Parlamentarii PSD de Dâmbovița au semnat și susțin moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban. Asumarea răspunderii Guvernului pe legea electorală, criticată dur de lideri social democrați

Ca urmare a faptului că Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, eliminând astfel orice fel de dezbatere în Parlament pe acest subiect controversat, nedemocratic, în contradicție totală cu prevederile constituționale, PSD a depus astăzi o moțiune de cenzură, document semnat inclusiv de parlamentarii social democrați din Dâmbovița.

Moțiunea împotriva Guvernului Orban va fi citită luni, 3 februarie, în Parlament și tot atunci se va stabili și data dezbaterii și a votului.

Gestul Guvernului Orban de a-și asuma răspunderea pe o lege extrem de importantă care privește modificarea legislației electorale, situație care a fost sesizată deja Comisiei de la Veneția, este criticat în termeni duri atât de parlamentari, cât și de lideri politici locali ai Partidului Social Democrat.

„Sigur că preocuparea numărul unu în acest moment pentru PNL este modificarea legislației electorale. Nu contează că se împrumută într-un ritm amețitor și la niște dobânzi uriașe, nu contează că se ignoră legile aprobate de Parlament, și mă refer la mărirea alocațiilor, nu contează că indemnizațiile de hrană au fost plafonate, și altele… Tot ce contează este modificarea legislației electorale, chiar dacă acest lucru se face cu încălcarea Constituției, chiar dacă acest lucru se face în profund dispreț față de jurisprudența Curții Constituționale. Numai ieri au fost două excepții de neconstituționalitate pe aceste asumări de răspundere care tind să reprezinte o regulă, nu o excepție, astfel încât Parlamentul este ignorat și înlăturat de la actul de legiferare. Și ne mai întrebăm în acest context, pentru ce mai avem Parlament? Dacă Guvernul își asumă răspunderea într-o sarabandă de proceduri de acest fel, neconstituționale și imorale în acest moment. Salut demersul președintelui executiv al PSD Dâmbovița, senatorul Titus Corlățean, salut sesizarea Comisiei de la Veneția de către Comisia de monitorizare din cadrul Consiliului Europei, este un moment important. Prin această sesizare se atrage atenția asupra faptului că, în România, se încalcă normele legale în ceea ce privește modificarea legislației electorale. Discutăm practic de o modificare pe genunchi a acestei legislații, o modificare făcută exclusiv din dorința de a maximiza un anume interes electoral, o modificare care în baza Codului bunele practici în materie electorală putea fi făcută cu mai mult de un an înainte de alegeri. Ori acum suntem la patru luni înainte de alegeri. Este cea mai elocventă manifestare de dispreț față de Curtea Constituțională, pe de o parte, față de Parlament și față de români pentru că este foarte clar, motivele pentru care se dorește modificarea legislației electorale vizează, pe de o parte forțarea alegerilor anticipate, în contextul în care, să nu uitam că luna septembrie este legată de acordarea unor drepturi destul de mari, multor categorii de români. Ori, impresia mea este că la acel moment Guvernul PNL nu va acorda niciun ban, ba mai mult, dacă va reuși să-și ducă acest calendar la bun sfârșit și la începutul verii să termine cu toate alegerile, după aceea va urma o perioadă de austeritate fără precedent în România”, a declarat secretarul executiv PSD Dâmbovița, Cristian Stan.

„Guvernul PNL se chinuie si are un talent nemaiîntâlnit în distrugerea României. Moțiunea pe care PSD o depune astăzi este și împotriva dezastrului pe care PNL l-a comis în cele 3 luni de guvernare. Este un atac la democrație, iar PSD are obligația să apere democrația. CCR a arătat că angajarea răspunderii Guvernului pe legea aflată in dezbaterea parlamentară este un abuz de putere. PNL trebuie să înceteze să se comporte ca un vătaf la conducerea țării. Considerăm că nu pot fi schimbare regulile în timpul jocului, modificarea legislației electorale cu câteva luni înaintea unui scrutin electoral este inspirat de oportunismul politic”, a declarat Radu Popa, vicepreședinte PSD Dâmbovița.

„Din start vă spun că noi nu ne temem. Avem convingerea că toți colegii noștri primari au sprijinul oamenilor pentru proiectele pe care le-au realizat. PSD Dâmbovița are în județ 68 de primari. Nu despre teamă este vorba, ci despre abuzul pe care îl face PNL. Iar noi, Partidul Social Democrat nu vom tolera acest abuz. Asumarea răspunderii anihilează orice dezbatere publică sau parlamentară pe un subiect atât de important pentru democrație și pentru existența statului de drept din România, cum este cel al regulilor după care se desfășoară alegerile locale. Partidele care guvernează în România abuzează de mandatul limitat dat de Parlament într-un mod nemaiîntâlnit în tara noastră. Asumarea răspunderii este o procedură cu totul excepțională, care trebuie utilizată doar în situații care reclamă urgența legiferării. Iar aici nu este nici o urgență. În ciuda Constituției și a recomandărilor Comisiei de la Veneția, despre care am tot auzit cât PNL era în opoziție, se operează modificări ample asupra legislației electorale, cu foarte puțin timp înainte de data alegerilor. Din punctul nostru de vedere, al PSD, este un abuz de putere care va afecta sistemul electoral, doar pentru crearea unui avantaj în competiția electorală celor care guvernează astăzi. Pe termen lung, însă, ar putea afecta în mod ireversibil democrația în România și principiile europene după care se ghidează țara noastră. De aceea, Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a cerut Comisiei de la Veneția să emită un punct de vedere cu privire la schimbarea legislației electorale din România, prin asumare de răspundere și doar cu câteva luni înainte de alegeri. Colegul nostru, Titus Corlățean face parte din această comisie, el fiind și cel care a formulat sesizarea. Sper să avem un răspuns cât mai rapid, pentru a opri abuzul pe care îl pune la cale PNL. Până la răspunsul Comisiei, PSD va depune astăzi o moțiune de cezură. Vă spun că împreună cu colegii mei, parlamentarii de Dâmbovița, am semnat și susținem moțiunea de cenzură. PSD sancționează astăzi prin moțiune de cenzură tocmai încălcarea grava a standardelor electorale. Guvernul Orban trebuie demis de urgenta nu doar pentru că dorește modificarea sistemului electoral în prag de alegeri încălcând standardele europene, dar mai ales pentru că adoptarea acestor măsuri se face în mod unilateral, fără consultare și dezbatere prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere. Acest guvern trebuie să plece!”, a declarat deputatul PSD de Dâmbovița, Carmen Holban.

 

leave a reply