Premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, împreună cu președintele CJD, prefectul județului, ambasadorul Italiei in România, vizită de lucru la fabrica IVECO de la Petrești. Au fost recuperate parte din întârzierile din pandemie, iar până la finalul anului 2026 vor fi produse 2902 camioane, care vor intra în dotarea Armatei

Vizită guvernamentală importantă în județul Dâmbovița! Premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au efectuat, astăzi, o vizită de lucru la fabrica IVECO din comuna Petrești, unitate inaugurată în urmă cu un an și jumătate.

Însoțiți și de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, de prefectul județului, Claudia Gilia, de Ambasadorul Italiei la București, E.S Alfredo Maria Durante Mangoni, de vicepreședintele Senatului, Virgil Guran, cei doi oficiali au avut o întâlnire cu managementul societății, au vizitat fabrica, după care au prezentat concluziile în cadrul unei conferințe de presă.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că la acest moment Iveco Defence Vehicles a reușit să recupereze din întârzierile cauzate, în general, de dificultățile întâmpinate în perioada de pandemie, iar anul viitor este foarte posibil ca IVECO să încheie primul contract subsecvent și chiar să depășească obiectivele asumate. Până acum au fost produse la Petrești 514 camioane, până la finalul anului viitor numărul camioanelor va ajunge la 900, iar până la sfârșitul anului 2026 sunt create premisele să fie încheiate toate livrările prevăzute în contract, adică să fie produse la Petrești 2902 camioane.

„Am venit astăzi la Petrești pentru că în urmă cu doi an a fost inițiat proiectul prin care Compania IVECO urma să producă o parte din camioanele necesare Armatei Române. Acum 18 luni a fost inaugurarea liniei de producție, astăzi, cu toate problemele și greutățile care au fost întâmpinate în timpul pandemiei și toate aspectele legate de asigurarea logistică, s-a reușit totuși ca după ce au existat întârzieri de aproximativ 9 luni să se recupereze. Astăzi se ajung la întârzieri mai mici de 6 luni, iar conducerea companiei ne-a dat asigurări că există perspectiva ca anul viitor să fie încheiat primul contract subsecvent, compania să recupereze și chiar să devanseze temele asumate. Toate acestea sunt concretizate și de numărul de camioane pe care le-a produs, în acest moment reușind să producă aproximativ 514 camioane. La o capacitate de 400 de camioane pe an există foarte clar perspectiva că până anul viitor în noiembrie, vor fi produse toate cele aproximativ 900 de camioane câte sunt asumate prin primul contract subsecvent, urmând ca, până la finele anului 2026, să fie încheiate toate livrările în conformitate cu contractul general, care prevede aproximativ 2.902 camioane.

În felul acesta am putut să vedem aici, pe linia de producție, câte din aceste componente au fost localizate, care sunt planurile, astfel încât, în viitor, să existe un procent mai mare de localizare. Se caută soluții, se negociază cu companii din industria de profil, astfel încât să avem o extindere cât mai mare pe orizontală. Există, de asemenea, perspective foarte bune pentru diversificarea producției. Deja, până în acest moment, avem 16 derivate care se produc aici, la Petrești, am putut să vedem camioane cu structură normală, dar și camioane cu structură blindată, o serie întreagă de alte derivate de care armata are foarte mare nevoie. Am putut să vedem începerea integrării producției de trailere de 70 de tone, ceea ce este, într-adevăr, un motiv de bucurie și de mândrie, așa cum a fost prezentat de către conducerea companiei”, a declarat premierul României, Nicolae Ciucă.

Faptul că parteneriatul dintre compania IVECO și stat este pe drumul corect a fost punctat și de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, care a susținut că acest parteneriat este un exemplu de bună practică și aduce beneficii tuturor, atât companiei, cât mai ales statului, pentru că nu numai că se produce o înzestrate a Armatei, dar sunt create și locuri de muncă, iar taxele și impozitele rămân în România.

„Avem în fața noastră un business de succes, dar un business care este o componentă a statului român, având o comandă pentru înzestrarea Ministerului Apărării și a Armatei Române, o componentă cu implicare administrativă din partea Consiliului Județean și a Primăriei. Tot acest ansamblu a dus la un business de succes astfel încât tot ce se produce aici rămâne în înzestrarea Armatei. Toate taxele și impozitele rămân în România, forța de muncă, în afară de cea locală, a venit din Italia, românii întorcându-se în țară să lucreze aici. Cred că este un exemplu de bună practică și de abordare, abordarea noastră pe care o să o avem împreună în ceea ce privește industria de apărare. Împreună ar trebui să grăbim acest proces de recuperare a industriei românești de apărare. Câteodată întrebăm de ce anumite cifre, cum ar fi investițiile directe în România, au crescut atât de mult. După ce vizităm o astfel de fabrică, realizăm de ce au crescut cu aproape 21% mai mult anul trecut. Mai exact, avem în acest an investiții străine directe de 6,5 miliarde. Din punctul meu de vedere, suntem pe drumul corect. Trebuie să existe acest parteneriat al companiilor, cu statul român și cu autoritățile locale”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.

„Am purtat o rundă de discuții cu reprezentanții companiei IVECO, subiectul principal fiind producția de camioane care vor intra în dotarea Armatei Române.
Totodată, prin proiectul Consiliului Județean Dâmbovița privitor la construirea unei bretele ocolitoare care să închidă centura orașului Găești, sunt convins că vom ușura foarte mult condițiile în care fabrica își desfășoară activitatea.
Nu în ultimul rând, mi-am manifestat toată deschiderea și sprijinul pentru acționariatul IVECO, contribuția la economia locală fiind foarte importantă pentru toată zona.
Vreau să le mulțumesc președintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, și premierului Nicolae Ciucă, vizita acestora demonstrând, încă o dată, că Dâmbovița este un județ care contează”, a transmis președintele CJD, Corneliu Ștefan.

La Iveco Defence Vehicles se asamblează camioane militare pentru Industria de Apărare a României, iar fabrica a fost declarată cea mai importantă de acest gen din Europa Centrală și de Est.

Fabrica are o capacitate de 440 de vehicule pe an, are cinci linii de producție și o suprafaţă de 9.000 de metri pătraţi. Investiţia de la Petrești este de 50 de milioane de euro și este realizată în cadrul offsetului aferent contractului de înzestrare a Armatei Române cu vehicule produse de IVECO Defence

leave a reply