La invitația senatorului Titus Corlățean și a conducerii CJD, delegație oficială a Parlamentului Republicii Irak, în vizită în Dâmbovița. Mulțumiri speciale din partea irakiană pentru sprijinul acordat de România în lupta împotriva grupărilor teroriste. Discuții despre industria de apărare dâmbovițeană, dar și despre oportunitățile oferite de siderurgia și agricultura din județ.

Comisia pentru politică externă a Parlamentului Republicii Irak efectuează o vizită oficială în România la invitația senatorului Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, prezență în țara noastră ce vine ca răspuns la vizita pe care senatorul roman a efectuat-o în Irak în septembrie anul trecut, la Bagdad și Erbil. Aceste vizite oficiale reprezintă de asemenea și un exemplu al unei bune relații politice între cele două țări.

După întâlniri importante la nivelul Senatului și Guvernului României, delegația Parlamentului Republicii Irak condusă de președinta Comisiei pentru politică externă, Delan Ghafoor Salih, care include parlamentari șiiți, suniți și kurzi, la invitația comună a senatorului Corlățean și a conducerii CJD, a venit și în județul Dâmbovița unde a avut discuții importante cu autoritățile locale și județene, parlamentari dâmbovițeni, prefectul județului, despre posibilitățile de cooperare, oportunitățile de investiții, despre posibilitatea unei cooperări economice, culturale, și schimburi universitare. De asemenea s-a discutat despre industria de apărare dâmbovițeană, care poate servi drept pilon central în cooperarea economică dintre România și Irak, dar și despre oportunitățile oferite de siderurgia și agricultura dâmbovițeană.

În cadrul conferinței de presă susținute la sediul Consiliului Județean Dâmbovița, nu au fost ocolite nici subiectele care privesc ajutorul dat de România Republicii Irak pentru combaterea terorismului și garantarea stabilității, securității, integrității teritoriale și independenței statului irakian.

Senator Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României: „Delegația Republicii Irak a avut un program intens, bogat, foarte bun, de întâlniri politice cu miniștri importanți ai Guvernului, consilierul diplomatic al primului ministru și cu Comisia de politică externă și cu conducerea Parlamentului.

Ne interesează un număr specific de domenii de cooperare unde putem să intensificăm cooperarea economică, culturală, schimburi universitare, pentru că avem o relație lungă de prietenie între România și Irak. Desigur, am dorit ca delegația irakiană să descopere și o parte a României, în afara capitalei București,  Dâmbovița, pentru că este un județ cu o dinamică economică, socială importantă și oferă oportunități interesante pe care delegația irakiană le poate descoperi în aceste zile. (…)

Poziția României, și politic și militar, a fost de susținere foarte puternică pentru stabilitatea, securitatea, integritatea teritorială, suveranitate și independență, aceștia sunt toți parametrii Irakului și de aceea și România a fost implicată alături de partenerii internaționali și aliați pentru a ajuta Irak în lupta împotriva unui terorism foarte dur. Asta pentru că avem o relație specială, istorică, cu Irakul, dar și pentru că Irak are un rol important în Orientul Mijlociu. Noi avem o colaborare bilaterală cu Irak de mulți ani, dar și în cadrul multilateral, în sistemul ONU, de exemplu. În clipa de față sunt 3 mari operațiuni internaționale de susținere a Irakului, o operațiune „Operation Inherent Resolve” la care România este parte, o misiune NATO în Irak de consiliere a armatei irakiene, și aici România, de asemenea, face parte, și o misiune a Uniunii Europene „Union Advisory Mission in Iraq”, care vizează în special Ministerul de Interne și gestiunii operațiunii specifice ale Ministerului de Interne. Guvernul României examinează în clipa de față posibilitatea de a deveni parte și la misiunea Uniunii Europene. Combaterea terorismului este importantă pentru Irak, dar este importantă pentru noi toți și vom continua să susținem Irak în această luptă corectă. (…) Există mai multe categorii de români în Irak, nu este însă o comunitate numeroasă. Există români de cetățenie și sunt și profesional, ingineri, experți, care lucrează în Irak în diferite domenii, precum petrol-gaze, există foști absolvenți de universități, românce în căsătorii mixte cu cetățeni irakieni, foști colegi de universități care sunt stabiliți în Irak și există irakieni cu suflet de asemenea românesc. În vizita din septembrie din Irak, și la Bagdad și la Erbil, am întâlnit absolvenți irakieni de universități românești, există un club al foștilor studenți irakieni din România, oameni care s-au realizat profesional extraordinar, fie că vorbim de medici, de economiști, arhitecți, ingineri, oameni care mulțumesc României pentru oportunitatea oferită la studii. (…) Acești oameni reprezintă o punte de legătură absolut specială între România și Irak și noi vrem să o punem în valoare mai departe.”

Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița: „Am avut o discuție în care am prezentat județul Dâmbovița, am prezentat oportunitățile din județul nostru privind industria de apărare, industria siderurgică din municipiul Târgoviște, turismul și nu în ultimul rând oportunitățile privind agricultura din județul Dâmbovița. Mulțumesc doamnei președinte a Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Republicii Irak și întregii delegații pentru această vizită”

Delan Ghafoor Salih, președintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Republicii Irak: „În primele două zile a vizitei noastre am vizitat Senatul din cadrul Parlamentului României, printr-o invitație oficială din partea domnului Titus Corlățean, căruia îi mulțumim foarte mult pentru primire. Această vizită a noastră este urmată de vizita făcută de domnul Corlățean și de membrii delegației sale în Irak. Acolo au avut diverse întâlniri de rang înalt, întâlniri executive și legislative.

Considerăm că acesta este începutul unei colaborări în diverse domenii și de lungă durată, investiții economice, agricole și turistice.

Această întâlnire de la Târgoviște, din județul Dâmbovița este destul de importantă pentru noi și fructuoasă. Așteptăm și vizita ministrului Turismului în Irak și am ajuns la concluzia că este o dorință reciprocă, a ambelor părți, de a continua relațiile istorice care au avut loc de-a lungul anilor între România și Irak. Mulțumirile noastre domnului Titus Corlățean pentru această inițiativă și invitație. Sperăm că va fi un început al investițiilor între cele două țări. (…)

Eu apreciez și mulțumesc atât Guvernului României și poporului român pentru această intervenție și ajutor față de poporul irakian în lupta noastră împotriva Grupării Isis. Nu vom uita acest ajutor… Au fost trimiși 50 de consilieri militari în Irak pentru a acorda consiliere armatei irakiene. Prezența acestora în Irak ne-a fost de foarte mare ajutor și nu vom uita această intervenție.”

leave a reply