Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, prezent la cea de-a 158-a sesiune plenară a Comitetului European al Regiunilor de la Bruxelles

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a participat la a 158-a sesiune plenară a Comitetului European al Regiunilor, ce a avut loc la Bruxelles.

Temele de discuție și analiză au vizat în special finanțările nerambursabile din programul următor și efectele benefice pe care acestea le vor avea asupra administrațiilor județene și locale din România.

De altfel, Dâmbovița, prin Consiliul Județean, în mandatul actualului președinte Corneliu Ștefan, este un exemplu elocvent de dezvoltare pe toate planurile și datorită atragerii fondurilor europene.

„În ultimele două zile, la Bruxelles, s-a desfășurat a 158-a sesiune plenară a Comitetului European al Regiunilor.

Alături de colegi din mai multe administrații publice, am participat la discuțiile din aceste zile cu teme și subiecte care vor avea efecte, sunt convins eu benefice, la nivelul tuturor consiliilor județene și primăriilor din întreaga țară, fie că ne referim la finanțările nerambursabile după 2027, fie că ne referim la măsurile ce vor asigura un model de dezvoltare economic și social pentru toate țările membre.

De asemenea, am avut deosebita plăcere de a participa la recepția dedicată Zilei Naționale a României.

Cu această ocazie, le-am urat un sincer “La Mulți Ani” tuturor celor prezenți la această întâlnire, dar și românilor care lucrează în administrația europeană”, a declarat președintele CJD, Corneliu Ștefan.

***Comitetul European al Regiunilor (COR) a fost înființat în anul 1994 și este un organ consultativ reprezentând autoritățile locale și regionale din Europa. Se compune din 329 de membri – președinții autorităților regionale, primari sau reprezentanții aleși ai regiunilor și orașelor din 27 de state membre ale Uniunii Europene. Membrii sunt reprezentanți aleși democratic și/sau au un mandat politic în propria țară.

Prin intermediul COR autoritățile locale și regionale ale UE pot avea un cuvânt de spus în elaborarea legislației UE referitoare la regiunile și orașele din Europa.

Anual au loc până la 6 ședințe plenare în cadrul cărora se adoptă avize care acoperă între 50 și 80 de proiecte legislative.

Desemnarea reprezentanților în Comitetul Regiunilor se realizează de către cele patru structuri asociative ale autorităților publice locale din România: Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Asociația Municipiilor din România (AMR), Asociația Orașelor din România (AOR) şi Asociația Comunelor din România (ACoR). Fiecare structură asociativă își desemnează candidații în conformitate cu propriile statute de funcționare.

Prin procedura adoptată la nivelul Guvernului României, s-a stabilit repartizarea numărului de 15 membri titulari și 15 membri supleanți astfel: Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România desemnează un număr de 6 membri titulari și 6 membri supleanți, iar Asociația Municipiilor din România, Asociația Orașelor din România și Asociația Comunelor din România desemnează, prin consultări separate, câte 3 membri titulari și 3 membri supleanți.

leave a reply