Președintele PSD Dâmbovița, Corneliu Ștefan, semnal de alarmă privind practicile abuzive, antidemocratice și periculoase ale Guvernului PNL Orban

„În Parlamentul României s-a consumat, astăzi, un nou atac marca PNL la adresa democrației din România” – este semnalul transmis de președintele PSD Dâmbovița, deputatul Corneliu Ștefan.

Guvernul și-a angajat, miercuri, în ședința comună a Parlamentului reunit în sesiune extraordinară, răspunderea pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, „mișcare” foarte dur criticată în ultimele zile, mai ales după ce Curtea Constituțională a considerat că asumarea angajării răspunderii Guvernului pe legi aflate în dezbaterea Legislativului este neconstituțională.

 

„Într-un total dispreț față de statul de drept, față de cetățenii acestei țări până la urmă, Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pe proiectul legislativ privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Explicația premierului Ludovic Orban, cum că PNL a aluat această decizie pentru a le permite românilor să își aleagă primarii printr-un sistem care să confere legitimitate celor aleși, este de-a dreptul sfidătoare! Cetățenii nu au nevoie de două tururi de scrutin pentru a da votul lor celor mai buni candidați! Și, dacă analizăm, spre exemplu, doar rezultatele de la alegerile locale din 2016, organizate într-un singur tur de scrutin, se poate constata foarte clar că numeroși primari și-au obținut mandatele cu mai mult de jumătate din voturile celor înscriși pe listele electorale. Asta înseamnă că nici măcar liberalii nu le-ar putea pune la îndoială legitimitatea, indiferent de interesele care le dictează acum să schimbe legea prin abuz de putere, la foc automat, cu trei luni înainte de începerea campaniei electorale!”, a precizat președintele social-democraților dâmbovițeni, parlamentarul Corneliu Ștefan.

Nu este prima oară când, în câteva luni, guvernul apelează la metoda asumării răspunderii, deși aceasta ar trebui să fie extrem de rară. Tot prin metoda asumării răspunderii a fost adoptat și bugetul de stat.

„Ne confruntam cu o încălcare grosolană a principiilor democratice, la fel cum s-a întâmplat și în cazul adoptării bugetului de stat pentru acest an, tot prin asumarea răspunderii. Când erau în opoziție, liberalii spuneau una. Acum, că sunt la putere, fac altceva! Pe acest model instaurat de Guvernul PNL Orban, fiecare român ar putea să încalce legile care nu-i convin! Vă dați seama unde s-ar ajunge? Partidul Social Democrat nu este împotriva alegerii primarilor în două tururi de scrutin, dar nu cu decizii date peste noapte, nu cu asumări de răspundere venite pe varii filiere străine de acest popor. Nu ne este teamă de alegerile locale în două tururi de scrutin, pentru că am dovedit că suntem o forță și învingem, indiferent după ce reguli se desfășoară acest joc democratic!”, a transmis deputatul Corneliu Ștefan.

Președintele PSD Dâmbovița susține cu tărie că Legea electorală poate fi schimbată, însă acest lucru trebuie făcut prin dezbatere în Parlament. De altfel, PSD a anunțat deja că va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban. „Este inadmisibil să acceptăm ca democrația să fie forțată la acest nivel, este inadmisibil să acceptăm ca Parlamentul să fie renegat ca for legislativ al țării. Vorbim despre un precedent periculos pentru statul de drept, pentru libertățile câștigate în decembrie 1989. Mergând pe ideile Guvernului Orban, mâine-poimâine, ne putem trezi, peste noapte, cu acte normative de tip dictatorial, adoptate tot prin asumare a răspunderii, adică prin abuz de putere. În calitate de deputat și de președinte al PSD Dâmbovița, apelul meu către toți colegii parlamentari este să ne unim forțele, indiferent de culoarea politică, pentru a salva democrația din România. O putem face votând moțiunea de cenzură. Schimbarea legilor electorale în acest moment, prin asumarea răspunderii, este un abuz nepermis!” – a transmis președintele Organizației Județene a PSD.

Potrivit Constituției, Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege, iar în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului se poate depune o moțiune de cenzură. Guvernul este demis dacă moțiunea de cenzură depusă a fost adoptată.

leave a reply