Geavrelele de la Morteni, obicei unic păstrat peste ani de bătrâni și tineri care doresc să păstreze nealterată autenticitatea și tradițiile acestui popor

În fiecare an, de Bobotează, la Morteni, are loc un obicei unic în România, care reușește să strângă laolaltă tinerii și bătrânii localității, autorități locale, județene, parlamentari dâmbovițeni, oameni politici, dar și numeroși locuitori din comunele și orașele județului, impresionați de tradițiile locului. Geavrelele, căci despre ele este vorba, sunt păstrate peste ani, transmise cu dragoste și răbdare de vârstnicii localității către cei tineri, din dorința de a păstra nealterată autenticitatea acestui popor și a tradițiilor sale.

Este un obicei unic, frumos, care adună tinerii satului prin intermediul geavrelelor, batiste brodate de fetele nemăritate și agățate câte 1000-1500 pe prăjini (steaguri). Batistele sunt cusute peste an de tinerele comunei Morteni și, conform obiceiului, cele mai harnice, care au mai multe batiste, au şanse mari să se căsătoreasca în anul ce tocmai a început. După sfinţirea apelor, preotul stropeşte cu agheasmă vârfurile celor patru steaguri, care, imediat după botez, sunt aruncate în sus, apoi lăsate sa cadă şi prinse în zbor pe braţe, după care aruncate din nou. Stegarii sunt tineri necăsătoriţi, serioşi şi cinstiţi, constituiţi în patru cete, reprezentând cele 4 sate ale comunei: Morteni (Centru), Branişte, Băjenari şi Florica.

Pe 8 ianuarie, steagurile se desfac, iar busuiocul din vârf se împarte, urmând să fie păstrat cu sfinţenie la icoane. În zilele următoare, geavrelele sunt înapoiate proprietarelor, trecând astfel din generaţie în generaţie, ca și acest obicei frumos.

Chiar dacă flăcăii din sat sunt tot mai puțini, locuitorii comunei Morteni promit să continue cu sfințenie această sărbătoare inedită, care reprezintă o frumoasă „carte de vizită” a localității.

leave a reply