Rețeaua de gaze naturale, funcțională de astăzi în comuna Mănești. Proiectul a întâmpinat în ultimii ani tot felul de probleme, dar administrația locală, cu sprijinul Consiliului Județean, a reușit să finalizeze proiectul și să respecte încă o promisiune făcută locuitorilor.

Un proiect demarat în anul 2020 în comuna Mănești a ajuns astăzi la momentul inaugurări! Este vorba despre o investiție mult așteptată de locuitorii comunei, introducerea rețelei de gaze naturale, un proiect care a trecut prin multe probleme, tăieri ale finanțării de către Guvernul liberal, dar pe care în cele din urmă administrația condusă de primarul social democrat Constantin Alexandru, cu sprijinul președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a reușit să-l ducă la bun sfârșit.

Rețeaua, pentru care s-au cheltuit 7,5 milioane lei din fonduri proprii ale comunei, are 24 de kilometri și a fost executată de Premier Energy. Au fost făcute deja probleme tehnice, iar astăzi a fost pusă oficial în funcțiune prin pornirea centralei pe gaze de la Căminul Cultural din satul Drăgăești-Ungureni.

„Începând din anul 2020 se lucrează la această rețea, are o lungime de peste 24 de kilometri, o investiție în valoare de 7.500.000 de lei, finanțată din bugetul local, executată de concesionarul și executantul lucrării, firma Premier Energy. Avem această rețea finalizată de o săptămână, am făcut ultimele probe tehnice, se pot duce cetățenii din comună să-și ia avizul tehnic de racordare.

Am început lucrul mai greu cu bani din bugetul nostru, am mai făcut și un împrumut bancar pentru a termina toată lucrarea. Pot să spun că suntem printre puținele comune din județ care avem gaze la poarta oricărui cetățean. E treaba fiecăruia de acum înainte să se racordeze, nu are nicio obligație la nimeni, dacă vrea bagă, dacă nu, nu. Nici noi, ca și UAT nu avem obligația de a racorda un anumit număr de persoane”, a precizat primarul comunei Mănești, Constantin Alexandru.

„Am venit cu mare drag astăzi la Mănești, la finalizarea unei investiții care a început în 2020, o investiție pentru toată localitatea, o investiție deosebit de importantă.

Domnul primar chiar a furat puțin startul față de alte localități din județul nostru care astăzi sunt înscrise în Programul Național, Programul guvernamental Anghel Saligny, dar localitatea Mănești se înscrie în rândul acelor localități care au finalizat astfel de investiții din bugetul propriu, fapt pentru care eu vreau să-l felicit. În comuna Mănești există nu mai puțin de 32 de proiecte în derulare cu o valoare totală de peste 128 de milioane de lei și, bineînțeles, avem și proiecte de asociere cu Consiliul Județean. În afară de această investiție de rețea de gaze, avem o investiție la fel de așteptată, și anume rețeaua de canalizare desfășurată prin Compania de Apă, la care se lucrează. Este o investiție care o vom finaliza într-un timp cât se poate de scurt”, a adăugat Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

„Ne bucurăm că am ajuns la acest moment în care vedem încununată investiția care a început în urmă cu câțiva ani, poate ne-am fi dorit ca aceasta să se termine mai repede, însă amploarea lucrărilor a fost de așa natură încât posibilitatea finalizării a fost doar la acest moment posibilă, în 2024. Este o investiție mare care a cuprins practic toate satele din comună și vorbim de peste 24 de km de rețea și vrem să mulțumim în primul rând domnului primar pentru sprijinul care ni l-a acordat pe toată această perioadă și nu în ultimul rând aș vrea să aduc mulțumiri Autorității de Reglementare care ne-a susținut în tot acest demers cu acordarea autorizațiilor și a vizelor necesare. O rugăminte pentru locuitorii din această comună este să încercăm să fructificăm cât mai eficient această investiție, să se racordeze la gaze astfel încât să renunțăm la încălzirea pe lemne, încet, încet să fructificăm și din punct de vedere energetic această investiție și bineînțeles al confortului și al nivelului de trai.”, a transmis și Ion Ioniță, reprezentant Premier Energy.

„Cred că e important să înțelegem cu toții că gazul e un factor de dezvoltare economică, dincolo de nevoia și de utilitatea folosirii lui în gospodării. Rețelele de gaz din comune împing societatea înainte și, odată cu eforturile pe care le fac primăriile, consiliile județene și companiile, cred că și cetățenii trebuie să răspundă acestei invitații la dezvoltare. Odată cu înființarea acestei rețele de gaz în Mănești, eu sper să ajungem undeva la 1600-1800, dacă nu chiar 2000 de case branșate. Costul metrului-cub de lemne e undeva la 700 lei și cred că nu va scădea niciodată, pentru că nu are cum să scadă. În schimb, gazul e o resursă de care România dispune din belșug. Chiar în Dâmbovița a fost descoperită – nu s-a scris prea mult în presă și nu s-a făcut mare vâlvă – în zona Titu o pungă mare de gaze și am putea să exploatăm asta ca să reducem costurile cu energia în Dâmbovița și în toată Regiunea Sud-Muntenia”, a transmis deputatul PSD Radu Popa, membru în Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

La eveniment au mai luat parte Florin Bulancea, director Reglementare la Premiere Energy, Cristi Stroe, primarul comunei Șotânga, Dragoș Vlădulescu, primarul comunei Dragomirești, Antonel Jîjîie, vicepreședintele CJD, Mihai Istrate, consilier județean, consilieri locali, angajați ai primăriei, cetățeni ai comunei Mănești.

leave a reply