Refugiații ucraineni, care decid să se stabilească în județul Dâmbovița, se pot angaja cu forme legale. Condițiile intrării pe piața muncii, prezentate de directorul ITM Dâmbovița, Marius Lixandru.

Refugiații din Ucraina care au ajuns în România și care vor să rămână pe teritoriul țării noastre să-și înceapă o nouă viață au acum posibilitatea să se angajeze, grație unor măsuri luate de autoritățile române.

Directorul ITM Dâmbovița, Marius Lixandru, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul Instituției Prefectului Dâmbovița, a prezentat care pe larg ceea ce trebuie să facă cetățenii ucraineni pentru a intra pe piața muncii din România, inclusiv din județul Dâmbovița.

„Pentru a le veni în întâmpinare Inspecția Muncii a redactat și diseminat, în limba ucraineană, un material cu informații utile privind termenii și condițiile de angajare în România. Acesta conține informații referitoare la încheierea contractului individual de muncă, clauze obligatorii, durata contractului individual de muncă, perioada de probă, timpul de muncă și de odihnă, munca de noapte, repausul periodic, zilnic și săptămânal, concediul de odihnă, suspendarea contractului de muncă, încetarea contractului de muncă, forme de angajare.

Așa cum a anunțat și Ministerul Muncii, în urma unei modificări legislative, toți cetăţenii ucraineni care intră în România şi doresc să se angajeze o pot face, fără niciun fel de aviz sau restricţie, ci în baza unei declarații pe propria răspundere, dată angajatorului român. Prin această declarație ei își asumă că îndeplinesc condiţiile de pregătire profesională şi experienţă în activitate, necesare ocupării postului pe care urmează să fie încadrați şi că nu au antecedente penale, incompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare pe teritoriul României.

De asemenea, cetățenii proveniți din Ucraina vor avea posibilitatea să se încadreze în muncă fără a fi necesară obținerea, de la misiunile diplomatice ale României în Ucraina, a vizei de ședere în scop de muncă. Astfel, refugiații care doresc să lucreze în țara noastră vor avea aceleași drepturi și obligații, în domeniul relațiilor de muncă, pe care le au și cetățenii români”, a precizat inspectorul șef al ITM Dâmbovița, Marius Lixandru.

La nivel național, există 3097 de cetățeni ucraineni angajați cu contracte individuale de muncă în țara noastră, din care 2666 anterior izbucnirii conflictului din 24 februarie. Astfel, 431 de cetățeni ucraineni s-au angajat în țara noastră după această dată.

leave a reply