Scenograful Jean Guy Lecat, adevărat curs de scenografie la conferința de presă din cea de-a treia zi de BABEL F.A.S.T. Actorii de la Eccentrici Dadaro, Italia, bucuroși că au găsit la Târgoviște un public deschis, cald și primitor.

În cea de-a treia zi de BABEL F.A.S.T., în cochetul foaier al Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște, Mihai Constantin Ranin – președintele Festivalului Babel a susținut o conferință de presă alături de directorul artistic al Teatrului ,,Tony Bulandra’’ Târgoviște, Sanda Vișan, scenograful Jean Guy Lecat, Mihai Țărnă, directorul Teatrului ,,Fără Nume’’ din Republica Moldova și trupa de actori Eccentrici Dadaro, Italia, care a jucat în Piața ,,Mihai Viteazul’’ din Târgoviște piesa ,,INCOMICA”, un spectacol valoros care a câștigat numeroase premii naționale și internațional  în cele peste 200 de reprezentații anuale din Italia și Europa.

Jean Guy Lecat, care  a ținut un adevărat curs de scenografie. ,,Acum două zile am văzut aici un spectacol unde actorii nu se înțelegeau unii cu alți în termen de limbaj, adică vorbeau limbi diferite, Argonautas, dar acest spectacol a fost totuși inteligibil pentru că felul  în care actorii vorbeau nu era prin limbaj. Faptul că acest lucru s-a întâmplat arată universalitatea teatrului, este cel mai important lucru în teatru, să existe acele mijloace de expresie, de înțelegere dincolo de limbaj. Acest limbaj al teatrului depășește cuvântul, se referă și la formă și la culoare, la tot ceea ce se întâmplă pe scenă. De fapt, în teatru, important este doar ceea ce este absolut necesar și așa se lucrează în atelierul de teatru. Atunci când întreb de ce este nevoie ca să faci teatru, mi se răspunde că este nevoie de spațiu, iar acest lucru nu este adevărat. Lucrul de care avem nevoie cu o absolută necesitate este  o idee, text, actori, public, costume și lumini pentru a crea atmosferă. Costumul este absolut necesar, chiar dacă joci gol, e o alegere… Costumele îți indică răspunsul la întrebarea unde se întâmplă și când se întâmplă acțiunea? De aceea spațiul teatral e fluid, nu e atât de important, pentru că el include publicul… Se poate juca oriunde…. Atunci când se lucrează la o scenă din punct de vedere teatral se lucrează cu actorul care poate să spună unde și când se întâmplă acțiunea. Nu este nevoie neapărat de creat un decor… Lucrând cu Peter Brook 25 de ani am învățat un lucru esențial, cum să elimini elemente… Faceți un exercițiu și întrebați studenții de ce decor cred ei că este nevoie în Romeo și Julieta? Dacă ne uităm la text întâlnirile dintre cei doi se întâmplă în întuneric, scena balconului e noaptea, e în întuneric, ei nu au nevoie de decor. De asemenea ei se vor întâlni încă o dată, atunci când sunt împreună deopotrivă e întuneric și finalul bineînțeles când mor. Din punctul meu de vedere Romeo și Julieta nu are nevoie de decor pentru că textul spune că întâlnirile lor sunt în întuneric… Dacă urmăriți textele marilor dramaturgi, Moliere, Shakespeare, Cehov veți observa că nu există decor, nu există un loc anume unde se întâmplă acțiunea, există un context, iar acest context în teatru, spre deosebire de cinema unde e nevoie de detaliu, se poate crea cu ajutorul luminii și al actorilor…”.

Mihai Țărnă, directorul Teatrului ,,Fără Nume’’ din Republica Moldova   a declarat că este o onoare să participe la acest festival. ,,Vă mulțumesc că ne-ați invitat, o să mai venim, vă așteptăm și pe la Chișinău. Poate reușim să facem o filială Babel la Chișinău pentru că Republica Moldova este o zonă multiculturală” . Actori  de la Eccentrici Dadaro – Italia au declarat că prezența la Târgoviște este pentru ei o experiență foarte frumoasă și se bucură că au găsit la Târgoviște un public deschis, cald și primitor.

leave a reply