Georgia, monitorizată la nivelul Consiliului European. Coraportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru monitorizarea Georgiei, Titus Corlățean (România) și Claude Kern (Franța), la concluziile vizitei în această țară

După o vizită la Tbilisi în perioada 1-3 iunie 2021, coraportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru monitorizarea Georgiei, Titus Corlățean (România, SOC) și Claude Kern (Franța, ALDE), au salutat acordul politic mediat de președintele Consiliului European, Charles Michel, semnat de majoritatea forțelor politice din Georgia.

„Acest acord acoperă câteva domenii importante pe care le-am urmărit îndeaproape în contextul procedurii de monitorizare a Adunării. Dacă este pus în aplicare pe deplin și cu bună credință, acest acord ar putea însemna un pas considerabil înainte în consolidarea democratică a țării. Prin urmare, toate partidele politice ar trebui să se alăture eforturilor pentru implementarea acestui acord, iar cei care nu au făcut acest lucru ar trebui să-l semneze fără întârziere. Georgia se află la o răscruce de drumuri. Îndemnăm toate forțele politice și părțile interesate să plaseze interesul național și proiectul de integrare euro-atlantică al țării, deasupra interesului și strategiilor partidelor și personalităților lor”, au transmis cei doi coraportori.

Aceștia au subliniat importanța de a avea o justiție imparțială și cu adevărat independentă, care să aibă încrederea deplină a cetățenilor georgieni. Salutând progresele considerabile realizate în reformarea sistemului judiciar, raportorii au solicitat autorităților să se asigure că evaluarea convenită a celui de-al treilea și al patrulea val de reformă judiciară se bazează pe un proces cu adevărat inclusiv, cu implicarea tuturor părților interesate relevante, inclusiv a societății civile.  Coraportorii au subliniat că acest proces de evaluare este, de asemenea, o oportunitate importantă de a pune în aplicare recomandările rămase neadresate ale Comisiei de la Veneția cu privire la sistemul judiciar, în special în ceea ce privește Consiliul Superior al Justiției, a cărui funcționare și un nivel scăzut de încredere publică rămân un obstacol în calea un sistem judiciar cu adevărat independent și un punct de îngrijorare foarte serios.

„În această privință, nu putem sublinia suficient importanța unui proces de selecție adecvat pentru funcțiile de judecători care urmează să fie vacante în curând în Consiliul Superior al Justiției. Îndemnăm parlamentul georgian să se asigure că acești candidați sunt selectați într-un proces de selecție incluziv, transparent, consensual și bazat pe merit și să se asigure că aceste persoane au sprijin cât mai larg în rândul părților interesate și al forțelor politice. Acest lucru este esențial pentru legitimitatea lor și pentru încrederea publicului în această instituție judiciară importantă ”, au spus coraportorii.

În ceea ce privește selecția judecătorilor Curții Supreme, raportorii au salutat faptul că, practic, toate recomandările Comisiei de la Veneția cu privire la procesul de selecție au fost acum adoptate de parlamentul georgian. Cu toate acestea, ei au regretat că procesul de selecție început înainte de adoptarea acestor modificări a fost menținut și nu a fost reluat de la început, după cum s-a recomandat.

„Funcția revine în prezent Consiliului Superior al Justiției pentru a asigura un proces de selecție incluziv, transparent și bazat pe merit, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția. Candidații trebuie selectați printr-un consens larg și să aibă încrederea deplină a părților interesate relevante. Acest lucru este esențial pentru independența judiciară. Interesul corporativist nu ar trebui să permită să prevaleze în acest sens ”, a subliniat coraportorii.

Coraportorii și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea față de recentele modificări controversate aduse Legii privind infracțiunile administrative. Aceștia au subliniat că această lege este un cod din epoca sovietică extrem de deficitar, ale cărui dispoziții ridică întrebări cu privire la proporționalitate și respectarea procesului echitabil, dintre care câteva au fost declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională a Georgiei. Prin urmare, raportorii și-au reiterat recomandarea de a se elabora o lege complet nouă privind infracțiunile administrative, în strânsă consultare cu Comisia de la Veneția, pentru a se asigura că aceasta respectă pe deplin cele mai înalte standarde și norme internaționale. Aceștia au salutat voința politică exprimată în mod clar a autorităților de a elabora o astfel de nouă lege și și-au exprimat speranța că noul parlament va începe acum procesul de redactare fără întârziere.

Coraportorii au remarcat importanța și atenția sporită acordată viitoarelor alegeri locale din Georgia ca urmare a Acordului Michel. Aceștia au îndemnat toate forțele politice să se asigure că aceste alegeri se desfășoară într-un mod cu adevărat democratic, în conformitate atât cu litera și spiritul legislației electorale, cât și cu standardele internaționale pentru alegerile democratice. Coraportorii au salutat modul general, inclusiv și consensual, în care au fost elaborate de grupul de lucru parlamentar amendamentele la Codul electoral prevăzute în Acordul Michel. Aceștia au solicitat tuturor forțelor politice să pună în aplicare pe deplin toate recomandările din viitoarea opinie a Comisiei de la Veneția cu privire la aceste amendamente și să aștepte adoptarea acestora până după primirea acestui aviz. În cele din urmă, și-au exprimat speranța că, în ciuda interesului politic național sporit pentru aceste alegeri, nu va fi trecută cu vederea relevanța lor pentru consolidarea guvernării locale și a democrației.

Raportorii și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la situația umanitară și a drepturilor omului în regiunile georgiene din Osetia de Sud și Abhazia, inclusiv din cauza impactului pandemiei Covid-19. Ei au salutat eforturile autorităților georgiene de a atenua această situație și au regretat profund că aceste eforturi au fost împiedicate de restricțiile impuse de „autoritățile” de facto asupra liberei circulații a civililor și a reprezentanților organizațiilor internaționale dintre aceste regiuni și restul țării. În interesul populațiilor în cauză, coraportorii și-au reiterat, prin urmare, apelul către „autoritățile” de facto și Federația Rusă, ca țară care exercită un control efectiv, să ridice aceste restricții fără întârziere.

Coraportorii intenționează să viziteze Georgia din nou după alegerile locale, în vederea prezentării raportului lor cu privire la onorarea de către Georgia a obligațiilor și angajamentelor Consiliului Europei la Adunarea Parlamentară din primăvara anului 2022.

 

leave a reply