Ziua Drapelului Național, sărbătorită la Târgoviște

26 iunie reprezintă o zi de mare însemnătate pentru poporul român, este ziua în care se sărbătorește cel mai important simbol al țării, Drapelul Național al României. Ca în fiecare an, Ziua Drapelului a fost sărbătorită și la Târgoviște printr-un ceremonial religios și militar, care a reunit laolaltă autorități locale și județene, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviștei, reprezentanți ai Garnizoanei Târgoviște, consilieri județeni, reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale dâmbovițene, reprezentanți ai partidelor politice, directori de instituții deconcentrate, veterani de război, cadre militare, dar și foarte mulți cetățeni târgovișteni și nu numai. Programul a cuprins o slujbă religioasă de sfințire a drapelului, care a avut loc la Catedrala Mitropolitană, alocuțiuni din partea oficialităților, precum și înălțarea Drapelului în acordurile Imnului Național și defilarea sub flamurile tricolore a Gărzii de Onoare.

Au luat cuvântul consilierul eparhial Victor Drăghicescu, prefectul județului Dâmbovița, Antonel Jîjîie, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan și președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea.

*„Ziua de astăzi este dedicată unuia dintre cele mai dragi simboluri al României, Drapelul Național, mărturie a parcursului istoric al țării noastre, de-a lungul unui trecut zbuciumat către statul național suveran și independent, unitar și indivizibil de astăzi. Onorăm astfel, jertfa înaintașilor noștri în numele unor idealuri naționale comune. Onorăm, totodată, sacrificiul eroilor zilelor noastre fie că sunt militari care și-au pierdut viața în teatrele de operații sau polițiști, jandarmi, pompieri și piloți care au pecetluit prin jertfa supremă angajamentul luat față de români și România sub semnul drapelului tricolor. Și pentru că astăzi este o ocazie de rememorare a sacrificiilor și a istoriei tumultoase a acestui popor, invit generațiile tinere și pe cei care le educă să se aplece mai mult asupra sensurilor profunde ale unui cuvânt: patriotism! Pentru că patriotismul nu trebuie purtat ”la rever” doar de sărbători naționale sau la ocazii festive, ci este o stare permanentă, un mod de viață, un anumit fel de a înțelege și de a face lucrurile! Pentru fiecare român cele trei culori – albastru, galben, roșu – sunt parte a ființei naționale, un simbol al perenității unui popor cu destin și vocație europene. Îmi doresc să onorăm în fiecare zi, prin faptele noastre, Drapelul Național, semn al unității și solidarității românilor. Dragi români, la moment de sărbătoare națională, dar nu doar acum, lăsați-vă inspirați de istorie, de valorile și simbolurile naționale în tot ceea ce faceți!” (mesajul ministrului afacerilor interne, Carmen Dan, cu ocazia Zilei Drapelului Național, prezentat de prefectul județului Antonel Jîjîie)

*„ Sunt câteva repere de căpătâi ale unui neam peste care nimeni nu poate trece, indiferent de cum se așează istoria. Între ele, steagul țării îmi pare simbolul cel mai apropiat de sufletul celor de care aparține. Este vizibil, este înălțător, este acolo când totul pare pierdut și, cumva, ne ridică de fiecare dată și ne obligă să o luăm de la capăt. Drapelul este sămânța de patriotism care dă rod continuu în mijlocul nației. Îl vedem fluturând la evenimente de stat, îl vedem înălțat pe instituții, îl vedem purtat la inimă de copii, îl vedem sărutat de sportivi, îl vedem și ne bucurăm odată cu ei. Asta înseamnă puterea frumoasă a steagului, împărtășită invizibil peste tot. Gândiți-vă cât de impresionantă era această forță pe câmpurile de luptă, odinioară, când tricolorul flutura în războaie, proclamând victorii istorice. Gândiți-vă la strămoșii noștri și la dragostea lor pentru acest drapel. El este intersecția completă a trecutului cu prezentul și viitorul nostru. Și așa trebuie să rămână. Vă îndemn pe toți să iubiți steagul tricolor și să-l purtați cu bucurie și demnitate!” (primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan)

*„ Sunt deosebit de onorat să fiu alături de dumneavoastră, astăzi, pentru a sărbători împreună Ziua Drapelului Național. Simbol al țării noastre, drapelul face parte din identitatea poporului român, de mai bine de 150 de ani în el dându-și mâna idealurile de unitate și independență națională, care au constituit dintotdeauna țelul luptei și jertfei de sânge a românilor.

La ceas de sărbătoare națională, dar și la ceas de cumpănă, drapelul i-a strâns în jurul lui pe români, i-a însuflețit și le-a oferit încrederea că, împreună, vor reuși să înfrunte greutățile inerente drumului prin istorie al oricărui popor. Ori de câte ori drapelul se înalță, mândru, pe catarg, el mărturisește faptul că românii și-au respectat simbolurile și-au prețuit valorile și au luptat cu hotărâre pentru triumful idealurilor lor.

Tricolorul le-a fost pavăză, în luptă, militarilor care și-au dat viața pentru țară pe câmpul de luptă, românilor care au luptat cu vitejie pentru ca idealurile naționale de dreptate și libertate să se înfăptuiască, și tuturor românilor care au dorit să arate lumii că România este o țară unde talentul și munca sunt creatoarele performanței intelectuale, sportive și artistice.

Dragi dâmbovițeni, să nu precupețim cinstea pe care suntem datori s-o acordăm simbolurilor noastre naționale – drapelul, stema și imnul – pentru că ele vorbesc atât despre apartenența noastră la același spațiu geografic – România, cât și despre identitatea noastră de limbă, cultură și civilizație! Să păstrăm mereu, la loc de cinste, în inimile noastre, imaginea drapelului național, simbol al dragostei de neam și țară! Vă îndemn pe toți să punem în inimile noastre drapelul, imnul național, și dragostea de țară! Să spunem tuturor românilor „La Mulţi Ani!” (președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea)

Drapelul tricolor (roşu, galben şi albastru) a fost adoptat oficial ca drapel naţional în data de 26 iunie 1848 (în timpul Revoluţiei de la 1848), cele trei culori fiind dispuse în benzi orizontale, cu albastru sus şi galbenul la mijloc.

Actuala organizare a drapelului național, pe verticală, s-a facut după venirea Regelui Carol I, pentru a fi în acord cu regulile respectate de steagurile europene.

Ca simbolistică, cele trei culori, au urmatoarele semnificații: albastru – libertate, galben – dreptate și roșu – frăție.

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998.

 

leave a reply