Oana Antonescu: depozitarea nu trebuie să mai fie regula în materie de gestionare sustenabilă și responsabilă a deșeurilor!

Oana Antonescu, recent desemnată raportor din partea grupului politic al Partidului Popular European pentru raportul privind strategia în materie de deșeuri de plastic aflate în mediul înconjurător, a subliniat în cadrul Comisiei de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) a Parlamentului European că depozitarea deșeurilor nu trebuie să mai fie o regula în materie de gestionare sustenabilă și responsabilă a deșeurilor.

Eurodeputatul PDL Oana Antonescu consideră că din cauza creșterii exponențiale a utilizării plasticului a devenit imperativ ca atât la nivel european, cât și la nivel național, să gestionăm mai bine modul în care plasticul interferează cu mediul în care trăim și cu sănătatea noastră.

“Abordarea administrării tuturor deșeurilor trebuie făcută în baza respectării normelor europene, având în vedere ierarhia deșeurilor stabilită de către Directiva cadru privind deșeurile. În România, respectarea acestei ierarhii este doar un deziderat, având în vedere faptul că 98% din deșeurile municipale se depozitează în gropile de gunoi,” a constatat Oana Antonescu.

“Prioritatea României trebuie să fie reutilizarea sau reciclarea deșeurilor, pentru a ne putea astfel alinia obiectivului de utilizare eficientă a resurselor. Situația de acum este una inacceptabilă: rata de reciclare a deșeurilor municipale, pentru 2010, a fost de doar 1.3 %, în timp ce în alte 9 state ale UE, rata de reciclare a deșeurilor a fost de peste 39%,” a spus eurodeputata.

După cum rezultă dintr-un raport al Comisiei Europene, România este unul dintre statele care se confruntă cu grave deficiențe în punerea în aplicare a unor politici de prevenire a apariției deșeurilor și a unor instrumente economice sau normative care să nu mai încurajeze depozitarea deșeurilor. De asemenea, adaptarea insuficientă a infrastructurii de administrare corespunzătoare a deșeurilor reprezintă un obstacol în calea ducerii la îndeplinire a obiectivelor asumate.

Acest raport va fi adoptat în cadrul Comisiei ENVI la începutul lunii noiembrie, urmând să ajungă în sesiunea plenară în luna decembrie a acestui an.

leave a reply