PSD, program de guvernare dinamic, adaptat situației economice dificile din prezent. Absorbția fondurilor europene, deosebit de importantă

Social-democrații, în precampanie electorală pentru alegerile parlamentare, au cules date importante chiar de la societate și au pregătit un program de guvernare dinamic, adaptat condițiilor deosebit de dificile prin care trece economia românească în această perioadă de pandemie.

Pentru că este nevoie de o reașezare a bugetului, PSD propune un pachet de măsuri ce vor putea fi aplicate cu ajutorul fondurilor europene, care reprezintă indiscutabil venituri suplimentare.

Potrivit noului consilier județean al PSD Dâmbovița, Corneliu Vișoianu, „este o planificare făcută în ceea ce priveşte fondurile europene cu o absorbţie de 53 de miliarde în anul 2021, ulterior 73 de miliarde de lei în 2022, 111 miliarde în 2023 şi 107 milarde în 2024”.

„Noi venim cu un program de guvernare care este un document dinamic care în această perioadă de precampanie reprezintă o însumare a discuţiilor şi a opiniilor, întrebărilor care revin către noi din societate. Sunt discuţii cu organizaţiile importante din societatea civilă, sindicate, patronate şi cu toţi actorii principali din punct de vedere politic pentru a putea să dăm o coerenţă pornid de la nevoile care există în acest moment şi de la posibilităţile pe care le are în momentul de faţă actul de guvernare. Inevitabil toate aceste măsuri vor avea o majoră întrebare pe care o vor pune indiscutabil şi adversarii noştri şi anume de unde vor veni banii, pentru că este vorba până la urmă de o reaşezare a bugetului, este vorba de o nouă filosofie şi de o nouă abordare. În ceea ce priveşte veniturile suplimentare la buget care sunt necesare pentru a finanţa întreg pachetul de măsuri avem câteva surse. Una dintre ele este fondurile europene. Este o planificare făcută în ceea ce priveşte fondurile europene cu o absorbţie de 53 de miliarde în anul 2021, ulterior 73 de miliarde de lei în 2022, 111 miliarde în 2023 şi 107 milarde în 2024. Evident că anul 2021 are o contribuţie mai mică pentru că va fi anul în care structurile şi mecanismele vor trebui să fie puse în funcţiune, va trebui să fie încheiat acordul de parteneriat, va trebui să treacă prin Parlament şi prin toate canoanele legislative şi indiscutabil va trebui să fie reglemnentate şi acreditate noile structuri de management care vor gestiona aceste fonduri. Deci ne aşteptăm la un început de absorbţie probabil după primăvara viitoare, poate undeva către vară. Practic aceşti bani vor trebui investiţi în economie, că discutăm de infrastructură, de mediu, de capital uman este vorba de o sumă întreagă de investiţii care se vor duce inevitabil în buget, prin sistemul de taxe şi impozite şi vor crea în mod clar o economie circulară care va fi în măsură să răspundă nevoilor. Vom crea un Fond Strategic de Investiţii pentru că este absolut necesar, fond care în primul an, 2021, nu va avea o contribuţie, ulterior vor fi 8 miliarde în 2022, 12 miliarde în 2023 şi 20 miliarde în 2024, deci în total 40 miliarde de lei care vor intra în mod efectiv în economie. Este vorba ulterior de un mecanism pe care noi l-am susţinut şi în cadrul guvernării noastre anterioare şi-l vom susţine în continuare. Este vorba de aducerea de venituri suplimentare către buget prin creşterea veniturilor populaţiei. Deci este un lucru care se întâmplă în acest moment în majoritatea ţărilor europene printr-o creştere forţată a consumului intern care aduce practic bani în economie. Din acest punct de vedere, în 2021, din cele 64 miliarde de lei care sunt planificate, 80% se vor duce către zona de consum, ceea ce înseamnă un aport de 30% către PIB şi va duce efectiv la o creştere a dinamismului economic”, a declarat Corneliu Vişoianu, noul consilier judeţean în cadrul CJD din partea Partidului Social Democrat.

leave a reply