Pesta porcină africană „amenință” și județul Dâmbovița?! Autoritățile sanitar veterinare sunt în alertă…

Pesta porcină africană a pus pe jar autoritățile sanitar veterinare din județul Dâmbovița! Chiar dacă la momentul actual doar în județele Satu Mare și Tulcea s-a înregistrat cazuri de pestă porcină africană, autoritățile județene „suflă și-n iaurt” și a luat deja o serie de măsuri pentru a nu fi luate prin surprindere de această boală care afectează porcinele. Pentru a se asigura că județul Dâmbovița nu va fi afectat de această boală, conducerea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a anunțat că în perioada următoare se vor lua o serie de măsuri mai ales în ceea ce privește emiterea de avize temporare de funcționare pentru organizarea de târguri și expoziții de produse alimentare în localitățile județului. Directorul Direcției Sanitar Veterinare, dr. Sandu Tolea, trage însă un semnal de alarmă asupra faptului că cele mai expuse locuri unde ar putea să apară pesta porcină africană sunt târgurile ilegale de animale din județ. Sandu Tolea a informat, fără rețineri, conducerea Prefecturii Dâmbovița că asemenea târguri au loc frecvent în localitățile Băleni, Gura Șuții, Potlogi și Crângurile, acolo se vând animale de tot soiul drept pentru care există și o vulnerabilitate crescută ca acestea să fie „atacate” de această boală care în alte județe deja produce „ravagii”, în special economice.

„La momentul actual, în România, evoluează pesta porcină africană, o boală foarte gravă a porcului, cu implicaţii foarte mari economice. Primele focare în România au apărut la Satu Mare şi la Tulcea. La Satu Mare au fost mai uşor de gestionat, în schimb în Tulcea este o situaţie deosebit de gravă, pentru că a fost diagnosticată boala la un complex de 45.000 de capete, complex care este supus operaţiunilor de eutanasiere şi distrugere a cadavrelor. Boala este destul de periculoasă pentru porc, nu se transmite de la om, dar implicaţiile economice pe care le va avea România vor fi foarte grave.

La nivelul judeţului Dâmboviţa eu am activat, în toate localităţile,  unităţile locale de sprijin, am dat notificare către toate primăriile şi am primit răspuns.

O problemă pe care spun eu că o avem astăzi este cea a târgurilor care nu sunt autorizate şi anume Băleni, Gura Şuţii, Potlogi, Crângurile. Deci, în aceste localităţi cu toate informările şi toate notificările pe care le-am făcut primăriilor respective nu am reuşit să stăpânim acest trafic ilegal şi ilicit cu animale, pentru că din toate cercetările care au fost făcute până astăzi în ceea ce priveşte apariţia bolii în cele două judeţe, cel mai important transmiţător al bolii este factorul uman prin transportul ilegal şi ilicit de animale şi prin comerţul ilegal cu produse de origine animală şi nonanimală.

La momentul actual există o altă problemă în discuţie la nivel de Bucureşti cu privire la cerealele din Delta Dunării. Sunt 40.000 ha de plantaţii agricole unde se recoltează orzul şi grâul, iar în momentul recoltării au fost găsiţi porci mistreţi morţi în faţa combinelor şi este o mare problemă ce se întâmplă cu cerealele care deja începuse să plece din Tulcea. Urmează să se ia o decizie la nivel de Guvern vizavi de această situaţie. Acum, având în vedere că suntem mai în centrul ţării sperăm să menţinem judeţul ferit de această boală foarte gravă a porcului, dar şi noi putem avea probleme pe ceea ce înseamnă turismul din Deltă. Poate fi foarte uşor adus virusul şi în judeţul nostru” (dr. Sandu Tolea, directorul DSVSA Dâmbovița)

leave a reply