Ministrul Energiei, „desființat” de la tribuna Parlamentului de deputatul Radu Popa. De ce cresc prețurile pe piață, de ce românii nu au facturi mai mici, de ce retehnologizarea promisă este o minciună

La „ora guvernului” de ieri a fost invitat ministrul Energiei, Virgil Popescu, și discuțiile au fost despre situația producătorilor pe cărbune.

De la tribuna Parlamentului, ministrul Energiei a fost „desființat” de deputatul PSD de Dâmbovița, Radu Popa, care a demontat mai multe „minciuni cu care ministrul a venit în fața Parlamentului”, dar care a și explicat de ce tot crește prețul facturilor consumatorilor casnici, „după ce Virgil Popescu spusese că acesta e efectul jocului speculativ făcut de unii furnizori. Nagy Zoltan, vicepreședintele ANRE, încercase să-i spună că greșește dar ministrul, oltean autentic fiind, le știe pe toate”,  a declarat Radu Popa.

„Un singur lucru nu știe (n.n. ministrul Energiei): să facă reforma sistemului energetic pentru scăderea prețului la energie. Atâta timp cât vom continua să avem producători de energie pe baza de cărbune care trebuie să achite costul certificatului de CO2 – 50/52 euro/tona – și de aici încolo să formeze prețul, atunci nu vom putea scădea costurile in factură. Prețul certificatelor de carbon a crescut cu 500% în ultimii 4 ani, ridicând costul de producție a companiilor ce se bazează pe resurse fosile solide, fapt ce erodează și mai mult competitivitatea pe plan intern, determinând creșterea prețului final al facturilor la energie.

România are o industrie formată pe principiul mono-combustibilului/fiecare formă de producție de energie a fost separată și Hidroelectrica produce la un cost, CEO la alt cost, Nuclearelectrica la alt cost etc.

Până când nu vom face reforma și toate aceste capacitați de producție nu vor fi mixate pentru echilibrarea costurilor, până atunci facturile vor continua să crească.

În schema actuală a producției și fără diversificarea urgentă a mixului de generare, considerând și circumspecția Comisiei Europene pentru ajutoarele de stat, proporția cărbunelui în mixul național de generare se va eroda masiv în următorul deceniu, adâncind gap-ul de generare între producători și, mai mult, aducând importuri din ce în ce mai mari. Asta va reduce gradul de suportabilitate pentru consumatorii non-casnici si populație.

Asta am încercat să-i spun atât ministrului energiei, cât si colegilor mei”, a transmis deputatul pe contul de Facebook.

Dar iată intervenția integrală a parlamentarului social democrat:

„Dle ministru ați mințit. 1. Nu puteți face retehnologizare nici la Midia, nici la CO Oltenia, pentru că retehnologizarea înseamnă schimbarea acelor cazane  de ardere a cărbunelui care nu sunt produse decât de compania Siemens, ce are producția contractată pe următorii 6 ani, iar componentele de la cazane sunt produse de General Electrica, de asemenea contractați în avans.

Spuneți dvs până când ar trebui să faceți retehnologizarea că să rămânem în reglementările UE?

2.Cum să faceți retehnologizare, dle ministru, când Centrală de la Midia e în insolvență și liniile de creditare 10 C și 10 B sunt blocate din cauza aceasta?

Sunteți totuși în Parlamentul României, cum puteți să spuneți lucrurile astea că și când spuneți un fapt divers?

Îmi pare rău că ați ajuns celebru pentru opiniile pe care le-ați lansat în spațiul public în ultimele 6 luni.

Dle ministru, ați afirmat în urmă cu 5 luni că liberalizarea pieței de energie va genera scăderea facturilor pentru români. Nu s-a întâmplat asta. Ați revenit și ați dat vină pe furnizori. V-a răspuns un specialist în piață, dl Nagy Zoltan de la ANRE, care v-a spus cu subiect și predicat că nu prea știți ce vorbiți.

Dle ministru, haideți să facem un scurt remember al situației din energie, că să înțeleagă toată lumea de ce crește prețul pieței. De la momentul restructurării sectorului energetic post Renel și Conel, sectorul producerii din România a fost împărțit pe principiul monocombustibilului. Strategia de a oferi autonomie producătorilor din diverse surse de energie a devenit în mod evident în contradicție cu politicile energetice asumate la nivelul UE.

Pachetul privind energia și climă elaborat în 2007, care a vizat anul 2020, a vizat în principal reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră față de 1990, creșterea la  20% a proporției de energie din surse regenerabile și îmbunătățirea cu 20% a eficienței energetice.

Aceste ținte au adus o avalanșă de reglementări și directive, inclusiv piatra de temelie a combaterii schimbărilor climatice.

În concluzie, prețul certificatului de carbon a crescut cu 500% de la momentul 2020 din cauza asta cresc toate prețurile. Pt că dl ministru,  care are în subordine companiile din energie, lasă producătorii pe cărbune să ridice prețurile și din cauza asta toată lumea se aliniază.

Acesta este motivul pentru care crește prețul și dl ministru nu face nimic.

Ministrul este autorul nefastei legi – modificarea Legii 123 din energie, care a distrus piața de energie din România.

Vă las amendamentele mele la lege, vă e frică să le faceți pentru că i-ați promis președintelui Iohannis că nu vă atingeți de lege un an. A trecut anul acela, aveți curajul și faceți-le!”, a declarat deputatul Radu Popa de la tribuna Parlamentului.

leave a reply