Peste 18 milioane de alegători români sunt așteptați, astăzi, 26 mai 2019, la urne pentru a-i desemna pe cei 33 de reprezentanți ai României în Parlamentul European, în cadrul alegerilor europarlamentare, dar și pentru a vota la referendumul național consultativ convocat de președintele Klaus Iohannis pe teme legate de justiție.
Astfel, alegătorii vor primi trei buletine – unul pentru alegerile europarlamentare și două pentru referendum. Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată nu atrage nulitatea acestuia. Alegătorii votează în aceleași secții, în același interval de timp, între orele 7:00 – 21:00, cu aceleași ștampile cu mențiunea „VOTAT”, pe buletine de vot separate – unul pentru alegerile europarlamentare şi câte unul pentru fiecare întrebare a referendumului. În secția de votare vor fi instalate trei urne de vot, câte una pentru fiecare buletin. Alegătorul poate să voteze pentru un singur tip de scrutin sau pentru amândouă. El prezintă operatorului de calculator actul de identitate și precizează pentru ce tip de scrutin dorește să voteze.
Prezența la vot va fi consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin.
Pe actul de identitate se va aplica o singură dată ștampila cu mențiunea „VOTAT” și data scrutinului sau, după caz, un singur timbru autocolant cu mențiunea „VOTAT” și data scrutinului.
În cursa electorală pentru un loc în Parlamentul European au intrat candidați din partea PSD, Alianța 2020 USR PLUS, Partidul Pro România, UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Român, Partidul Social Democrat Independent, Partidul România Unită, UNPR, Blocul Unității Naționale – BUN. În competiție sunt și trei candidați independenți – Gregoriana-Carmen Tudoran, George Nicolae Simion și Peter Costea.
Potrivit ultimei informări a AEP, numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la 31 martie era de 18.949.141. Cetățenii români care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua de referință (inclusiv), au dreptul de a alege reprezentanții României în Parlamentul European.
Pentru cele două scrutine vor fi organizate 18.730 de secții de votare pe teritoriul național, în străinătate cetățenii români putând să voteze în 441 de secții.
Pentru cele 441 de secții de votare înființate pentru alegătorii români din străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a trimis 4.000.500 de buletine de vot, atât pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru referendumul național.
Cei care în ziua alegerilor se află în altă localitate (comună, oraș, municipiu) decât cea de domiciliu își vor exercita dreptul de vot la orice secție de votare, urmând a fi înscriși în lista electorală suplimentară.
Pot să voteze la europarlamentare și cetățenii comunitari care s-au înscris în listele speciale. Prin alegător comunitar se înțelege orice cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene, altul decât România, care are dreptul de a alege în România pentru Parlamentul European, având domiciliul sau reședința în România, în conformitate cu dispozițiile prezentei legi. Alegătorii comunitari nu pot însă vota pentru referendum.
În Dâmbovița, au fost amenajate 433 de secții de vot. Duminică, 26 mai, în Dâmbovița, 225 de polițiști, alături de 148 de jandarmi și alte structuri, vor asigura măsuri de ordine și liniște publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.
Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, vor fi asigurate rezerve și echipe operative, pregătite să intervină. Astfel, 216 polițiștii vor fi constituiți în echipe operative, alături de luptători pentru acțiuni speciale și echipe operative de specialiști.
Inspectoratul Județean de Jandarmi Dâmbovița va avea în responsabilitate 181 de secții de votare dispuse în 122 de locații, unde, vor fi prezenți peste 230 de jandarmi. Pentru un plus de siguranță, vor fi constituite și rezerve de intervenție, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune. Jandarmii vor asigura desfășurarea în condiții de siguranță a activității în cadrul Biroului Electoral Județean, având și atribuții de protecție a transportului buletinelor de vot după încheierea procesului de votare.
De asemenea, 228 de pompieri asigură desfășurarea în bune condiții a alegerilor membrilor din România în Parlamentul European și a referendumului național.