Oana Vlăducă, reacție la dezbaterile din Parlamentul European: „Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, s-a comportat ca un adevărat procuror, acuzând fără niciun argument real România”

Deputatul PSD de Dâmbovița, Oana Vlăducă, și-a manifestat astăzi în cadrul unei conferințe de presă revolta asupra evenimenelor petrecute în Parlamentul European, la dezbaterea asupra statului de drept din România, unde țara noastră a fost „pusă la zid” în baza unor afirmații și atacuri fără fundament susținute de „personaje” a căror unic scop a fost să pună România într-o lumină proastă.

Parlamentarul dâmbovițean a lăudat însă intervenția premierului Viorica Dâncilă, care a apărat România și le-a cerut oficialilor europeni să trateze România în mod egal cu celelalte state.

„Voi fi foarte categorică pentru că eu cred că am avut mult de pierdut prin poziții exagerat de „elegante” când a fost să ne susținem cauzele.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a pus degetul pe rană și a devoalat dubla măsură și interesele politicianiste de la Bruxelles care în numele anticorupției și sub paravanul MCV au permis controlul Justiției de către ofițerii de informații prin intermediul protocoalelor secrete și abuzuri judiciare de neimaginat în nicio altă țară europeană. A fost evidentă tentativa popular-europenilor majoritari în Parlamentul European și a eurocraților de la Bruxelles de a submina actualul guvern social-democrat de la București.

Oricine a văzut dezbaterea a putut remarca înșiruirea de slogane, clișeele și atacuri generale mascate sub forma îngrijorărilor și a avertismentelor privind pașii înapoi pe care i-ar face România în privința combaterii corupției și a independenței Justiției.

Practic, dezbaterea din Parlamentul European a fost un episod din războiul politic la nivel european dintre populari și social-democrați în contextul în care Polonia și Ungaria – care au guverne afiliate  familiei politice a popularilor – sunt puse la index de Comisia Europeană pentru derapaje privind statul de drept și valorile europene.

România este aruncată artificial acum, în atenția opiniei publice europene, din motive de imagine și rațiuni electorale.

De fapt, în aceste zile se încearcă execuția României. Un înalt oficial al Comisiei Europene, membru al grupului PPE, asistat de Monica Macovei şi alţi parlamentari români din grupul PPE pun România la colţ, încercând să promoveze teme false de dezbatere. Care e scopul lor? Să evite o discuţie asupra sistemului de poliţie politică din ţara noastră, despre protocoalele secrete din justiție şi despre dosarele instrumentate în mod abuziv de procurori pe baza interceptării a milioane de români.

Din păcate, Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, s-a comportat ca un adevărat procuror, acuzând fără niciun argument real România. Oficialul Comisiei Europene a făcut un proces de intenție României, folosind ca argumente niște documente total nepotrivite – un Raport al Mecanismului de Cooperare și Verificare vechi de un an de zile (Noiembrie 2017) și un Raport provizoriu al Comisiei de la Veneția despre modificările aduse legilor justiției.

Atenție, însă: nimeni nu a fost capabil să menționeze un singur articol din pachetul de legi privind justiția, care să încalce legislația europeană.

Mai mult, cei care au atacat ieri și alaltăieri România ignoră loviturile permanente la adresa Guvernului legitim de la București, dar și deciziile Curții Constituționale care consideră că legile privind reforma sistemului juridic sunt conforme cu legislația românească și nu încalcă prevederi ale Constituției României.

În fapt, MCV nu mai are bază legală

Este inacceptabil ca un înalt demnitar al Uniunii Europene să conteste deciziile Curţii Constituţionale dintr o ţară membră și să ameninţe un membru al Uniunii cu aducerea în faţa instanţei, invocând, în acelaşi timp un mecanism , MCVul, care, în acest moment nu mai are bază legală.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi-a încetat efectele juridice după 3 ani de la momentul aderării, interval în care puteau fi aplicate clauzele de salvgardare (de sancționare a României dacă nu respectă angajamentele privind realizarea reformelor justiției). După 3 ani nu se mai pot iniția astfel de sancțiuni, deci instrumentul prin care se făcea monitorizarea și se preveneau sancțiunile a rămas fără obiect).

Mai mult, reforma justiției este o competență națională exclusivă.

Ce a făcut ieri premierul Viorica Dăncilă – și o felicit pentru puterea cu care a susținut cauza României, poate pentru prima oară cu adevărat în ultimii ani – este că a cerut tratament egal cu celelelalte state membre. Nu putem asista cu pasivitate cum ni se reproșează despre proteste niște lucruri care se întâmplă în mod curent, ba și mai dur, în state precum Franța, Spania sau chiar în inima Bruxelles-ului. Jandarmeria Română nu este o instituție second-hand, pe care să o terfelească toți cei care, din ignoranță sau rea credință, se fac că nu văd niște realități evidente. Repet și eu ce a spus doamna premier: Să nu i se mai interzică României lucruri care sunt permise altor state membre! Suntem țară-parteneră, dar hai să fim parteneri egali.

Premierul României a dat o replică demnă și deplin întemeiată la tentativa de execuție politică a României în Parlamentul European. Cel mai mare câștig politic o reprezintă recunoaștere oficială în forul european a faptului că protocoalele secrete sunt profund nocive și trebuie anchetate.

Mi-a fost rușine, efectiv, să văd europarlamentari români care au abandonat ultima rămășiță de onoare și au mințit în valuri despre România. Mi-ar fi rușine în locul lor să mai pretind vreodată că reprezint România. N-au făcut decât să dezinformeze grav, să mintă pur și simplu și să distragă atenția de la subiecte mult mai acute. Cum ar fi întrebarea: În ce fel a apărat MCV cetățenii români de încălcarea gravă a drepturilor lor? Nu am văzut nimic în discursul celor care atacă România despre încălcarea drepturilor omului, despre protocoalele secrete, despre monitorizarea serviciilor secrete în numele luptei anticorupție, despre falsificarea transcrierilor de convorbiri etc , etc, etc. Poate că aici avem și răspunsurile acestei campanii care, cred, va scoate România mai puternică și mai demnă”, a declarat deputatul PSD de Dâmbovița, Oana Vlăducă.

 

 

leave a reply