Iluminat public ultramodern și eficient, la Târgoviște. Proiectul, pe bani europeni, realizat în proporție de 90%

Proiectul de reabilitare și modernizare a iluminatului public din municipiul Târgoviște, implementat cu fonduri europene, este realizat în proporție de aproape 90%. În această seară, primarul municipiului, Cristian Stan, alături de cei doi viceprimari, Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, și de administratorul public, Gabriel Boriga, a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a vorbit pe larg despre proiect și beneficiile acestuia.

Potrivit edilului, la acest moment au fost montate aproape 3000 de lămpi noi led din cele 3800 din cadrul proiectului, iar la trecerile de pietoni a fost implementat un sistem special care permite creșterea luminozității în dreptul acestora în momentul în care pietonii se apropie de acestea.

De asemenea, în momentul în care străzile nu sunt circulate intensitatea luminii scade, iar acest lucru va duce și la scăderea consumului de energie electrică cu aproximativ 50%.

„Este vorba de un sistem de iluminat public finanțat pe fonduri europene, care este în acest moment implementat în proporție de aproape 90%. Este vorba în principal de schimbarea lămpilor, lămpile cele vechi sunt schimbate cu lămpi noi pe led. În cadrul proiectului sunt aproximativ 3800 de lămpi care trebuie schimbate. În acest moment suntem undeva la cifra 3000 cu aceste lămpi. În plus, pentru trecerile de pietoni s-a implementat un sistem special astfel încât luminozitatea la trecerile de pietoni să fie crescută pentru a se evita accidentele rutiere. De menționat faptul că în momentul în care va fi finalizat întregul sistem de iluminat public la fiecare trecere de pietoni va fi iluminat pe senzor, asta înseamnă că în momentul în care pietonul se apropie de trecerea de pietoni intensitatea luminii crește. De asemenea, va fi și un sistem de gestiune a întregului iluminat public, în momentul în care străzile nu sunt circulate intensitatea luminii urmând a scădea, pentru că unul din obiectivele principale urmărite în cadrul acestei investiții vizează și scăderea consumului de energie electrică cu aproximativ 45-50%, lucru care poate fi foarte util mai ales din perspectiva creșterii galopante a prețului la utilități și la energia electrică. Cu privire la iluminatul public din municipiul Târgoviște, vreau să precizez faptul că nu ne oprim aici, în ultima ședință de Consiliu Local a fost demarată încă o investiție, de data aceasta prin Administrația Fondului pentru Mediu, prin care și zonele din municipiul Târgoviște care nu fac parte din acest proiect urmează să fie reabilitate și din punct de vedere al iluminatului public. Sperăm că și acest proiect va fi implementat cât mai curând… Este vorba, pe cel de-al doilea proiect, în principal, de parcări, dar și de iluminat pe bază de senzori, pe proiectele anterioare, care au vizat PIDU-urile și care nu au beneficiat pe zona de iluminat public de o asemenea facilitate”, a declarat primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan.

leave a reply