamental este de a oferi, prin activitatea desfășurată, sentimentul de siguranță în inimile tuturor românilor. Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să ne arătăm prețuirea pentru dumneavoastră, cei care vă faceți datoria mai presus de orice pericole.

Apreciez faptul că reușiți să țineți infracționalitatea sub control și să asigurați acel climat de liniște de care toți avem nevoie pentru a trăi fără a privi tot timpul peste umăr. Inspectoratul Județean de Poliție Dâmbovița a purtat, în permanență, cu onoare, însemnele Poliției Române, îndeplinind misiuni importante atât pentru menținerea siguranței cetățenilor dâmbovițeni, cât și pentru asigurarea securității colective în diferite conjuncturi.

De-a lungul timpului, sarcinile și misiunile Poliției Române s-au diversificat foarte mult ceea ce face ca, astăzi, să existe structuri ale IPJ Dâmbovița în toate orașele și comunele județului Dâmbovița, iar fiecare dintre acestea să vegheze, în plan local, pentru punerea corectă în aplicare a normelor și reglementărilor interne. Modul exemplar în care fiecare reprezentant al IPJ Dâmbovița își derulează, zilnic, activitatea, este certificat de cifrele prezentate, anual, de către conducerea instituției, în rapoartele de activitate ale acesteia.

De la an la an, observăm reușite tot mai multe în rândul tuturor polițiștilor, ceea ce ne face să avem încredere în capacitatea Poliției Române de a ne oferi protecția de care avem nevoie. Suntem cu toții conștienți că nu este o muncă deloc ușoară, fapt pentru care vă mulțumim pentru eforturile dumneavoastră, pe care, vă garantăm, că le apreciem infinit” (Daniel Comănescu, președinte CJD)

„Vreau să vă adresez, cu ocazia Zilei Poliției Române, felicitări pentru munca depusă în slujba cetățenilor județului nostru, cu responsabilitate și profesionalism și afirm, cu toată convingerea, că sunteți forța principală, cea mai vizibilă a Ministerului Afacerilor Interne.

Poliţia, instituția cu cea mai veche atestare documentară, a parcurs mai multe etape de transformare, şi-a definit rolul şi importanţa în arhitectura sistemului de ordine publică şi securitate naţională, adaptându-se diferitelor provocări sociale.

Poliţiştii sunt cei care veghează permanent pentru respectarea legii, siguranța și protejarea drepturilor cetățenilor şi răspund „prezent“, prin atribuțiile conferite de lege, atunci când semenii lor au nevoie de sprijin, îndrumare sau ajutor. Uniforma dumneavoastră impune încredere și respect, obligându-vă în același timp să vă dedicați datoriei la care v-aţi angajat.

Subliniez cooperarea eficientă a Inspectoratului Județean de Poliție Dâmbovița atât cu Instituția Prefectului cât și cu celelalte structuri ale MAI în gestionarea tuturor situațiilor menite să asigure liniștea și siguranța cetățeanului. La mulți ani și mult succes în activitate!” (Antonel Jîjîie, prefectul județului Dâmbovița)

 

 

leave a reply